Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Συμφωνήθηκε στο Euro Working Group η λίστα των δεκάδων αντιλαϊκών μέτρων προς άμεση εφαρμογή

Λίστα 48 αντιλαϊκών μέτρων που πρέπει άμεσα να προωθηθούν για να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ καθόρισε το Euro Working Group την Παρασκευή, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, που επικαλούνται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Bloomberg, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας κλείδωσαν ένα προς ένα τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν και τα οποία στο σύνολο του απαρτίζουν δύο λίστες, μιας και η δόση των 3 δισ. ευρώ θα χωριστεί σε δύο αποδόσεις 2 δισ. ευρώ η πρώτη και 1 δισ. ευρώ η δεύτερη.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της Ευρωζώνης, η πρώτη λίστα θα περιλαμβάνει τις «μεταρρυθμίσεις που
έχουν ξεμείνει από το καλοκαίρι». Επίσης, στην πρώτη λίστα «πιθανότατα θα περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», χωρίς να αποκλείονται και άλλες δράσεις στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου των «προαπαιτούμενων».
Η δεύτερη λίστα θα συζητηθεί διεξοδικά στο πλαίσιο της αξιολόγησης, που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτώβρη, ενώ ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο πρόσθετων συνοδευτικών μέτρων, με φόντο και τις «αποκλίσεις» που εμφανίζουν τα έσοδα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.
Το μνημόνιο φέρνει φοροεπιδρομή και αντιασφαλιστικές αλλαγές.
Ασφαλιστικό
Το μνημόνιο προβλέπει εντός του Οκτώβρη αλλαγές στο ασφαλιστικό και ήδη η «επιτροπή σοφών» του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης με κριτήριο την βιωσιμότητα και την ανταποδοτικότητα του συστήματος.
Ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος έχει δηλώνει πως αναζητούνται ισοδύναμα για να αποφευχθούν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις. Την καραμέλα των ισοδύναμων εμφανίζει η κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, ενώ εκκρεμεί η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων ενόψει της γενικής κατάργηση του.
Φορολογία
Επιπλέον στα άμεσα μέτρα του μνημονίου είναι η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών στο 20 το 2016 και στο 26% το 2017.
Προβλέπονται αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Επίσης αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%)». Ανοιχτό θέμα παραμένει και ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ιδιωτικοποιήσεις
Στα άμεσα μέτρα είναι και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων.
Το χρονοδιάγραμμα συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η ενίσχυση των τραπεζών έχει ως προϋπόθεση την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων. Καθόλου τυχαία, τόσο οι παράγοντες της Ευρωζώνης όσο και οι Έλληνες τραπεζίτες «υπενθυμίζουν» ότι από 1/1/2016 τίθεται σε εφαρμογή η Οδηγία της ΕΕ που αφορά στη «διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα» (bail in)...
Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις  
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευθεί. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει ότι τι ΔΝΤ είναι δυσαρεστημένο από την πορεία εφαρμογής των «μεταρρυθμίσεων», καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει όλους τους νόμους που ψηφίστηκαν τον Ιούλη εξαιτίας των εκλογών.
Επικαλούμενο εσωτερική ανάλυσή του ΔΝΤ, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι τα δύο τρίτα των μεταρρυθμίσεων δεν έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται. Σύμφωνα με το «Spiegel», «η προγραμματισμένη για τον Οκτώβρη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας μπορεί τώρα να ολοκληρωθεί μόλις το Δεκέμβρη». Κατά το περιοδικό, οι συζητήσεις για πιθανές ελαφρύνσεις του χρέους αναβάλλονται, προς το τέλος του χρόνου, λόγω της «μεταρρυθμιστικής καθυστέρησης».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση». Πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα».