Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Προωθείται η βαθύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα (VIDEO)

Με τη συζήτηση για τον «Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος του διαλόγου για την Παιδεία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τόνισε ότι στο κείμενο που παρουσιάστηκε δεν υπάρχει καμία αναφορά στα προβλήματα των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών, ενώ παράλληλα ανέδειξε τις στοχεύσεις
των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται στην Παιδεία.
Όπως εξήγησε, αυτή η «νέα μεταρρυθμιστική πολιτική», για την οποία γίνεται λόγος, είναι «η βαθύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με τη λεγόμενη ''υγιή'' και ''καινοτόμο'' επιχειρηματικότητα, που είναι υγιής και κερδοφόρα μόνο για τις επιχειρήσεις και άκρως ανθυγιεινή και ζημιογόνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Γι' αυτήν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξή της, άλλωστε, παίρνονται όλα τα αντιλαϊκά μέτρα». Πρόσθεσε πως «στο όνομα αυτής της επιχειρηματικότητας συντίθεται ψηφίδα την ψηφίδα και η εικόνα του πανεπιστημίου επιχείρηση».
Ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, αφοσιωμένη στη στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όπως διαγράφεται καθαρά στο κείμενο, θέλει αφενός να αξιοποιήσει ένα υψηλά ειδικευμένο δυναμικό με το χαμηλότερο όμως κόστος, χαρίζοντας υψηλά ειδικευμένη εργασία στους μεγαλοεργοδότες και αφετέρου θέλει με μοχλό την ελάχιστη αυτή χρηματοδότηση να προσανατολίσει και να κατευθύνει καλύτερα το επιστημονικό και ερευνητικό έργο με γνώμονα τις στοχεύσεις και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. «Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα της φράσης του κειμένου για "στοχευμένη χρηματοδότηση ως όργανο εθνικής στρατηγικής"», είπε μεταξύ άλλων.
Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της γενίκευσης της επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, αλλά και στο γεγονός ότι προετοιμάζεται το έδαφος για δίδακτρα ακόμα και στα προπτυχιακά.

Συναινετικό κλίμα!

Όπως οι προηγούμενες συνεδριάσεις, έτσι και η σημερινή κινήθηκε σε «συναινετικό κλίμα» από τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς τόσο αυτά που ήταν παρόντα όσο και η ΝΔ που δεν συμμετείχε σε αυτήν τη συνεδρίαση συμφωνούν με την κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων στις οποίες το πόρισμα παίζει, όπως ειπώθηκε, το ρόλο «οδικού χάρτη».
Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είπε πως ο «Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» είναι «μια Ευρωπαϊκή κατεύθυνση η οποία εξορθολογίζει και ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις αξιοποίησης όλου του επιστημονικού δυναμικού είτε είναι πανεπιστημιακό είτε είναι ερευνητικό».
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, επανέλαβε μεταξύ άλλων πως άμεσα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για τα μεταπτυχιακά. Διαχώρισε, δε, τα μεταπτυχιακά που οδηγούν σε έρευνα από εκείνα που οδηγούν σε εξειδίκευση, με τα δεύτερα να έχουν δίδακτρα.