Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ καταψήφισε η Χρυσή Αυγή. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι το Σάββατο καθώς το νομοσχέδιο εισήλθε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Στο επίμαχο νομοσχέδιο το ΚΚΕ έχει καταθέσει δύο τροπολογίες για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και για την προστασία των εργαζομένων στις συνεταιριστικές τράπεζες.
Για την απαράδεκτη διαδικασία fast track ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί τις ίδιες
διαδικασίες των προηγούμενων κυβερνήσεων και σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί. (Δείτε εδώ video)
Η συζήτηση στην επιτροπή
Το ΚΚΕ
Καταψηφίζει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι το επίμαχο νομοσχέδιο είναι μια φυσιολογική εξέλιξη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κι αυτή υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα.
Τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με σκοπό την επαναλειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την παροχή δανείων στους επιχειρηματικούς ομίλους και αναφέρθηκε στη διαπάλη που γίνεται για τον έλεγχο των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων και των διοικήσεων των τραπεζών. Ανέφερε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια στον τουριστικό τομέα που είναι φιλέτο και έκανε λόγο για παζάρια της κυβέρνησης μεταξύ των νυν διοικήσεων και των νέων διεκδικητών των τραπεζών.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν γίνεται για να ελαφρυνθεί ο λαός, αλλά αντίθετα θα πληρώσει ξανά και ζήτησε να γίνει γενναίο κούρεμα των «κόκκινων» δανείων των υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών, υπενθυμίζοντας σχετική πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ. Ζήτησε επίσης την προστασία των εργαζομένων στις συνεταιριστικές τράπεζες, ενώ για τα περί δημόσιας παρέμβασης στις τράπεζες, σημείωσε ότι με βάση τα άρθρα του νομοσχεδίου το Δημόσιο θα εμπλακεί στις τράπεζες μέχρι να εξυγιανθούν και να παραχωρηθούν ξανά στον ιδιωτικό τομέα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Εμφανής ήταν η αγωνιώδης προσπάθεια του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμου Μπαλαούρα να υποστηρίξει ότι είναι διαφορετική η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, αν και σε όλες τις περιπτώσεις ο λαός πλήρωσε και ξανά θα πληρώσει τα σπασμένα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σαν βασικές διαφορές ανέφερε ότι η τωρινή ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κανόνες, οι διοικήσεις των τραπεζών θα κάνουν δημόσιες λογοδοσίες, το Δημόσιο θα πάρει μετοχές και στη διαδικασία θα συμμετέχουν και οι συνεταιριστικές τράπεζες.
Η ΝΔ
«Η ΝΔ υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο», διότι «οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση έτσι που τα κάνατε», ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης, ενώ δεν απέκλεισε η ΝΔ να ψηφίσει και τα άρθρα στο σύνολό τους. Στην κριτική του προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περιορίστηκε να αναφέρει πως «ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας κατέστρεψαν τις τράπεζες, με τις επιλογές που κάνατε ως κυβέρνηση» και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταψηφίσει τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Η Χρυσή Αυγή
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, αν και δημαγωγικά έκανε κριτική στις κυβερνήσεις πως νοιάζονται μόνο για τις τράπεζες, εντούτοις έκανε πρόταση για βελτιωμένη εισπραξιμότητα των «κόκκινων» δανείων, λέγοντας ότι πρέπει οι τράπεζες να ρυθμίσουν με τον κάθε δανειολήπτη τα «κόκκινα» δάνεια και έτσι «σίγουρα θα εισπράξουν περισσότερα και θα χρειαστούν λιγότερα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση». Δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων.
Το ΠΑΣΟΚ
Υπερψηφίζει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο επί της αρχής δήλωσε ο ειδικός εισηγητής Γιάννης Μανιάτης. Χρέωσε στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι «έκανε καταστροφική διαπραγμάτευση». Ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες «το Δεκέμβρη του 2014 είχαν χρηματιστηριακή αξία 19 δισ. ευρώ και σήμερα αξίζουν 4,7 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι «από το Γενάρη του 2015 ο λαός έχασε 15 δισ. ευρώ και τώρα τον χρεώνετε άλλα 15 δισ. ευρώ». Ανέφερε πως «ο Βαρουφάκης καταβύθισε τις ελληνικές τράπεζες» και έθεσε θέμα αφελληνισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το ΠΟΤΑΜΙ
Την επιφύλαξη του Ποταμιού για το νομοσχέδιο εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής Χάρης Θεοχάρης, λέγοντας ότι «οι τράπεζες περνάνε τα ίδια που περνάει ο μέσος Έλληνας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προκαλεί «αβεβαιότητα στην οικονομία» και γι' αυτό δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές.
Οι ΑΝΕΛ
Δεν νοείται οικονομική ανάπτυξη «χωρίς τη στήριξη ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος» ανέφερε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης δηλώνοντας ότι το κόμμα του στηρίζει το νομοσχέδιο.
Η Ένωση Κεντρώων
«Επί της αρχής ψηφίζουμε “Ναι” και επιφυλασσόμαστε επί των άρθρων» δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας.
Ομιλίες υπουργών
Παράδοξη χαρακτήρισε την κριτική προς την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης λέγοντας ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων δεν δημιουργήθηκε το 2015 και πως τα capital controls δεν ήταν κυβερνητική επιλογή. Υπονόησε ότι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι μικρότερο από όσο λέγεται, ενώ όπως είπε η ύφεση για το 2015 θα είναι κάτω από 1,5%.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε για την τροπολογία του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές τράπεζες ότι δεν θα τη στηρίξει τώρα αλλά θα την καταθέσει με την πρώτη ευκαιρία. Ανέφερε πως δεν άκουσε «καμία αυτοκριτική από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» για τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι με δηλώσεις στελεχών τους οδήγησαν στη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες προκαλώντας αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Συνδέσεις Ειδήσεων: