Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Σε ισχύ η νέα συμφωνία για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου

Νέα συμφωνία επετεύχθη για την απομάκρυνση των άμαχων, αλλά και των άοπλων «αντικαθεστωτικών» από το ανατολικό Χαλέπι που ελέγχουν πλέον οι κυβερνητικές δυνάμεις. Χθες η διαδικασία είχε παγώσει, λόγω των απαιτήσεων των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων να εκκενωθούν ταυτόχρονα και τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ, που πολιορκούνται από
τους «αντικαθεστωτικούς».
Η είδηση έγινε γνωστή από δήλωση του Αλ Φαρούκ Αμπου-Μπακρ, που είναι αξιωματούχος των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλ Αραμπίγια Αλ Χαντάθ» και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από κυβερνητική πηγή της Συρίας. Ο Αμπού Μπακρ είπε ότι η συμφωνία συμπεριλαμβάνει και την εκκένωση των δύο σιιτικών χωριών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και την πλήρη απομάκρυνση των «αντικαθεστωτικών» από το ανατολικό Χαλέπι.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή θα ξεκινήσει πάλι η διαδικασία απομάκρυνσης από το ανατολικό Χαλέπι, παράλληλα με εκκενώσεις τεσσάρων χωριών που πολιορκούνται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες

Η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο στρατιωτικό πεδίο μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αντανακλάται πλέον και στις διπλωματικές διεργασίες.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Μόσχα επιχειρεί να αξιοποιήσει τη νίκη του Χαλεπίου, ώστε να πετύχει τον εθελοντικό αφοπλισμό και άλλων ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης που δρουν σε άλλες πόλεις, κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί ότι η επιχείρηση εκκένωσης των «αντικαθεστωτικών» που μάχονται τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου στη Συρία, «ανοίγει νέες προοπτικές για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και σε άλλες περιοχές» της χώρας.
Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς των Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ιράν, με τους οποίους και συζήτησε τις εξελίξεις στην πολεμική κατάστασης της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ στη Μόσχα.