Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Προμηνύονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, απαιτούνται μαζικοί αγώνες (VIDEO)

Να κρύψει τις μειώσεις συντάξεων που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πίσω από αυτές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπάθησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συζήτηση Επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ) στη Βουλή.
«Εμείς κάναμε τη μικρότερη δυνατή προσαρμογή», ισχυρίστηκε, αλλά οι μειώσεις που έκανε η κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Δήλωσε ότι «οι συνταξιούχοι έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται», ταυτόχρονα υπερασπίστηκε το νόμο-λαιμητόμο, λέγοντας πως «διασφαλίσαμε ότι θα πάρουν σύνταξη και την επόμενη χρονιά».
«Προμηνύονται και νέες μειώσεις στις συντάξεις» με τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και σημείωσε ότι είναι μονόδρομος για το λαό να δημιουργήσει εξελίξεις υπέρ του με μαζικούς αγώνες και με αιτήματα που ικανοποιούν τις ανάγκες του και θα αντιστρατεύονται τις πολιτικές στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων.
Αποδομώντας τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας ότι προστατεύθηκαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανέφερε παράδειγμα συνταξιούχου που λάμβανε σύνταξη 410 ευρώ, με τις προηγούμενες μειώσεις πήρε 330 ευρώ και με τις νέες μειώσεις λαμβάνει μόλις 262 ευρώ το μήνα. Πρόσθεσε ότι οι συντάξεις χηρείας πέφτουν και στα 150 ευρώ και ότι έχουν γίνει μειώσεις συντάξεων που φτάνουν και το 75%, ενώ για την κατάργηση του ΕΚΑΣ σημείωσε ότι πριν οι χαμηλοσυνταξιούχοι λάμβαναν συνολικά 690 ευρώ και τώρα έπεσαν στα 445 ευρώ το μήνα.
Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορούν την τωρινή κυβέρνηση για τις μειώσεις των συντάξεων, ανέφερε πως κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο όταν είναι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί και πως επί των ημερών τους χάθηκαν 100 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Τόνισε πως όλοι τους είναι πίσω από το μεγάλο ριφιφί στη ζωή των συνταξιούχων, των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.
Χαρακτήρισε υποκριτικό το επιχείρημα της αναλογίας εργαζόμενου - συνταξιούχου, λέγοντας πως με το να δοθούν δουλειές στο 1,5 εκατομμύριο ανέργων αμέσως θα αλλάξει η αναλογία αλλά δεν μπορούν να το κάνουν διότι υπηρετούν τα μονοπώλια.