Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Στο Βίτσι και στη Φλώρινα το 25ο αντιιμπεριαλιστικό φεστιβάλ της ΚΝΕ

Στο Βίτσι, στη Φλώρινα, γίνεται από την 1 έως τις 3 Ιούλη το 25o Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που είναι αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).
Το Διήμερο κορυφώνεται την Κυριακή 3 Ιούλη με συγκέντρωση στη Φλώρινα, με ομιλητή τον Γραμματέα του
ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο.
Στις εκδηλώσεις του Διημέρου παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η κατασκήνωση του Διημέρου βρίσκεται στο Πισοδέρι, στη θέση Βίγλα, σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, 20 χλμ. δυτικά της Φλώρινας.
Η τοποθεσία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Σ' αυτήν την περιοχή ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας είχε ισχυρές βάσεις από την άνοιξη του 1947 έως τον Αύγουστο του 1949. Ηταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και των βασικών επιτελείων του ΔΣΕ.
Χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα που συναντιούνται στις εκδηλώσεις του Διημέρου, διδάσκονται από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (1946-1949), τους δεκάδες χιλιάδες μαχητές και τις μαχήτριες που έγραψαν σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού, τους χιλιάδες νέους και νέες που με μαχητικότητα έδρασαν στον ΔΣΕ.
Στο πλαίσιο του Διημέρου γίνονται επισκέψεις γνωριμίας με τη «ζωντανή ιστορία» του τόπου, καθώς στην περιοχή μπορεί να συναντήσει κανείς οχυρωματικές θέσεις του ΔΣΕ, αμπριά, κορυφές και μέρη όπου έδρασε ο ΔΣΕ.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει συναυλίες, γλέντια, πεζοπορίες, αθλητικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, συζητήσεις, παιχνίδια.