Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ανέστειλαν την απεργία - Όργιο απειλών από κυβέρνηση, ΝΔ και επιχειρηματικούς ομίλους

Ανέστειλε τελικά το βράδυ του Σαββάτου τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει για σήμερα Κυριακή, τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Πέμπτη η συνδικαλιστική πλειοψηφία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της 'Ενωσης, «μετά από μια εποικοδομητική και ειλικρινή συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σπίρτζη και τον Διοικητή της ΥΠΑ κ. Λιντζεράκο όπου
δόθηκαν διευκρινήσεις και ελήφθησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον υπουργό, τα ΔΣ των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν την αναστολή των εξαγγελθεισών 24ώρων απεργιών».
Η εξαγγελία των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκάλεσε μια συντονισμένη επίθεση από κυβέρνηση, ΝΔ, αεροπορικές εταιρίες και μεγαλοεπιχειρήσεις του Τουρισμού, με αιχμές συνολικά ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία.
Ενδεικτικά, το υπουργείο Υποδομών κατήγγειλε τους ελεγκτές για απεργία χωρίς αιτήματα και ότι απειλούν με ομηρία χιλιάδες ταξιδιώτες «απλώς για να "υπηρετήσουν" μικροκομματικά παιγνίδια και σκοπιμότητες».
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Τουρισμού. Σ' αυτή, ισχυρίζονταν ότι η απεργία «τορπιλίζει την εξαιρετική πορεία της τουριστικής κίνησης τον μήνα Οκτώβριο, εγκλωβίζει χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας». Σημείωνε ακόμα ότι «η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας τετραήμερης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα δεν δικαιολογείται ως προς τη διάρκειά της και την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνικό τουρισμό (...) δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό και κάνει τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία».
Ομοίως, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ ενημέρωνε ότι «εξέφρασε στη Βουλή τις έντονες επιφυλάξεις της για την ψηφισθείσα από την κυβερνητική πλειοψηφία αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας (ΥΠΑ). Οι επιφυλάξεις αυτές, όμως, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων».
Ο Σύνδεσμος Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) απειλούσε ανακοίνωσή του ότι έστω και μια 24ωρη απεργία «μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και είναι εύκολα αντιληπτό τι θα συμβεί εάν "κατέβει ο διακόπτης" στην πτητική λειτουργία της χώρας, με τόσο ακραίο τρόπο, επί δύο 48ωρα, σε διάστημα πέντε ημερών».
Καλούσε «έστω και την τελευταία στιγμή (...) να βρεθεί λύση με διάλογο των δύο πλευρών» και «συνιστούσε» στην Ένωση Ελεγκτών «να διατηρήσει υπεύθυνη στάση που επί μακρόν επιδεικνύει απέναντι στον τομέα του τουρισμού και να μην υλοποιήσει τις επαναλαμβανόμενες απεργίες, ιδιαίτερα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο καταγράφεται αυξημένη ζήτηση, συμβάλλοντας θετικά στην προσπάθεια αναπλήρωσης των αφίξεων και εσόδων που χάθηκαν κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου».
«Ο τομέας του τουρισμού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από κανέναν. Πάγια θέση του ΣΕΤΕ παραμένει το ότι η απρόσκοπτη λειτουργία του τομέα πρέπει να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού και να εξασφαλίζεται μέσω της συνεργασίας όλων των φορέων» κατέληγε η ανακοίνωση.
Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε για την απεργία και η εταιρία χαμηλού κόστους «Ryanair»