Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ανιστόρητο ...άσμα

Ενώ συνεχίζεται στην Ουκρανία η αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις για το ποιος είναι περισσότερο ...διεφθαρμένος και την «πρόοδο των μεταρρυθμίσεων» που τσακίζουν το λαό, έγινε γνωστό ότι η χώρα θα πάει στο διαγωνισμό της Εurovision (το πανηγυράκι της αρπαχτής) με ένα τραγούδι που προβάλλει τον αντικομμουνισμό. Συγκεκριμένα, επιλέχτηκε το τραγούδι «1944», που αναφέρεται στο λεγόμενο ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν. Το γεγονός αυτό προφανώς αξιοποιείται στην αντιπαράθεση της σημερινής Ουκρανίας με τη Ρωσία. Για να μην ξεχνάμε, όμως, το υπαρκτό γεγονός της απομάκρυνσης των Τατάρων έγινε από
το σοβιετικό κράτος για να αποφευχθεί η εσωτερική σύγκρουση, καθώς γύρω στους 20.000 Τατάρους είχαν συγκροτήσει στρατιωτικά τάγματα στο πλευρό των ναζί κατά της ΕΣΣΔ, που σκόρπαγαν το θάνατο στον ντόπιο πληθυσμό των πολλών εθνοτήτων της περιοχής.
Το ανιστόρητο προπαγανδιστικό αυτό τραγούδι ερμηνεύει η Σουσάνα Τζαμαλαντίνοβα, με καταγωγή από τη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας. Το περιεχόμενο του τραγουδιού ενδέχεται να απορριφτεί από τους διοργανωτές του λεγόμενου διαγωνισμού τραγουδιού, που απαγορεύει ρητά το πολιτικό περιεχόμενο.