Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Διευκολύνει τη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (VIDEO)

Ένα ακόμη νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που ευνοεί τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων ψηφίστηκε σήμερα, Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενσωματώνει οδηγία της ΕΕ σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης που αποσκοπεί στο άνοιγμα της αγοράς για όλα τα κράτη - μέλη.
Η ευρωενωσιακή οδηγία για τις συμβάσεις παραχώρησης δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να συμμετέχουν στις διαδικασίες ανάθεσης σε οποιοδήποτε
κράτος - μέλος, ανεξάρτητα από το που έχουν την έδρα τους. Επί της ουσίας ενοποιείται το κανονιστικό πλαίσιο, απλουστεύονται οι διαδικασίες, αντιμετωπίζονται οι πολλές διαφορετικές εθνικές νομοθεσίες και αίρονται τα όποια διοικητικά εμπόδια για να διευκολυνθεί η δράση των πιο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Ένα από τα βασικά «εργαλεία» για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η μετατροπή της προηγούμενης έγγραφης διαδικασίας σε ηλεκτρονική. Με την ηλεκτρονική διαδικασία ανακοινώνονται κεντρικά από την υπηρεσία εκδόσεων της ΕΕ όλες οι συμβάσεις παραχώρησης. «Αυτό σημαίνει ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν μπροστά τους ένα πανόραμα προκηρύξεων δημόσιων διαγωνισμών σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, για να αποφασίσουν με βάση τα συμφέροντά τους ποια έργα, υπηρεσίες, παραχωρήσεις θέλουν να ‘‘χτυπήσουν’’», εξήγησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ το υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε χωρίς να διαφωνεί με την ουσία του, εκφράζοντας αγωνία εάν θα ωφεληθούν τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου από αυτό. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ένα παρόμοιο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που αφορά την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.

O λαός πληρώνει διπλά και τριπλά 

Ο Σάκης Βαρδαλής υπογράμμισε ότι όλα τα αστικά κόμματα θέλουν να συνεχιστεί η «φάμπρικα» των συμβάσεων παραχώρησης που είναι εις βάρος του λαού και προς όφελος του κεφαλαίου.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα των οδικών αξόνων, όπου συνεχίστηκε η διοχέτευση κρατικού χρήματος στους μονοπωλιακούς ομίλους, το οποίο πλήρωσε ο λαός μέσω της υπέρογκης φορολογίας και της περικοπής κοινωνικών δαπανών.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η περιβόητη «επαναδιαπραγμάτευση» με τους κατασκευαστικούς ομίλους που υποσχέθηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδήγησε σε νέα «πανωπροίκια» για την επανέναρξη των έργων, ενώ αυξήθηκαν οι τιμές των διοδίων.

Τροπολογίες του ΚΚΕ 

Ο Σάκης Βαρδαλής ανέπτυξε τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο που αφορούν σπουδαστές του ΤΕΙ Λαμίας και εργαζόμενους του πρώην ΟΣΚ.
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έκανε αποδεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για τους σπουδαστές, η οποία επιδιώκει να λύσει τα προβλήματα που προέκυψαν από τη συγχώνευση του Τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Λαμίας με αυτό της Χαλκίδας.
Παράλληλα, δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ που προβλέπει να ενταχθούν οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου του ΟΣΚ στη νέα εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Ο Γιώργος Σταθάκης πρότεινε αυτή η τροπολογία να επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο όταν θα «έχουμε πλήρη εικόνα και για τρίτη κατηγορία εργαζομένων» που πρέπει «να ρυθμιστούν από κοινού», όπως είπε. 

Προκλητικοί πανηγυρισμοί από την κυβέρνηση 

 

Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τα έσοδα αλλά και την σκιαμαχία της με τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Επισήμανε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πανηγυρίζει γιατί επιτυγχάνει τους στόχους του προϋπολογισμού με τις μειώσεις των συντάξεων και τη φορολογία που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης τόνισε ότι «ανοίγει την αγορά και άνοιγμα της αγοράς σημαίνει μονοπώληση».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι από αυτή τη διαδικασία κερδίζουν οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ο λαός θα κληθεί να πληρώσει. Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα των μεγάλων οδικών αξόνων όπου τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν και ως φορολογούμενοι και ως χρήστες. Πρόσθεσε, ότι με τις συμβάσεις παραχώρησης γενικεύεται η λογική της εμπορευματοποίησης σε όλους τους τομείς.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε και τις δύο κυβερνητικές τροπολογίες που αφορούν το λαθρεμπόριο καυσίμων και τα ναυπηγεία Ελευσίνας.