Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Η πάλη για Κύπρο ενιαία πρέπει να συνεχιστεί (AUDIO)

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης του Ελισσαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος στο ρ/σ «Φωνή της Ελλάδας» την Πέμπτη.
Όπως είπε, τα παζάρια για το σχέδιο «επίλυσης» κινούνται στη δημιουργία ενός νέου σχεδίου Ανάν το οποίο προβλέπει τη δημιουργία δύο συνιστώντων κρατών και πρόκειται ουσιαστικά για διχοτομική λύση με την παραμονή στρατευμάτων κατοχής, ξένες βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις.
Υπογράμισε ότι η πραγματική βάση των παζαριών είναι οι επικίνδυνες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη
μέση Ανατολή και εκτίμησε ότι η όποια λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνει «πιλότος» για την κατοχή άλλων εδαφών στην Συρία ή το Ιράκ
Αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που θα γίνει στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα σημείωσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που κινείται στην ομίχλη, ενώ για τη σύνθεσή της σημείωσε ότι η μορφή της πενταμερούς αφήνει πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα εκπροσωπηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
Για τη στάση των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι φανερή η εμπλοκή τους στην κατεύθυνση της συνομοσπονδιακής λύσης, επισημαίνοντας ότι η εκλογή Τραμπ δεν σημαίνει ότι θα γίνουν «περιστέρι ειρήνης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι είναι ένα ερωτηματικό για το τι πραγματικά έχει στο μυαλό της, ενώ για τη φημολογούμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν ανέφερε ότι τέτοιες συναντήσεις έχουν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν λύσει κανένα ζήτημα.
Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί η πάλη για μια Κύπρο ενιαία, με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, χωρίς ξένες βάσεις, ξένα στρατεύματα και εγγυητές επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ρότα που πηγαίνουν τα πράγματα είναι στην αντίθετη κατεύθυνση.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ 
ΚΥΠΡΙΑΚΟ