Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Παρέμβαση του Κ. Παπαδάκη στο MEGA (VIDEO)

Τηλεφωνική συνέντευξη παραχώρησε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, το Σάββατο το πρωί στο MEGA, για τις εξελίξεις με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Μεταξύ άλλων, ο Κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι «τα γεγονότα στην Τουρκία είναι σοβαρά. Απαιτείται συγκέντρωση και επιβεβαίωση στοιχείων και πάρα πέρα μελέτη -γιατί ακούμε και βιαστικές εκτιμήσεις- για να προβληθεί η ουσία των εξελίξεων σχετικά με την όξυνση ενδοαστικών αντιθέσεων σε
ένα σύνθετο διεθνές περιβάλλον, με έντονες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Προκύπτουν ερωτήματα και χρειάζεται να εξετάσουμε, για παράδειγμα, τι κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα, ποιες δυνάμεις το στήριξαν και μέσα στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Τον ρόλο των λεγόμενων Κεμαλικών δυνάμεων, των κοσμικών δυνάμεων, των δυνάμεων του Ιμάμη Γκιουλέν. Τον ρόλο των ΗΠΑ ή μερίδας της αστικής τάξης των ΗΠΑ, ή τον ρόλο του ΝΑΤΟ. Και το λέμε αυτό γιατί έχουν καταγραφεί σημαντικές αντιθέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα με την πολιτική Ερντογάν, τόσο για τις εξελίξεις στη Συρία, τη σχέση με το Ισλαμικό Κράτος και άλλες αντιδραστικές οργανώσεις κλπ. 
Θέλει αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης μέσα στον στρατό, σε τμήματα του στρατού, τον ρόλο των ειδικών δυνάμεων, της αστυνομίας, όλων των δυνάμεων, δηλαδή, που κινητοποιήθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τις στοχεύσεις τους, τα ανταλλάγματα για τη συνέχεια, τους συμβιβασμούς που ενδεχομένως έγιναν ή πρόκειται να γίνουν».
Ακόμα, υπογράμμισε ότι στην Τουρκία έχει διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη κατάσταση με όλη την «πολιτική που έχει προωθήσει η κυβέρνηση Ερντογάν, την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, περιορισμούς δημοκρατικών ελευθεριών και την καταστολή, και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, είναι ανοιχτά τα ζητήματα του Κυπριακού και η επιθετικότητα της Τουρκίας είναι εμφανής. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν παίξει ρόλο, κάνοντας τις πλάτες στην επιθετικότητα της Τουρκίας όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτά δεν παραγράφονται επειδή οι δυνάμεις του Ερντογάν κατάφεραν ή θα καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση, και να καταστείλουν το πραξικόπημα.
Απ' αυτήν τη σκοπιά, ενδεχομένως να κλιμακωθεί και η επίθεση κατά του λαού ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, και ενδεχομένως να ανοίξει και θέμα συνταγματικών προσαρμογών για την ενίσχυση της προεδρίας το επόμενο διάστημα στην Τουρκία».
Τέλος, σημείωσε ότι αναδεικνύονται σφοδρές αντιθέσεις και στην Τουρκία και διεθνώς και τόνισε: «Από αυτήν την αντιπαράθεση ο τουρκικός λαός θα βγει ζημιωμένος, γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία προσδοκία να ακουμπήσει στη μια ή την άλλη πλευρά. Η τούρκικη εργατική τάξη, ο λαός της Τουρκίας πρέπει να αναπτύξει τη δική του αυτοτελή, μαζική πάλη, με κριτήριο τις δικές του ανάγκες και τα δικαιώματα».