Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Προς κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τέταρτο μνημόνιο

Ολοταχώς προς το κλείσιμο των αντιλαϊκών μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης οδεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, ενώ τα παζάρια για το κρατικό χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ φέρνουν προ των πυλών ένα τέταρτο μνημόνιο.
«Στοχεύουμε την 5η Δεκέμβρη να κλείσει η β’ αξιολόγηση, να υπάρξει λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστηρίζοντας πως οι θέσεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είναι «πάρα πολύ κοντά» στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζουμε πως ο Τζέρι Ράις δήλωσε χθες πως δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν «απαρχής» (upfront) αλλά σταδιακά, τα μέτρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και
υπό την αίρεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.
Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία ενός συμβιβασμού ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους. Ο πρόσκαιρος αυτός συμβιβασμός πιθανόν να προβλέπει ότι τα μέτρα για την «ελάφρυνση» δεν θα είναι «εμπροσθοβαρή» όπως ζήταγε αρχικά το ΔΝΤ, ενώ σε κάθε περίπτωση θα συνδυαστούν με την υλοποίηση σκληρών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που θα συνδυαστεί με την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου. Άλλωστε, πέρα από την τυπική μορφή (μνημόνιο) που θα λάβει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος, το Ταμείο έχει βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, παράλληλα με τις αντεργατικές ανατροπές που συζητούνται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Προσδοκούν στήριξη από τις ΗΠΑ 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, απέρριψε το ενδεχόμενο υπογραφής τέταρτου μνημονίου ή λήψης πρόσθετων μέτρων και απέδωσε στη ΝΔ την πρόθεση για «αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο», αποσιωπώντας ως συνήθως ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι και οι δύο δεσμευμένοι στην υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, επομένως εάν χρειαστεί θα υπογράψουν και τέταρτο και πέμπτο μνημόνιο! 
Επίσης επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από την επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους, εστιάζοντας στο γεγονός ότι θα τον συνοδεύει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζ. Λιου, του οποίου οι θέσεις για το χρέος είναι «προωθητικές». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν «δίαυλοι επικοινωνίας» με τον Ντ. Τραμπ. Σε αυτό το πλαίσιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. 
«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και το πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018» δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Οικονομικών, Eυκλ. Τσακαλώτος. «Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Eργασία-λάστιχο 

Τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η παραμονή τους έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μία εβδομάδα.
Κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι τα Εργασιακά, όπου οι συζητήσεις διεξάγονται γύρω από το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που είναι κοντά στις θέσεις της κυβέρνησης και το έγγραφο με τις απόψεις των θεσμών που έχει κατατεθεί από τον περασμένο Ιούνη στο Eurogroup.
Και στα δύο κείμενα, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις, περιγράφεται ως βασικός στόχος η μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, η επέκταση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, προτείνει -όπως και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων- την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της αποτροπής ομαδικών απολύσεων πέραν των ανώτατων ορίων. Πάντως και για το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Για τον κατώτατο μισθό, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προτείνει ένα μηχανισμό νομοθέτησης με βάση την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα συμφωνία, θα εφαρμοστεί ο «νόμος Βρούτση». Στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων θα διατηρηθεί στην πράξη το προβάδισμα των επιχειρησιακών συμβάσεων. Μεγάλες ανατροπές ετοιμάζονται και στο συνδικαλιστικό νόμο, αρχής γενομένης από την αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής προστασίας.