Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Απεργία και στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της χώρας ενάντια στον αντεργατικό νόμο

Τον απεργιακό τους αγώνα συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Γαλλίας, προτάσσοντας την απόσυρση του αντεργατικού νόμου «Ελ Κομρί».
Το προσωπικό των 19 πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Γαλλίας τάχθηκε σε ψηφοφορίες που διεξήχθησαν υπέρ της προκήρυξης απεργίας αύριο Πέμπτη, στο πλαίσιο των εργατικών κινητοποιήσεων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, δήλωσε σήμερα
στέλεχος του συνδικάτου CGT στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς».
Όπως μεταδίδουν γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι τέτοια που έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα, μερική ή και ολική, διακοπή της παραγωγής στα έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της χώρας. Απεργοί στήνουν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να μπλοκάρουν τη μεταφορά καυσίμων από και προς διυλιστήρια αλλά και τους μεγάλους χώρους αποθήκευσης που βρίσκονται π.χ. σε κρίσιμα λιμάνια όπως η Χάβρη, από όπου περνούν σχεδόν οι μισές εισαγωγές πετρελαίου για όλη τη χώρα.
Τις επόμενες μέρες, αναμένονται απεργιακές κινητοποιήσεις και σε μια σειρά άλλους κλάδους, με τους εργαζόμενους να ζητούν όχι μόνο να αποσυρθούν άμεσα τα νέα προνόμια που η κυβέρνηση δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και να θέτουν ζητήματα που αφορούν μισθούς, συνθήκες εργασίας κ.λπ.
Έτσι, λιμενεργάτες σε σημαντικούς κόμβους όπως σε Μασσαλία και Χάβρη αποφάσισαν κι αυτοί να ξεκινήσουν απεργίες. Ήδη, στη Μασσαλία οι εργαζόμενοι της «Φλιξέλ» -σύμφωνα με τη «Μοντ»- δεν ξεφορτώνουν κανένα πλοίο, τουλάχιστον μέχρι αύριο. Στη Χάβρη, εργαζόμενοι στην «CIM» (Compagnie Industrielle Maritime) που διαχειρίζεται την αποθήκευση του πετρελαίου απεργούν «παραλύοντας τους σταθμούς πετρελαίου», σύμφωνα με τις εφημερίδες.