Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 229 ψήφους το νομοσχέδιο των αντιλαϊκών μέτρων - 32 «όχι» και 6 «παρών» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με απώλειες για την κυβέρνηση - 2 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν «όχι» και 6 «παρών»- υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία για το 3ο μνημόνιο.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, σε σύνολο 299 παρόντων βουλευτών «ναι» ψήφισαν 229 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 64 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές. Δεν ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρα Τσανάκα.
«Όχι» ψήφισαν οι: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Κώστας Ζαχαριάς, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Αμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελία, Ηλίας Εμμανουηλίδης, Βαγγέλης
Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δερμετζάκης, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Αθανάσιος Πέτρακος, Ελένη Ψαρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Κυριακάκης.
«Παρών» ψηφίσαν οι:  Βασιλική Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Χρήστος Καραγιαννίδης και Βασιλική Λέβα.  
Η συζήτηση στην Ολομέλεια  του νομοσχεδίου με τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα της συμφωνίας για το 3ο μνημόνιο έγινε με φόντο τις μεγάλες διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ  στην Αθήνα και άλλες πόλεις.
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με τη συνηγορία και τη στήριξη των κομμάτων της «ομοψυχίας» του μνημονίου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδίωξε να ψηφιστούν τα μέτρα που επιφέρουν νέα φορο-επιδρομή με την αύξηση του ΦΠΑ σε σωρεία αγαθών και υπηρεσιών, μειώνουν επικουρικές και κύριες συντάξεις με την αύξηση των εισφορών Υγείας, αυξάνουν το όριο συνταξιοδότησης στα 67 με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενώ με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα περικόπτονται δαπάνες όταν διαπιστώνεται υστέρηση των κρατικών εσόδων.
Το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να διευκολύνει τους ΑΝΕΛ προκειμένου να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, μετέφερε στην αιτιολογική έκθεση το άρθρο 1 που περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας στη Σύνοδο της Ευρωζώνης.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια 
Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έθεσε προς ψηφοφορία τις δύο προτάσεις που συζητήθηκαν στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη διάρκεια της διαδικασίας. Η πλειοψηφούσα άποψη ήταν να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου έως τα μεσάνυχτα, ενώ η μειοψηφούσα άποψη ήταν η διαδικασία να διαρκέσει όσο χρόνο απαιτηθεί. Στην ψηφοφορία η συντριπτική πλειοψηφία των παριστάμενων βουλευτών ψήφισε υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να προεδρεύσει ο Αλέξης Μητρόπουλος και η ίδια κατέβηκε από την έδρα. Πριν την ψηφοφορία ζήτησε το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης για να υποστηρίξει την πλειοψηφούσα άποψη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ γνωστοποίησε ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν θα μιλήσουν, αλλά τελικά πήραν το λόγο.
Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στην ομιλία του πως «υπάρχει η πραγματική διέξοδος, της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Φτάνει ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του και να οργανώσει την αντεπίθεσή του.
Υπάρχει ο δρόμος που καταργεί πραγματικά τις δεσμεύσεις της ΕΕ για την εγχώρια παραγωγή από το κρέας και τη ζάχαρη μέχρι τα ναυπηγεία και άλλους τομείς της οικονομίας.
Υπάρχει ο δρόμος που ξεριζώνει το καπιταλιστικό κέρδος ως βασικό κριτήριο της παραγωγής και θέτει ως γνώμονα τις κοινωνικές, τις λαϊκές ανάγκες».
Υπογράμμισε ότι «για να ανοίξει αυτός ο δρόμος πρέπει άμεσα, τώρα, να οργανωθεί και ενωθεί ο λαός, να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα αμέσως, να αποκτήσει σαφή αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, στη βάση των βασικών αιτημάτων διεκδίκησης, να αναπτυχθεί η κοινωνική λαϊκή συμμαχία του με τα υπόλοιπα λαϊκά κινήματα που έχουν έναν προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια, να δυναμώσει η συμπαράταξη με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές και επιφυλάξεις».
Ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Με το πολυχρησιμοποιημένο επιχείρημα προηγούμενων κυβερνήσεων ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σύντομη ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε χαρακτηριστικά «δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή», επαναλαμβάνοντας τα εκβιαστικά διλήμματα που εμφανίζουν χρόνια τώρα όλες οι αστικές κυβερνήσεις όταν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. 
Επανέλαβε και στην Ολομέλεια αυτό που είπε στη συνεδρίαση των Επιτροπών, πως είναι νωρίς για να κριθεί η συμφωνία για το 3ο μνημόνιο και υποστήριξε ότι θα κριθεί από το «αν τα πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα θα βρουν αντιστάθμισμα στη χρηματοδότηση και το χρέος», όταν γνωρίζει πως τα επενδυτικά κονδύλια των 35 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικούς ομίλους και τα 86 δισ. ευρώ νέα δάνεια θα επιβαρύνουν ξανά το λαό που θα κληθεί να πληρώσει το χρέος.
Ανέφερε πως η κυβέρνηση θα πορευτεί με «κοινωνική δικαιοσύνη» όταν παραδέχτηκε πως τα περί αναδιανομής είναι αυταπάτη, καθώς όπως είπε «η αύξηση του ΦΠΑ δεν δουλεύει υπέρ της αναδιανομής».
Επιχείρησε να εμφανίσει σαν επιτυχία ότι θα είναι στην Ελλάδα η έδρα του Ταμείου στο οποίο θα μεταβιβαστεί δημόσια περιουσία 50 δισ. ευρώ και που, όπως είπε, θα λειτουργήσει και «σαν επενδυτικό ταμείο για την οικονομική ανασυγκρότηση» ,καθώς η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ποσό ύψους 12,5 δισ. ευρώ να «ταϊστούν» επιχειρηματικοί όμιλοι για επενδύσεις.
Έσοδα από τη δημόσια γη πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας
Στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είπε πως «η συμφωνία εκφράζει απλά μια ήττα» και πρόσθεσε ότι «σαφώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε αυτή τη συμφωνία», προτείνοντας «μέτρα για πρόσθετα έσοδα», όπως η αξιοποίηση της δημόσιας γης, λέγοντας πως «πρέπει να δούμε κάπως καλύτερα τις δημόσιες εκτάσεις που καταπατήθηκαν πριν το 1955», εννοώντας σαφώς να νομιμοποιηθεί έναντι κάποιου τιμήματος η καταπάτηση της δημόσιας περιουσίας, όπως έπραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Δημήτρης Βίτσας: Το μνημόνιο, «ελιγμός» για «να παραμείνει ζωντανή» η χώρα
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το «μνημόνιο Τσίπρα», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας επιστράτευσε τη λογική της «καμένης γης», υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι προϊόν της πολιτικής που ακολουθήθηκε για πέντε χρόνια». Παράλληλα επιχείρησε να το παρουσιάσει ως μονόδρομο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 2010 υπήρχαν πολλαπλές επιλογές για την κοινωνία και την οικονομία».
Ο Δημήτρης Βίτσας χαρακτήρισε το νέο μνημόνιο «υποχώρηση» και «ελιγμό», που είναι αναγκαίος προκειμένου η χώρα «να παραμείνει ζωντανή», ενώ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για υφεσιακά μέτρα, αλλά ισχυρίστηκε ότι μπορούν να αντισταθμιστούν με πολιτικές για τη «δικαιότερη κατανομή των βαρών» και την «ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας».
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στα περί «προσπάθειας» να περάσει το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της αριστεράς είναι το νέο μονοπάτι της ιστορίας». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να παραιτηθεί, καθώς, όπως είπε, «δεν μας επιτρέπει ο λαός να αναδιπλωθούμε από την ηγεσία του πολιτικού σκηνικού».
Αναφορικά με την ψηφοφορία στη Βουλή και απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές, τους κάλεσε να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο, λέγοντας ότι «αυτές τις ιστορικές στιγμές ο καθένας στέκεται απέναντι στην πραγματικότητα των αναγκών».
ΝΔ: Πιέζει για εφαρμογή των μέτρων, αλλά δεν δίνει «λευκή επιταγή»
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης πήρε το λόγο από τα έδρανα της Βουλής, καλώντας τον πρωθυπουργό να ψηφίσει πρώτος στην ονομαστική ψηφοφορία και αμέσως μετά δεύτερος να ψηφίσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η ΝΔ θα συμβάλει στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας, αλλά «δεν δίνει λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση.
Άσκησε κριτική για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, που όπως είπε επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ κατέκρινε και την τακτική που ακολούθησε η διαπραγματευτική ομάδα. Χαρακτήρισε «επώδυνο το αποτέλεσμα» αυτής της διαπραγμάτευσης, αλλά ταυτόχρονα είπε ότι είναι «το πρώτο βήμα» για την «αποφυγή της καταστροφής» και την «αποκατάσταση αξιοπιστίας της χώρας».
Επιβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του θα ασκήσει πίεση στην κατεύθυνση της πιστής εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, ο εισηγητής της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση «να εργαστεί για να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα η συμφωνία», ενώ τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πιέσει για να προχωρήσουν «γρήγορα και άμεσα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Παράλληλα, έριξε «γέφυρες» στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για εποχή που απαιτεί «συγκλίσεις», «δημιουργικές συνθέσεις» και «κοινωνική συνεννόηση και σύνθεση».
Στ. Θεοδωράκης: Χωρίς τσαλιμάκια θα ψηφίσουμε αυτά που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας
Πλήρη στήριξη στον πρωθυπουργό και στα αντιλαϊκά μέτρα της συμφωνίας-μνημόνιο παρείχε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ανάφερε πως «χωρίς τσαλιμάκια θα ψηφίσουμε αυτά που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη» με το «μνημονιακό» επιχείρημα «δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Φ. Γεννηματά: Υπερψηφίζουμε «για να μείνει όρθια η Ελλάδα» 
Την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει την αντιλαϊκή συμφωνία επιβεβαίωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά«Η συμφωνία είναι δύσκολη, επώδυνη, αλλά κρατάει όρθια την Ελλάδα», τόνισε, ενώ για να γίνει πιο πειστική κατέφυγε και στην τρομο-λαγνεία, ισχυριζόμενη ότι «αν η συμφωνία δεν υπερψηφιστεί, οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να περάσουν ούτε τρεις ημέρες»
Κ. Μητσοτάκης: Να στηριχθούν οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε καθαρό ότι το κόμμα του θα πιέσει για να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά μέτρα, καθώς κάλεσε «να στηριχθούν από όλους οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα μέτρα, τόσο σήμερα, όσο και στις 23 Ιούλη. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι μετά τις 23 του μήνα, το κόμμα του θα επανεξετάσει τη στάση του, θέτοντας ενδεχομένως και ζήτημα κυβερνητικής συνεργασίας, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν «αλά καρτ κυβερνητικές πλειοψηφίες» και «μνημόνια με ξένα κόλλυβα δεν θα έχουμε».
Η συζήτηση στις Επιτροπές 
Νωρίτερα το επίμαχο νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής.
Στη συζήτηση που έγινε σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο καπιταλιστικό σύστημα παραπλανώντας τα λαϊκά στρώματα, χειραγωγώντας και εμποδίζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών, αλλά και δημιουργώντας ένα μπλοκ πολιτικών δυνάμεων από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, με στόχο την υπεράσπιση της στρατηγικής επιλογής της αστικής τάξης να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ.