Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας να εφαρμοστεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, και επιχειρώντας να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκράτησης και φόβου στο λαό για να
νομιμοποιήσει στη συνείδησή του το αντιλαϊκό μνημόνιο, είπε πως «αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία, τότε η Ελλάδα θα πάει σε μια συμφωνία - "γέφυρα" με τους δανειστές, οι οποίοι θα ζητήσουν και νέα προαπαιτούμενα».
Μιλώντας επί της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε το μνημόνιο, υπενθυμίζοντας ότι δεν πρωτοτυπεί, αφού επιλέγει τις διαδικασίες που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε την ανούσια και άσφαιρη αντιπαράθεση για το «αν το μνημόνιο θα ψηφιστεί στις 5 το πρωί, ή στη μία το μεσημέρι», σημειώνοντας ότι ο λαός πρέπει και από αυτό να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταθέτει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων του νομοσχεδίου, αλλά και για τις τροπολογίες. (Δείτε εδώ το βίντεο)
Ο υπουργός Οικονομικών
Αποφασισμένη να εφαρμόσει το αντιλαϊκό μνημόνιο είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και μάλιστα «με λαϊκή υποστήριξη» αφού, όπως είπε, μπορεί να υπάρχουν ελαφρύνσεις κατά την εφαρμογή του.
Προσπαθώντας να παρακάμψει την πραγματικότητα της βαρβαρότητας των μέτρων, επιχείρησε να παρουσιάσει «επτά φιλολαϊκές διαφορές» που περιέχει το μνημόνιο της κυβέρνησης, σε σχέση με την πρόταση Γιούνγκερ. Τελικά, ανέφερε «πέντε», όπως την κατάργηση της καταβολής του 5ευρου στα νοσοκομεία, ότι στα κόκκινα δάνεια δεν δόθηκε «αγοραία λύση», ότι δεν ιδιωτικοποιείται η μικρή ΔΕΗ, ενώ έφτασε να υποστηρίξει ότι καταργήθηκε και ο νόμος Διαμαντοπούλου για την Παιδεία, όταν ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα αφήσει ανέγγιχτα τα 70 από τα 80 άρθρα του!
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ
Την γραμμή της κυβέρνησης ότι δεν τους «εκφράζει» η συμφωνία, «δεν είναι δικό μας το μνημόνιο», αλλά «δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά», επανέλαβε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμος Μπαλαούρας.
Προσπαθώντας να παρουσιάσει το μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως καλύτερο από τα προηγούμενα, στάθηκε σε επιμέρους σημεία του, ότι «έχει αρκετά καλύτερα μέτρα» με «περιθώρια παραπέρα βελτίωσης». Επανέλαβε τα τρομοκρατικά διλήμματα, περί πιστολιού στον κρόταφο, ενώ και οι τέσσερις άξονες που παρουσίασε ως σημεία που διαφέρει το μνημόνιο της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η μόνιμη επωδός ήταν ότι «τα μέτρα είναι υφεσιακά, αλλά όχι σαν αυτά που πρότεινε ο Σοϊμπλε».Τέλος, για ακόμη μια φορά, χωρίς ντροπή, έπιασε στο στόμα του τους μπολσεβίκους, παραπέμποντας στη συμφωνία του Μπρέστ Λϊτοφσκ (στην συζήτηση στην επιτροπή αναφέρθηκε στην ΝΕΠ) και σε «τακτικούς συμβιβασμούς» προκειμένου να δικαιολογήσει τον «επώδυνο συμβιβασμό», όπως είπε, όπου κατέληξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «εταίρους».
Ο εισηγητής της ΝΔ
«Η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, απέτυχε δραματικά στο εξάμηνο της διακυβέρνησής της, επιβαρύνοντας την ελληνική οικονομία με τουλάχιστον 45 δισ. Επικέντρωσε την κριτική του, στην «αύξηση των φόρων», υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και συγκρίνοντας τη νέα συμφωνία με παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, είπε ειρωνικά πως «προφανώς, έχουμε να κάνουμε με ένα αντιμνημονιακό, αριστερό, λεβέντικο και ηρωικό μνημόνιο και αυτό με κάνει να παρηγοριέμαι».
Το ότι στηρίζουμε τη συμφωνία δεν σημαίνει ότι δίνουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημείωσε και ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει «κτήμα της» το τρίτο μνημόνιο, αναζητώντας ξένες επενδύσεις και λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής.
Ν. Καραθανασόπουλος: Επίλεκτη δύναμη του μεγέλου κεφαλαίου ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε επίλεκτη δύναμη του μεγάλου κεφαλαίου και για αυτό έχει την αμέριστη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος (δείτε την ομιλία στο κεντρικό βίντεο).
«Χρεωκοπείτε τον λαό για να σώσετε τους καπιταλιστικούς ομίλους και το καπιταλιστικό σύστημα» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα στα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η δανειακή σύμβαση. Αναφερόμενος στην στάση της Αριστερής Πλατφόρμας σημείωσε την προσπάθεια από την πλευρά της να αξιοποιηθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για να εγκλωβιστεί σε νέες αυταπάτες αφού, όπως είπε, εντός των τειχών της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του ευρωμονόδρομου δεν μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ακόμα ότι η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή πρόταση είναι η πρόταση του ΚΚΕ και κάλεσε τον λαό να συσπειρωθεί γύρω της, «Μονόδρομος για τον λαό είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην αρχή της ομιλίας του απάντησε στον Χρυσαυγίτη Αρτ. Ματθαιόπουλο που κατήγγειλε το ΚΚΕ επειδή στη Διάσκεψη των Προέδρων το βράδυ της Πέμπτης ψήφισε «παρών» στην ψηφοφορία για την ώρα σύγκλησης της Ολομέλειας. Γιατί δήθεν με αυτή τη στάση, το ΚΚΕ θα μπορούσε να μπλοκάρει το Γιούρογκρουπ της Παρασκευής.
«Με περίσσιο θράσος, το θράσος που τους το έχει δώσει και η κυβερνητική πολιτική αλλά και ενέργειες άλλων θεσμικών παραγόντων όπως της προέδρου της Βουλής, επιτέθηκε στο ΚΚΕ, μετατρέποντας το ψέμα σε επιστήμη» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι "σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει". Το πρόβλημα για τους χρυσαυγίτες ποιο ήταν δηλαδή; Αν θα ψηφιστεί το μνημόνιο στις 7 το πρωί ή στη 1 το μεσημέρι. Τέτοιοι "γιαλαντζί" αντιμνημονιακοί είναι».
Ο Γ. Σταθάκης
Τον στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να ανοίξει ο δρόμος για οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή υπηρετεί το μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη. «Στις συγκεκριμένες συνθήκες με τους δεδομένους περιορισμούς αποτελεί την καλύτερη συμφωνία στην οποία μπορούσαμε να φτάσουμε» σημείωσε. Ενώ, συνεχίζοντας την κυβερνητική κοροϊδία, ισχυρίστηκε ότι η δημοσιονομική πολιτική που προβλέπει είναι ηπιότερη από των προηγούμενων μνημονίων και χαρακτήρισε υπερβολική την σύγκριση μεταξύ τους. Υποστήριξε ακόμα ότι υπήρξαν τεράστιες μετατοπίσεις και συμβιβασμοί σε σχέση με αυτό που η κυβέρνηση ήθελε να κάνει
Για συνταγματική εκτροπή κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Π. Λαφαζάνης στην ομιλία του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για την κύρωση του 3ου μνημονίου.
Συνεχίζοντας να καλλιεργεί αυταπάτες
για να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και να εισπράξει τη λαϊκή
δυσαρέσκεια, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει μονόδρομος στην Ελλάδα» και
εξέφρασε τη λύπη του για την κυβέρνηση.
Την απόφασή της «να μην υπερασπιστεί άλλο σήμερα τον Πρωθυπουργό» ανακοίνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ομιλία της στη συζήτηση της Βουλής. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «Με
έπεισε ο ίδιος ότι πρέπει να πάψω να το κάνω, όταν δήλωσε ότι ειναι
σουρεαλισμός να λέω ότι τον στηρίζω αλλα να μην ψηφίζω όσα εκβιάστηκε να
υπογράψει», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι την
πληγώνει και την στεναχωρεί«η επιλογή του κ. Τσίπρα να προστεθεί στους
Πρωθυπουργούς των μνημονίων, να αφήνει τους συνεργάτες του στα σκυλιά».
Υπογράμμισε επίσης ότι η ίδια θα υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις
επιθέσεις που δέχεται.
Στη Διάσκεψη ΠροέδρωνΗ απόφαση για τη σύγκληση της Ολομέλειας, ξημερώματα Παρασκευής, πάρθηκε από τη Διάσκεψη Προέδρων, η οποία συνεδρίασε στις 10.40 το βράδυ της Πέμπτης. Μετά από δίωρη συνεδρίαση, αποφάσισε σε δεύτερη ψηφοφορία και με ψήφους 11 - 8, η συνεδρίαση να αρχίσει στη 1.30 π.μ. Η 2η πρόταση, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, έλεγε να συγκληθεί η Ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής.
«Δεν θα πάρουμε μέρος στη συζήτηση για το πότε θα μπει στην Ολομέλεια, πότε θα αρχίσει η συζήτηση και πότε θα τελειώσει», είχε ξεκαθαρίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που αρνήθηκε την επαναλειτουργία της Βουλής για να εισαχθεί το νομοσχέδιο με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και κατήγγειλε, για άλλη μια φορά, τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην οποία συμφώνησαν όλα τα άλλα κόμματα. (Δείτε εδώ την παρέμβασή του).
Στην ψηφοφορία, η πρόταση για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας πήρε 10 ψήφους, ενώ αυτή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για σύγκληση το πρωί του Σαββάτου, πήρε 8 ψήφους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, που δεν συμμετείχαν στη συζήτηση, ψήφισαν «παρών». Η πρόεδρος της Βουλής έθεσε θέμα απόλυτης πλειοψηφίας και διέκοψε τη συνεδρίαση προκειμένου να εξεταστεί το θέμα. Με την επανέναρξη της διαδικασίας, κάλεσε τους βουλευτές του ΚΚΕ να αλλάξουν την ψήφο τους.
Απαντώντας ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε: «Είμαστε το μοναδικό κόμμα που είπαμε να μην επαναλειτουργήσει η Βουλή για το μνημόνιο. Το θέμα για εμάς δεν είναι αν θα ψηφιστεί στις 3 το πρωΐ, ή στη μία το μεσημέρι. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί και με συνέπεια, αυτό υπερασπιζόμαστε. Ο κόσμος πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις κοκορομαχίες τις οποίες παρακολουθεί, όπου το διακύβευμα είναι το πότε θα ψηφιστεί το μνημόνιο. Εμείς λέμε να μην ψηφιστεί και γι'αυτό ακριβώς επιμένουμε στο "παρών"».
Στην «παρατήρηση» της Ζ. Κωνσταντοπόλου ότι «αν η Διάσκεψη δεν πάρει απόφαση, απλώς θα μπλοκαριστεί η διαδικασία», η απάντηση του Ν. Καραθανασόπουλου ήταν: «Για εμάς είναι πάρα πολύ ωραίο να μπλοκαριστεί αυτή η διαδικασία» (δείτε εδώ βίντεο).
Τελικά, ο Αλέξης Μητρόπουλος άλλαξε την ψήφο του στην 2η ψηφοφορία και έτσι επιτεύχθηκε η πλειοψηφία των 11 σε 20 παρόντες. Επίσης, η Διάσκεψη αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια να μην συζητηθούν οι δύο τροπολογίες για τις ανατροπές στο ασφαλιστικό του δημοσίου και τον Πτωχευτικό Κώδικα. Ο Ν. Καραθανασόπουλος τις χαρακτήρισε «λαιμητόμους» και ζήτησε να αποσυρθούν.