Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τον Γιάννη Λαγό «έδειξε» ως εντολέα της δολοφονίας του γιου της η Μάγδα Φύσσα

Το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό, «έδειξε» ως εντολέα των όσων συνέβησαν το βράδυ της δολοφονίας του γιου της η Μάγδα Φύσσα, σημειώνοντας ότι ο Γ. Λαγός είχε και τηλεφωνική επικοινωνία για τη δολοφονία με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο. Η μάρτυρας στη σημερινή κατάθεσή της στο δικαστήριο, δήλωσε ότι η δολοφονία του γιου της ήταν προμελετημένη και οργανωμένη από τα στελέχη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και πρόσθεσε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που εκπαιδεύει δολοφόνους. «Εκείνο το βράδυ ήθελαν να σκοτώσουν και σκότωσαν», είπε χαρακτηριστικά.
«Εκπαιδεύουν δολοφόνους»
Η Μ. Φύσσα περιέγραψε όλα όσα αποκαλύφθηκαν για την αλληλουχία των τηλεφωνημάτων που προηγήθηκαν και
ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτέμβρη 2013.
Στην ερώτηση της Προέδρου σχετικά με το ποιός μπορεί να έδωσε την εντολή για τη δολοφονία η Μ. Φύσσα απάντησε: «Γνωρίζω από τη δικογραφία, για τα τηλεφωνήματα που έγιναν. Ο Αγγος κάνει το πρώτο τηλεφώνημα στον Καζαντζόγλου, ο Καζαντζόγλου ενημερώνει τον Πατέλη, πυρηνάρχη της Νίκαιας. Ο Πατέλης ενημερώνει τον Λαγό, και με sms ενημερώνει τα μέλη της τοπικής. Αν δεν πάρουν το "ΟΚ" από τον Λαγό δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν τίποτε. Τίποτε δε θα έκαναν αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης, χωρίς εντολή».
Αναφορικά με το κίνητρο της δολοφονίας, η μητέρα του Π. Φύσσα είπε χαρακτηριστικά: «Είναι εγκληματική οργάνωση, είναι τέτοια η δομή της οργάνωσης. Δείχνουν την ισχύ τους έναντι οποιουδήποτε είναι αντίθετος. Καθετί αντίθετο πρέπει να τελειώνει. Έχω δει σε βίντεο τον Πατέλη, να λέει ό,τι κινείται, σφάζεται. Και δεν κουνιούνται από τη θέση τους αν δεν πάρουν εντολή».
Η μάρτυρας επισήμανε ότι το ίδιο συνέβη και με τη δολοφονία του Λουκμάν, για να τονίσει: «Εκπαιδεύουν δολοφόνους, κυρία πρόεδρε».
Η μάρτυρας περιέγραψε ότι η ομάδα των Χρυσαυγιτών που βρισκόταν απέναντι από την καφετέρια όταν τελείωσε ο αγώνας κινούνταν επιθετικά για να φοβηθεί η παρέα των παιδιών. Είπε μάλιστα ότι όταν φάνηκε να εκτραχύνεται η κατάσταση, ο Παύλος Φύσσας είπε στην παρέα του να τρέξουν, να φύγουν. «Ο Παύλος όμως δεν έτρεξε. Τότε ανά ομάδες άρχισαν να τον χτυπούν. Τον εγκλώβισαν για να έρθει ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει», είπε.
Η Μ. Φύσσα είπε, επίσης, πως η φίλη του Παύλου Φύσσα, Χρύσα, είχε πάει στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί και τους παρακαλούσε να κάνουν κάτι. Εκείνοι όμως της έλεγαν ότι δεν μπορούν να επέμβουν. Αφού μαχαιρώθηκε ο Π. Φύσσας και αμέσως μόλις το περιπολικό είχε πιάσει τον Ρουπακιά, όπως είπε η Μ. Φύσσα επικαλούμενη τη φίλη του γιου της, ακούστηκε μια αστυνομικός να λέει: «Ε όχι, δεν είπαμε και μαχαιριές».
Ζήτησαν να προβληθεί αποκαλυπτικό βίντεο
Ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο όταν συνήγορος πολιτικής αγωγής, ζήτησε την προβολή συγκεκριμένου βίντεο του 2012 στο οποίο ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας ότι αναμένουν εντολή από τον Γιάννη Λαγό. Το αίτημα του συνηγόρου προκάλεσε αντιδράσεις της υπεράσπισης, αλλά και την αμηχανία της έδρας η οποία, αν και έχει ζητηθεί από την αρχή η εξασφάλιση τεχνικών υποδομών, βρέθηκε απροετοίμαστη στην προβολή του υλικού. Στην αρχή το δικαστήριο δεν τοποθετήθηκε αμέσως στο αίτημα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων των θυμάτων, οι οποίοι απαίτησαν μία απάντηση «εδώ και τώρα» και όχι μια «σιωπηρή άρνηση δια της επιφυλάξεως».
Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η εξέταση της Μ. Φύσσα θα συνεχίζονταν με ερωτήσεις που δεν θα αφορούσαν οπτικοακουστικό υλικό της δικογραφίας, ότι η κατάθεση δεν θα ολοκληρωνόταν την Παρασκευή και ότι στην επόμενη συνεδρίαση, την Τρίτη, που θα ξαναβρεθεί στο βήμα του μάρτυρα η μητέρα του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο θα αποφανθεί.
Εμπόδια στη δημοσιότητα της δίκης προσπάθησαν να θέσουν συνήγοροι υπεράσπισης. Συγκεκριμένα, έβαλαν θέμα για τους φωτογράφους που στην αρχή κάθε συνεδρίας φωτογραφίζουν μάρτυρες και για τη δημοσίευση αυτούσιων διαλόγων η οποία γίνεται με τη μαγνητοφώνηση που κάνουν δημοσιογράφοι.