Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Το μνημόνιό του διαφήμισε ο Αλ. Τσίπρας με τη συνέντευξη του στην ΕΡΤ

Με τις φράσεις «δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και από την υπογραφή μου» και πως «προέχει να εξασφαλίσω την σταθεροποίηση της χώρας» ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα υλοποίηση τη συμφωνία για ένα νέα μνημόνιο αντιλαϊκών μέτρων, το οποίο παρουσίασε σαν καλύτερο μνημόνιο από τα προηγούμενα!
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ήταν εμφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο για τα βάρβαρα μέτρα που συμφώνησε φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι «θεωρώ ότι είναι προοδευτική πολιτική η αύξηση των εισφορών υγείας» και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Παραδέχθηκε πως «αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη» και πως «μειώνεται η αγοραστική δύναμή μισθών και συντάξεων» αλλά την ίδια
ώρα ισχυριζόταν ότι «δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις» παίζοντας με τις λέξεις.
Ως στόχο της διακυβέρνησης του σε βάθος τετραετίες εμφάνισε την παροχή στο μέλλον κάποιων ψίχουλων όταν υπάρξει ανάπτυξη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εκεί πρέπει να προσανατολιστεί μια προοδευτική πολιτική διακυβέρνησης».
Απευθυνόμενος στην αστική τάξη και τους επιχειρηματικούς ομίλους εμφάνισε σαν θετικά του δικού του μνημονίου το δάνειο των 82 δισ. ευρώ στη χώρα, τα 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις και τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πως περιλαμβάνεται δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους.
Σε ερώτηση για τα περί «πραξικοπήματος» απάντησε πως «κάποιοι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι θα ήταν ευχαριστημένοι αν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση», αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς αυτή την συγκεκριμένη άποψη.
Για τις ρωγμές στο ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική ομάδα ανέφερε ευθέως ότι όποιος δεν στηρίξει την κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης. Ανάφερε χαρακτηριστικά πως ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει «πιο πολιτικό σχέδιο θα υπηρετήσει, αυτό της αριστερής κυβέρνησης ή το πολιτικό σχέδιο εκείνων που θέλουν να τη ρίξουν». Ο ίδιος εμφανίσθηκε ενωτικός λέγοντας ότι «θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να διατηρήσω ενιαίο το ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική ομάδα». Για την πρόεδρο της Βουλής ανάφερε πως «δεν τίθεται θέμα μομφής» και πως «ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν τις θέλει, αλλά το αν θα γίνουν θα εξαρτηθεί «από τις διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και αν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία ή όχι». Για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή εθνική ενότητας απάντησε πως «δε είναι στο τραπέζι» και πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός».
Επανέλαβε πάντως ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους θέτοντας σαν προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το 3ο μνημόνιο, ενώ για την έκτακτη χρηματοδότηση που έχει ζητήσει η κυβέρνηση ανέφερε πως «δεν υπάρχει ακόμα πρόγραμμα – γέφυρα διότι κάποιοι το εμποδίζουν».
Για το αν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς τα 25 δισ., ευρω για την ανακεφαλαιοποίηση είναι υπεραρκετά, ενώ για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες απάντησε πως αυτό θα γίνει μετά την τελική κύρωση της συμφωνίας - μνημόνιο, την οποία προσδιόρισε σε ένα μήνα. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί ο ELA προς τις ελληνικές τράπεζες με την εκκίνηση των διπραγματεύσεων που θα δώσει τι δυνατότητα να αυξηθεί το όριο της ανάληψης από τα ATM.
Για το νέο Ταμείο που θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνισε σαν προσωπική του επιτυχία ότι θα έχει έδρα την Ελλάδα και όχι το Λουξεμβούργο και πως τα 25 δισ. θα πάνε στις τράπεζες, τα 12,5 δισ. στο χρέος και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ θα είναι ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις.
Για τον Γ. Βαρουφάκη δήλωσε πως έκανε λάθη κατά τη διαπραγμάτευση και χαρακτήρισε ανοησίες τα περί δόλου που ακούγονται σε βάρος του. Επιβεβαίωσε ότι είχε ενημερωθεί για πρόταση Grexit του Β. Σόιμπλε από τον Μάρτη ή Απρίλη του 2015 και πως η Μέρκελ του είπε ότι δεν είναι δικό της αυτό το σχέδιο. Πρόσθεσε ότι τότε είχε ζητήσει να υπάρξει «μια ανάλυση επιπτώσεων» και πως «όταν την είδα πείστηκα ότι δεν ήταν επιλογή» η έξοδος από το Ευρω.
Σε ερώτηση αν έχει φύγει οριστικά το Grexit απάντησε «δεν μπορώ να πω τίποτα με βεβαιότητα αν δεν υπάρξει η συμφωνία», διατηρώντας «ζεστό» το δίλημμα προς το λαό «μνημόνιο ή καταστροφή», όπως άλλωστε είχαν σαν επιχείρημα όλες οι προηγούμενές κυβερνήσεις των «μνημονιακών» και των «μερκελιστών» - όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ - για να περάσουν τα δικά τους μνημόνια.