Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Για δημόσια σχολεία με δίδακτρα κάνει λόγο δημοσίευμα, διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας

Σενάριο για τη δημιουργία «ενός νέου τύπου σχολείου το οποίο θα διέπεται από ένα μεικτό (δημοσιο-ιδιωτικό) καθεστώς εξετάζει το υπουργείο Παιδείας», σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας protothema.gr.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως «γονείς και κηδεμόνες θα καλούνται να συνεισφέρουν οικονομικά στην κατά τα άλλα δημόσια εκπαίδευση των παιδιών τους. Η μορφή της συμμετοχής στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά, μπορεί να γίνει μέσω εκπαιδευτικών κουπονιών (school vouchers)».
Προσθέτει ότι η πρόταση έγινε από πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπο Κυραϊλίδη, και πως ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης «περιορίστηκε να εκφράσει τη διάθεση του
υπουργείου να εξετάσει περαιτέρω, μεταξύ άλλων προτάσεων, το κατά πόσο το μέτρο των "ανεξάρτητων σχολείων" είναι καταρχήν εφικτό, βιώσιμο, αποδοτικό κ.ο.κ».
Σε ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει το δημοσίευμα αναφέροντας:
«Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας protothema.gr περί "ανεξάρτητων σχολείων", το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι:
1. Ποτέ δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
2. Ο υπουργός ούτε σκέπτεται ούτε συζητά τέτοιου είδους "εμπνεύσεις" περί επιβολής διδάκτρων στα δημόσια σχολεία.
3. Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για την ενίσχυση και τη βελτίωση του Δημόσιου Σχολείου παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία».