Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Στο πλαίσιο του εγκλωβισμού τα μέτρα της κυβέρνησης (ΦΩΤΟ)

Με νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα, πλαφόν στην έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αλλά και με διατιμήσεις βασικών προϊόντων κατά μήκος της Εθνικής Οδού, η κυβέρνηση προχωρά στη διαχείριση της πολιτικής της ΕΕ για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα.
Περίπου 3.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά μετά τον κατάπλου, το
μεσημέρι της Τρίτης, δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με 1.046 πρόσφυγες.
Μέλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) κατέφθασαν σήμερα στους επιβατικούς σταθμούς του Λιμανιού όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι πρόσφυγες, με στόχο να τους ενημερώσουν με τη βοήθεια μεταφραστή για τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και για το πώς μπορούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα έγγραφα που χρειάζονται.

1 / 5

Πλαφόν στα εισιτήρια

Από σήμερα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετά και την παρότρυνση του υπουργείου Ναυτιλίας για ελεγχόμενη επιβράδυνση στις προσφυγικές ροές από τα νησιά, άρχισαν να εφαρμόζουν πλαφόν στη διάθεση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στους πρόσφυγες.
Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά το «Αριάνδη» από Χίο και Μυτιλήνη και το «Blue Star 2» από Ρόδο, Κω, Λέρο και Πάτμο.
Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει επίσης στη διάθεσή του τρία ναυλωμένα πλοία για τη μεταφορά προσφύγων. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, το καταμαράν «Tera Jet» (βρίσκεται στη Χίο) και το «Blue Star Patmos» (Πειραιάς) που αναμένεται να φορτώσει προκάτ οικίσκους με προορισμό το λιμάνι της Κω.
Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 10 το βράδυ και αναμένεται να καταπλεύσει στις 9.30 το πρωί στην Κω, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σάμο. 

Πλατεία Βικτωρίας: Υπό το φως της ημέρας η δράση κυκλωμάτων

Για ακόμη μια ημέρα η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας παραμένει άθλια. Λεωφορεία ξεκίνησαν από το βράδυ της Δευτέρας να μεταφέρουν πρόσφυγες στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό, οι χιλιάδες όμως αφίξεις στο λιμάνι του Πειραιά αύξησαν το μεσημέρι τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην πλατεία, καθώς η δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, που δρουν ανενόχλητα στην περιοχή, δημιουργεί την ελπίδα στους πρόσφυγες και μετανάστες ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Η δράση των κυκλωμάτων όμως δεν σταματά στην έξοδο από τη χώρα. Καταγγελίες για κυκλώματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης των προσφύγων έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ ομάδες ατόμων κυκλοφορούν ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τάζοντας έναντι αδράς αμοιβής πρόσβαση σε τουαλέτες και μπάνια, δεδομένης της παντελούς έλλειψης οποιασδήποτε μέριμνας.

Διατίμηση σε βασικά προϊόντα στη διαδρομή προς Ειδομένη

Σε καθεστώς διατίμησης θέτει το υπουργείο Οικονομίας βασικά προϊόντα που προμηθεύονται οι πρόσφυγες κατά τη διαδρομή προς την Ειδομένη, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός διευκρίνισε ότι για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας στις Εθνικές Οδούς προς τους Ευζώνους και την Ειδομένη, θα επιβληθεί διατίμηση στα σημεία πώλησης νερού, ροφημάτων, συγκεκριμένων τροφίμων (τοστ), τσαγιού και χυμών.

Συντονιστικό Όργανο για την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών

Στη σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου, με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), προχωρά το υπουργείο Υγείας μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο με αντικείμενο την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει από τις αμείωτες προσφυγικές ροές. Ο μηχανισμός αυτός θα συντονίζει και θα βρίσκεται σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσεως σε συνεργασία με τις ΜΚΟ με στόχο την άμεση υγειονομική κάλυψη των προσφύγων με ειδική μέριμνα για την οργάνωση επείγουσας παιδιατρικής φροντίδας.
Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ανάπτυξη, με ευθύνη του ΕΚΕΠΥ, του Συντονιστικού Οργάνου στο οποίο ενεργό ρόλο θα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΑΒ, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΑΕΜΥ, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1η και 2η ΥΠΕ).
Στόχος του Συντονιστικού Οργάνου θα είναι η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά και ο σχεδιασμός και η επιδημιολογική επιτήρηση με τη συλλογή δεδομένων από τους άτυπους καταυλισμούς και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα.

«Παγώνει» το στρατόπεδο στο Πάρκο Τρίτση

Δεν θα κατασκευαστεί τελικά κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο Ίλιον, στο χώρο δίπλα από το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι εργασίες ανεστάλησαν μετά από διαπίστωση ότι το έδαφος ήταν σαθρό και άρα για την κατασκευή του απαιτούνταν κοστοβόρες ενέργειες. Το κόστος, που υπολογίστηκε σε 200.000 ευρώ, κρίθηκε πολύ υψηλό, την ώρα που η δομή προοριζόταν για τη φιλοξενία μέχρι 400 προσφύγων.
Το χώρο, έκτασης 70 στρεμμάτων, είχαν ξεκινήσει να διαμορφώνουν συνεργεία με μηχανήματα του Στρατού, ωστόσο οι εργασίες σταμάτησαν το πρωί.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζει να αναζητά νέους χώρους στην Αττική που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες