Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Σκηνικό εγκλωβισμού του λαού έστησαν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης

Σκηνικό εγκλωβισμού του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, τους οποίους επιχείρησαν να εμφανίσουν ως μονόδρομο, έστησαν από κοινού όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, πέρα από τις όποιες διαφοροποιήσεις τους στο μείγμα διαχείρισης, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή.
Από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των υπουργών έγινε ολοφάνερη η επιδίωξη της κυβέρνησης να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι υπάρχει περιθώριο «βελτιώσεων» στο νέο έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και από πάνω να πείσει το λαό ότι πρέπει να είναι και ευχαριστημένος, γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα με μια κυβέρνηση της «δεξιάς».
Παίρνοντας την ...«πάσα» η ΝΔ υπερασπίστηκε όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της, ενώ σιγοντάροντας αντικειμενικά την κυβέρνηση, άφησε να εννοηθεί ότι και «λίγα κάνει», αφού δεν προωθεί τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις» και δεν δίνει «κίνητρα για την ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα
του Ασφαλιστικού, αυτού της ιδιωτικής ασφάλισης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Στην αντίπερα όχθη το ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας,  σημείωσε ότι πρέπει «να αποσυρθεί εδώ και τώρα» το σχέδιο της κυβέρνησης καθώς «δεν διορθώνεται, δεν παίρνει από τροποποιήσεις».
Με τον εκφοβισμό ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εμπεδώσει στην πλειοψηφία του λαού ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων που βάζουν «ταφόπλακα» στην Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ με την επίκληση του διαλόγου προσπάθησε να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι μπορεί να καλυτερέψει η κυβερνητική πρόταση.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει» και πως θέλει διάλογο, αλλά στο πνεύμα της πρότασης της κυβέρνησης, ενώ επιχείρησε να ενισχύσει τον πλαστό διαχωρισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που από κοινού το καλοκαίρι ψήφισαν το μνημόνιο.
Το ανάλογο έπραξε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως «την πιο επιβλαβή κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος» και πρότεινε να εφαρμοστεί κανονικά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, αλλά και να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία του τρίτου πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης.
Τις δευτερολογίες τους οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης τις ανάλωσαν σε έναν καυγά για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι με το ΔΝΤ και τους δανειστές, ενώ και κόμματά τους έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει μνημόνια. Στο επίκεντρο της κόντρας και τα περί ηθικού πλεονεκτήματος με αλληλοκατηγορίες για κομματικούς διορισμούς και αναξιοκρατία στις προσλήψεις. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα φέρει στη Βουλή προς συζήτηση τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο Γ. Βαρουφάκης για το πώς έγινε η διαπραγμάτευση των πρώτων έξι μηνών.
Επιφανειακή κριτική στην πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, «κροκοδείλια δάκρυα» για το χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα, αλλά και «σιωπή ιχθύος» για το γεγονός ότι όλα αυτά τα μέτρα παίρνονται γιατί αποτελούν απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν την ομιλία του αρχηγού της φασιστικής Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Να παραδεχτούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τα θετικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ καθώς μόνο «έτσι χτίζεται εθνική συναίνεση και συνεννόηση» ανέφερε η Φώφη Γενηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για ατολμία στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και τάχθηκε υπέρ των αντιασφαλιστικών προτάσεων επί των ημερών του Τάσου Γιαννίτση.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος επανέφερε στην ομιλία του την πρόταση για την επιβολή ειδικής εισφοράς ύψους 1 έως 1,5% επί των τραπεζικών συναλλαγών ως ένα ισοδύναμο για να ελαφρυνθούν οι αγρότες από τις εισφορές.
Συγχώνευση και κόψιμο συντάξεων προτείνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, που για μια ακόμα φορά ζήτησε το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης για να περάσουν χωρίς δυσκολία τα αντιλαϊκά μέτρα.  
Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, προσπαθώντας να ενισχύσει την κυβερνητική προπαγάνδα, ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σχέδιο είναι το καλύτερο που μπορούσε να έρθει στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής και της συμφωνίας με τους «εταίρους», λέγοντας ότι «προσπαθούμε να μοιράσουμε μία μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο. Γι' αυτό κάνουμε το νέο σύστημα που δίνει συντάξεις στους μικρούς και αδύναμους και επιβαρύνει κάπως τις συντάξεις μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων». Στην πραγματικότητα, βέβαια, το κυβερνητικό σχέδιο χτυπά το σύνολο των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Πρόσθεσε ότι «αν δεν ήμουν εγώ και ήταν ο κ. Βρούτσης, θα είχε φύγει άλλη μία σύνταξη» και πως η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης «εφαρμόζει για πρώτη φορά κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης». Κάνοντας ειδική αναφορά στους αγρότες, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «η επιβάρυνση για όσους βρίσκονται τώρα στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, θα είναι το 2017 λιγότερο από 130 ευρώ το χρόνο».
Χαρακτήρισε επίτευγμα την «εθνική σύνταξη», ενώ επιδιώκοντας να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι τα δικαιώματα του λαού θα διασφαλίζονται από την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη, ανέφερε ότι η «εθνική σύνταξη» θα συμβαδίσει με «ρήτρα ανάπτυξης. Όταν ανεβαίνει η οικονομία, μεγαλώνει και αυτή»...