Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Με κλείσιμο υποκαταστημάτων και απολύσεις «ήρθε η ανάπτυξη» στην «Creta Farms»

Στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων της «Creta Farms» σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και τις απολύσεις εργαζομένων φέρνει ως παράδειγμα η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για να αναδείξει ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι προς όφελος μόνο του κεφαλαίου. Όπως μάλιστα αναφέρει, οι απολύσεις ήρθαν μετά από δάνειο ύψους 15 εκατομμυρίων που πήρε η επιχείρηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.
Η ανακοίνωση με τίτλο «Ήρθε η ανάπτυξη στην “Creta
Farms”» είναι η εξής:
«Η περίπτωση της βιομηχανίας αλλαντικών "Creta Farms" αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η πολυδιαφημιζόμενη “ανάπτυξη” που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο παραγωγής.
Η συγκεκριμένη βιομηχανία αλλαντικών (που βρίσκεται στη λίστα με τις 200 ελληνικές βιομηχανίες με τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη το 2014), παραχωρώντας σε μεγάλο κέντρο διανομής τη διακίνηση των εμπορευμάτων της, προχώρησε στο κλείσιμο του υποκαταστήματός της στη Θεσσαλονίκη πετώντας στο δρόμο 11 εργαζόμενους.
Το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης έρχεται να προστεθεί στο αντίστοιχο της Πάτρας.
Η "Creta Farms" προχωράει σε απολύσεις όταν πριν από περίπου ένα μήνα η εταιρεία μαζί με τη συγκυβέρνηση πανηγύριζαν για το δάνειο ύψους 15 εκατομμυρίων που πήραν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να “επενδύσουν”, όπως είπαν, “στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία πάνω από 100 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας!” Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από τα μεγάλα λόγια και τις δηλώσεις, ότι η “ανάπτυξή” τους σημαίνει απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση, απλήρωτη δουλειά για τους εργαζόμενους. Εκεί καταλήγουν τα λεφτά του ελληνικού λαού, στην ενίσχυση των επιχειρηματιών και τις απολύσεις των εργαζομένων.
Αυτήν την τακτική θα συνεχίσουν να ακολουθούν οι βιομήχανοι με τις πλάτες της κυβέρνησης, την τακτική του τσακίσματος των εργατικών δικαιωμάτων, της παραπάνω μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης (13ος και 14ος μισθός) ταυτόχρονα με τις αλλαγές που προωθούν για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
Η κυβέρνηση χέρι χέρι με τους βιομήχανους κοροϊδεύει όταν λέει ότι τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία. Ήδη συμφώνησε με τους λεγόμενους θεσμούς σε νέα προληπτικά μέτρα, ένα 4ο μνημόνιο.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για “φως στο τούνελ”, για “την ανάπτυξη που έρχεται”, για “τη ρύθμιση του χρέους” έχουν ένα στόχο, να συγκαλύψουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν για να μείνουν και θα συνεχίζονται. Είναι το προαπαιτούμενο των επενδύσεων και της ανάκαμψης, που και αυτή ακόμη είναι αβέβαιη με βάση την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Δεν είναι ώρα για μοιρολατρία. Να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η λογική ότι “τίποτα δεν γίνεται”. Θα ήταν ολέθριο για το παρόν και το μέλλον του λαού και των παιδιών μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσουμε τον αγώνα με νέα ορμή, σε νέες στέρεες βάσεις.
Διεκδικούμε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Σήμερα μπορεί να γίνει ένα ελπιδοφόρο βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Λαϊκής Συμμαχίας, που θα παλεύει για την απόκρουση των νέων μέτρων, για όλα τα προβλήματα, για την αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα θα βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων: Την καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία, τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Το ΚΚΕ σε αυτήν την προσπάθεια δίνει και θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις».