Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Δεδομένα τα νέα μέτρα, «σημείο ισορροπίας» αναζητά η κυβέρνηση

Ανοιχτό παραμένει το παράθυρο των πρόσθετων μέτρων και μετά το 2018 από την ελληνική κυβέρνηση καθώς μετά τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για «νερό στο κρασί» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για «σημείο ισορροπίας» που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη από σήμερα Τρίτη με το κλείσιμό της ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να το παραπέμπει «στις πρώτες μέρες» του νέου έτους, ενώ στελέχη του ΔΝΤ και της κυβέρνησης ανταλλάσσουν άρθρα όπου πέραν της επιχειρηματολογίας
είναι ορατή και η εκατέρωθεν ενόχληση ειδικά μετά την απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2018.
Όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση θέλει να αποφεύγει την εκ των προτέρων νομοθέτηση νέων αντιλαϊκών μέτρων και όχι μια δέσμευση για πρόσθετα μέτρα για την περίοδο από το 2019 κι έπειτα. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν δέχεται να συγκεκριμενοποιηθούν, ούτε να νομοθετηθούν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, αναφέροντας ότι είναι ανοιχτό το θέμα για το ποιος θα είναι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Συνεπώς, όταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν δέχεται νέα μέτρα για μετά το 2018, εννοεί ότι δεν θέλει να κληθεί η ίδια από τώρα να τα νομοθετήσει.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό θέμα που προκύπτει για το 2018 και τα ενεργειακά ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος συμβιβασμός.
Για τα Εργασιακά έκανε ορατό πως η κυβέρνηση επικεντρώνει μόνο στο θέμα των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, αναζητώντας συμμάχους στους ...ευρωπαϊκούς θεσμούς και αφήνοντας εκτός ρητορικής τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Για το ίδιο θέμα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «τις κρίσιμες στιγμές δεν υψώνουν φωνή, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αντιστοιχεί» απέναντι στις «σκληρές» θέσεις του ΔΝΤ.

Άρθρο στελεχών του ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνει στο ελληνικό μνημόνιο και το κάλεσε να εκφράσει την άποψή του για πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, το ΔΝΤ ζητάει μέτρα στο Φορολογικό και το Συνταξιοδοτικό ακόμα και στην περίπτωση που ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι στο 1,5% του ΑΕΠ.
Σε άρθρο που υπογράφουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν και ο διευθυντής Έρευνας Mορίς Όμπστφελντ αναφέρεται πως «δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να φτάσει κοντά στη διατήρηση ακόμη και ενός ήπιου πρωτογενούς πλεονάσματος και στην επίτευξη του φιλόδοξου μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού στόχου της χωρίς τη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα».
Ζητούν τη λήψη μέτρων, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει «ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8 τοις εκατό) και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11 τοις εκατό του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με το μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ)». Οπότε θέτουν ευθέως θέμα ύψους συντάξεων και αφορολόγητου ορίου.
Σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι στην Ελλάδα οι δαπάνες για συντάξεις είναι στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ και ότι τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας και κάλεσε τα στελέχη του ΔΝΤ να μη διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα με ψευδή στοιχεία.

Συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα 

 Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στο περιθώριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Την Παρασκευή θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ για την πορεία της διαπραγμάτευσης, το Προσφυγικό, το Κυπριακό και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέδειξε πως ένα από τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στις επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα είναι πως η ΕΕ δεν πρέπει να αποκτήσει μια ακόμα χώρα σε αβεβαιότητα μετά τα δημοψηφίσματα σε Βρετανία και Ιταλία που κατά την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ομαλές οι πολιτικές εξελίξεις.