Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Κοντά στην Λίμνη Ευβοίας η μεγάλη πυρκαγιά - Τηλεφωνική επικοινωνία του Θ. Παφίλη με τον Ν. Τόσκα

Πάνω από το χωριό Λίμνη Ευβοίας μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή, με το πύρινο μέτωπο συνολικά να εκτείνεται στα 15 χιλιόμετρα και με το δύσβατο της περιοχής αλλά και τις συνεχείς αλλαγές των κατευθύνσεων του ανέμου να δυσκολεύεται το έργο κατάσβεσης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλείται το χωριό καθώς ο άνεμος προσωρινά έχει αλλάξει φορά γυρνώντας την πυρκαγιά σε αντίθετη από το χωριό κατεύθυνση.
Όπως αναφέρει η πυροσβεστική η φωτιά βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Λίμνης, ωστόσο για την ώρα δεν έχουν δοθεί οδηγίες εκκένωσης. Σύμφωνα με το Λιμενικό σε
επιφυλακή έχει τεθεί το οχηματαγωγό «Καπετάν Αριστείδης» σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το χωριό Λίμνη.
Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη στη Βόρεια Εύβοια αλλά και στο Ρέθυμνο από μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σάββατο. Στην Βόρεια Εύβοια τα καμμένα στρέμματα δάσους ξεπερνούν τις 20.000 ενώ στο Ρέθυμνο η πυρκαγιά έκαψε περίπου 35.000 στρέμματα δάσους.
Η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια μαίνεται και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.
Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα και έφτασε πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.
Το μέτωπο της ξεπέρασε τα 15 χιλιόμετρα και προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο πευκοδάσος. Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι έχουν περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάτοικοι από τον οικισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των πυκνών καπνών, ενώ όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση κάηκαν ολοσχερώς μια ξενοδοχειακή μονάδα, ένα μοναστήρι, μία εξοχική κατοικία και αποθήκες. Δεν κινδύνευσαν ωστόσο ανθρώπινες ζωές.
Οι δυνάμεις από αέρος έχουν ενισχυθεί και στην περιοχή επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, καθώς και δυνάμεις του στρατού και της Τοπικής Διοίκησης.
Επίσης οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Θεσσαλονίκη, 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Δυτική Μακεδονία. 

Τηλεφωνική επικοινωνία του Θανάση Παφίλη με τον Νίκο Τόσκα

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια που έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.
Από τη μεριά του ο υπουργός ενημέρωσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, καθώς και ότι έχουν διατεθεί όλα τα υπάρχοντα αναγκαία μέσα για την κατάσβεσή της.  

Χιλιάδες στρέμματα στάχτη και στο Ρέθυμνο

Σε ύφεση παραμένει η φωτιά στην περιοχή Σακτούρια Ρεθύμνου, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς έφτασε τα 25 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γ. Ταταράκη, οι φλόγες έχουν κάψει πάνω από 35.000 στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης.
Η πυρκαγιά στην Τζιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στο Παγγαίο Όρος που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου.
Η φωτιά έκαψε χαμηλή βλάστηση ενώ στο σημείο παραμένουν 12 άντρες του πεζικού της πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα για περιφρούρηση.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στην Πόμπια Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Το τελευταίο 24ωρο, το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές και 51 αστικές πυρκαγιές.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Δευτέρα

Προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Δευτέρα 1η Αυγούστου για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)