Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κάνουν τη δουλειά του κεφαλαίου (VIDEO)

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση και δημιουργεί κλίμα στο λαό για να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.
Ρωτήθηκε για το αν υπάρχει διαφοροποίηση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και απάντησε πως υλοποιεί πολύ καλά την πολιτική που έχει επιλέξει η
κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας, και δεν υλοποιεί κάποια προσωπική πολιτική, ενώ για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, σχολίασε ότι μια από τις πιθανότητες είναι οι εκλογές, αλλά δεν τις θέλουν ούτε οι κυβερνώντες ούτε τμήματα του κεφαλαίου.
Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ κάνουν τη δουλειά του κεφαλαίου και έτσι πρέπει να τους κρίνει ο λαός και πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα έχει ακόμα τη δυνατότητα να χειραγωγεί το λαό καλύτερα από τη ΝΔ. 
Σημείωσε ότι η ΕΕ δεν είναι ένα σταθερό, μόνιμο οικοδόμημα και εκτίμησε ότι μπορεί να φύγουν χώρες όπου αυτή η αντίληψη είναι κυρίαρχη στις αστικές τάξεις, σε τμήματα του κεφαλαίου αυτών των χωρών. Για τα περί δραχμής σημείωσε πως το νόμισμα από μόνο του δεν αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα και πως η φιλολαϊκή διέξοδος θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλη οικονομία και άλλη κοινωνία.
Για τον Τραμπ ανέφερε πως εκφράζει διαφορετικά συμφέροντα που έχουν τμήματα του αμερικανικού κεφαλαίου που βλέπουν να απειλούνται τα κέρδη τους εντός και εκτός των ΗΠΑ από την Κίνα, που την θεωρούν νούμερο ένα εχθρό τους. Για την Τουρκία σχολίασε πως η ηγεσία της έχει στο σχεδιασμό επεισόδιο απλό ή πιο προωθημένο στο Αιγαίο.
Για τις καθυστερήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής σημείωσε τις ευθύνες της κυβέρνησης και τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι συνεπές στον αγώνα του ενάντια στο φασισμό και την εγκληματική οργάνωση, τα άλλα κόμματα δεν είναι συνεπή.
Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε όλος αυτός ο κόσμος να ψηφίσει και κυρίως να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.
Παρατίθεται η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης: 
- Μπορείτε να μου πείτε τι συμπέρασμα βγάλατε από τη συζήτηση στη Βουλή, σκοπεύει να κλείσει ο κ. Τσίπρας αποδεχόμενος προνομοθέτηση των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ ή φτιάχνει κλίμα σύγκρουσης με τους δανειστές;
- Νομίζω ότι αυτό το διάστημα ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να φτιάξει ένα κλίμα εγκλωβισμού ξανά του λαού, γύρω από τα δικά του αδιέξοδα, γύρω από το πέρασμα της δικής του πολιτικής, η οποία είναι πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, των επιλογών ουσιαστικά της ΕΕ και της υλοποίησης του 3ου μνημονίου. Νομίζω σε αυτή την κατεύθυνση κινείται κι από αυτή την άποψη πιστεύω ακράδαντα ότι θέλει να κλείσει την αξιολόγηση. Μόνο που αυτή η αξιολόγηση σημαίνει νέα μέτρα, αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία πλήττουν τον ελληνικό λαό, αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Τσίπρας αυτό το διάστημα κάνει αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε ο απλός κόσμος να κουραστεί -είναι ήδη κουρασμένος, έχουν ήδη περάσει στην απόλυτη ένδεια, φτώχεια, πλατιά λαϊκά στρώματα- και βεβαίως να πει «άι στο καλό πια, να τελειώνουμε για μια ακόμη φορά». Αυτή είναι η επιδίωξη.
- Αυτό είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται μόνο στον κόσμο, έτσι όπως το περιγράφετε, ή είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, στους δικούς του, οι οποίοι δεν ξέρω κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν νέα μέτρα, τόσο σκληρά όπως αυτά που ζητά τώρα το ΔΝΤ;
- Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Πάντως, μέχρι στιγμής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα από το τι λέει ο καθένας τους σε προσωπικό επίπεδο, έξω από τη Βουλή ή έξω από τις διαδικασίες, όταν καλούνται να σηκώσουν το χέρι και να ψηφίσουν «ναι ή όχι», φαίνεται ότι τα περνάνε αυτά, υλοποιείται αυτή η πολιτική.
- Με τον κ. Τσακαλώτο τρέχει κάτι, τι πιστεύετε; Γιατί αυτό που διαδραματίστηκε μεταξύ του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών, στη Βουλή, η εικόνα αυτή, η κόντρα εκείνη τη στιγμή που ζήτησε το λόγο, είναι εντελώς ασυνήθιστη. Νομίζω θα το επιβεβαιώσετε και εσείς που είστε τόσα χρόνια στη Βουλή και ξέρετε. Μήπως τρέχει κάτι περισσότερο με τον κ. Τσακαλώτο, μήπως υπάρχει ένα εσωτερικό πρόβλημα; Γιατί εδώ έχουμε τον υπουργό Οικονομικών, τον άνθρωπο που κάνει τη διαπραγμάτευση, σας θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά η ιστορία πήγε στα βράχια με τον κ. Βαρουφάκη. Δεν λέω ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι Βαρουφάκης, αλλά μήπως υπάρχει κάποιου είδους πρόβλημα μαζί του, στη σχέση του με τον πρωθυπουργό ενδεχομένως;
- Δεν μπορώ να το ξέρω. Βέβαια, ήταν περίεργο το περιστατικό, έτσι όπως έγινε, δηλαδή κι από την εικόνα μόνο που έβλεπε κανείς στη Βουλή δημιουργούσε ερωτηματικά. Αλλά, άσχετα από αυτό, πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος υλοποιεί πολύ καλά την πολιτική που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και με το ΔΝΤ σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Αυτή την πολιτική υλοποιεί, δεν πιστεύω δηλαδή ότι υλοποιεί κάποια προσωπική πολιτική ο κ. Τσακαλώτος, υλοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης.
- Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση θεωρείτε ότι θα πάμε σε εκλογές;
- Ναι, νομίζω ότι μια από τις πιθανότητες είναι αυτή. Όμως βλέπω ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Θεωρώ ότι δεν θέλουν εκλογές ούτε οι κυβερνώντες, ούτε τμήματα του κεφαλαίου στη χώρα μας, δεν νομίζω ότι πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση, ούτε βεβαίως οι «διάφοροι θεσμοί, οι εταίροι» της κυβέρνησης, ΕΕ κλπ.
- Άρα λοιπόν η πρόβλεψή σας είναι ότι δεν θα έχουμε εκλογές μέσα στο 2017;
- Δεν αποκλείεται. Αυτό έχει να κάνει με διάφορους άλλους αστάθμητους παράγοντες. Μένει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, δεν σημαίνει ότι αποκλείονται οι εκλογές. Αν δηλαδή φτάσει σε κάποια αδιέξοδα και δεν μπορεί να περάσει αυτή την πολιτική, την οποία ο ίδιος επιδιώκει να περάσει, μπορεί να οδηγηθούμε και σε εκλογές. Είναι μια λύση την οποία φαντάζομαι και στο πίσω και στο μπρος μέρος του μυαλού του την έχει ο πρωθυπουργός.
- Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε την προηγούμενη φορά με Λαφαζάνη, με Ζ. Κωνσταντοπούλου, με Στρατούλη, με Ρ. Μακρή, λέω τώρα κάποια ονόματα από τότε… Υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα που ενδέχεται να καταψηφίσουν και να φέρουν την κυβέρνηση προ τετελεσμένων, ουσιαστικά να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα; Γιατί την προηγούμενη φορά πήγαν να τη ρίξουν, θα μπορούσαν να τη ρίξουν εάν η αντιπολίτευση δεν στήριζε. Επειδή τώρα δεν βλέπω την αντιπολίτευση πρόθυμη να στηρίξει πλέον, υπάρχει τέτοια περίπτωση, βλέπετε τέτοιες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ;
- Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.
- Για σας μια κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία φαίνεται πιθανό ότι θα προκύψει εάν γίνουν εκλογές, έτσι λένε τα γκάλοπ, θα είναι χειρότερη ή καλύτερη από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
- Ούτε χειρότερη ούτε καλύτερη. Θα υλοποιήσει την ίδια πολιτική, στην ίδια κατεύθυνση που υλοποιεί σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ.
- Καμιά διαφορά, κ. Κουτσούμπα;
- Κοιτάξτε να δείτε, τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο εμείς ως κόμμα που τις κρίνουμε, αλλά ο λαός, όλοι μας, θα πρέπει να τις κρίνουμε με βάση τις θέσεις τους σε κρίσιμα και κομβικά ζητήματα για τον ελληνικό λαό, για τη χώρα, για την οικονομία, για την κοινωνία. Αυτά τα δύο κόμματα και τα δύο ρεύματα αν θέλετε -το φιλελεύθερο και το σοσιαλδημοκρατικό για να το διατυπώσω έτσι- είναι πλευρές μιας πολιτικής που στηρίζουν την άρχουσα τάξη, την αστική τάξη, το σύστημα αυτό, τις συμμαχίες όπου συμμετέχει η χώρα, όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κλπ., που υλοποιούν μνημόνια -το 3ο μνημόνιο μαζί το ψήφισαν- που στην ουσία στηρίζουν όλες αυτές τις αναδιαρθρώσεις, άσχετα με τον τρόπο που κάθε μια εφαρμόζει αυτή την πολιτική. Είναι στην ίδια κατεύθυνση. Άρα έτσι πρέπει να κρίνονται. Δεν ενδιαφέρονται πρώτιστα για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Πρώτιστα ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των ομίλων, τμημάτων του κεφαλαίου, του μεγάλου κεφαλαίου ως σύνολο και των διεθνών συμμαχιών αυτού του κεφαλαίου. Άρα εκεί είναι το ζήτημα.
- Θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να πει «εγώ μόλις βρήκα πλεόνασμα, έδωσα 13η σύνταξη» -σε εισαγωγικά, πείτε το επίδομα- «ενώ ο Μητσοτάκης δεν θα το έκανε, που το καταψήφισε»…
- Ε, καλά αυτό θα το έκανε κι η ΝΔ, θα το έκαναν όλοι και το έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ κλπ. Αυτά γίνονται και συμβαίνουν στο σύστημα, όποια κυβέρνηση βρίσκει, ακόμα και από κάποια κονδύλια και μπορεί να τα αξιοποιήσει, είτε ευρωπαϊκά είτε άλλα, μπορεί να δώσει κάτι για να φτιάξει και το προφίλ της, για να ετοιμάσει και εκλογές, τέλος πάντων για να απαλύνει κάπως… Δεν είναι εκεί το πρόβλημα και από αυτή την άποψη εμείς έχουμε ψηφίσει τέτοια μέτρα -σήμερα με αυτή την κυβέρνηση, όπως και με προηγούμενες κυβερνήσεις- που έστω στο ελάχιστο ανακουφίζουν. Βέβαια, την ίδια στιγμή τους τα παίρνει διπλά και τριπλά από άλλα μέτρα που έχει πάρει. Άρα εκεί είναι το κύριο ζήτημα κι έτσι πρέπει να κρίνονται οι πολιτικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια συντηρητική κυβέρνηση η ΝΔ και είναι πιο συντηρητική σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ -στην ιδεολογία της, τις απόψεις της, στο πώς θα τις εκφράσει στην πολιτική- αλλά την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολύ καλά τη δουλειά του κεφαλαίου, διότι μπορεί πιο εύκολα -απ’ ό,τι κόμματα όπως η ΝΔ- να χειραγωγήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, δυνάμεις που είναι πιο μαχητικές, πιο δυναμικές, σε κοινωνικούς αγώνες, που έχουν διαπαιδαγωγηθεί έτσι και αγωνίζονται για το δίκιο.
- Το έχει καταφέρει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα μεγάλο βαθμό ακόμα εξακολουθεί να χειραγωγεί. Μπορεί να είναι ιδιόμορφη η χειραγώγηση, να μην είναι αποδοχή δηλαδή αυτής της πολιτικής, όμως αυτή η μοιρολατρία, αυτό το «τίποτα δεν γίνεται», αυτή η απαξίωση των ελπίδων και των προσδοκιών, ξέρετε, δημιουργεί στη συνέχεια αντίθετα συναισθήματα. Όταν ο άλλος εναποθέτει πολλές ελπίδες σε μία κυβέρνηση, με διάφορες προσδοκίες, διακηρύξεις προεκλογικές και λέει ότι «κάτι θα γίνει τέλος πάντων με αυτό τον άνθρωπο ή με αυτό κόμμα και το ψηφίζω και το επιλέγω», μετά όταν αυτό καταρρέει μέσα του και βλέπει ότι κι αυτός κάνει τα ίδια και χειρότερα σε μια σειρά τομείς με τους προηγούμενους, τότε η απογοήτευση, αυτή η κατάσταση ότι «όλοι ίδιοι είναι», οδηγεί σε αδιέξοδα στην σκέψη, οδηγεί σε συντηρητικές αναδιπλώσεις κι αυτά είναι τα επικίνδυνα ζητήματα. Και γι’ αυτό εμείς λέμε ότι τέτοια κόμματα, που ξεκίνησαν ως κόμματα τυχοδιωκτισμού - οπορτουνισμού παλιότερα, εντάχθηκαν στο αστικό σύστημα, μέσω της σοσιαλδημοκρατίας και πήραν από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ό,τι χειρότερο μπορεί να πει κανένας είχε το παλιό ΠΑΣΟΚ έτσι όπως λειτουργούσε, έτσι όπως τους γνωρίσαμε προηγούμενες δεκαετίες και χρόνια και έφτασε εδώ που έφτασε. Και είναι επικίνδυνο από αυτή την άποψη.
- Επειδή επανέρχεται αυτή η συζήτηση για το ευρώ και τη δραχμή, θέλω να ρωτήσω είστε υπέρ ή κατά του να ανοίξει τώρα μια τέτοια συζήτηση στη Βουλή και θέλω να καταλάβω και τη θέση του ΚΚΕ, θεωρείτε ότι εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να φύγει από το ευρώ, αυτό θα ήταν μια καλή επιλογή στις παρούσες συνθήκες ή όχι;
- Η συζήτηση έτσι κι αλλιώς έχει ανοίξει, δηλαδή και σε συμπολίτες μας εργαζόμενους, όταν πάμε σε χώρους δουλειάς, όλοι συναντάμε αυτό το ζήτημα. Σκέφτονται μήπως ήταν καλύτερη η δραχμή, μήπως δεν θα έπρεπε, μήπως φταίει το ευρώ…
Βέβαια, εδώ γίνεται μια σκόπιμη διαστρέβλωση και από Μέσα Ενημέρωσης και από πολιτικά κόμματα, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις είτε αριστερές είτε λεγόμενες ευρωσκεπτικιστικές, που είναι και στο ακροδεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος, ΧΑ και άλλοι, που εντοπίζουν το πρόβλημα στο νόμισμα, λες και το νόμισμα από μόνο του μπορεί να σου λύσει οικονομικά προβλήματα ή να ανακουφίσει το λαό.
- Έχει διαφορά, γιατί είναι σημαντικό αυτό, ξέρετε όλοι εντάσσουν το ΚΚΕ στις δυνάμεις που είναι κατά του ευρώ και θεωρούν -αυτοί που το λένε- ότι είναι υπέρ της δραχμής. Θέλω να μου το ξεκαθαρίσετε αυτό.
- Μα εμείς είμαστε υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ και από κάθε τέτοια συμμαχία.
- Αν φεύγαμε τώρα από το ευρώ είναι μια καλή λύση;
- Κοιτάξτε, πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Η ΕΕ δεν είναι ένα σταθερό μόνιμο οικοδόμημα πλέον, δεν ήταν ποτέ κατά τη γνώμη μας, αλλά τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της όξυνσης όλων των αντιθέσεων διεθνώς και των εξελίξεων που έχουμε, υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα αποσταθεροποίησης, αλλαγής αυτού που ξέρουμε σήμερα ως ΕΕ. Δηλαδή και χώρες μπορεί να φύγουν -ήδη το περσινό μήνυμα με το Brexit της Μ. Βρετανίας, από την ΕΕ βεβαίως έφυγε, στο ευρώ δεν ήταν ποτέ- αλλά και άλλες δυνάμεις που αναπτύσσονται και η τάση αυτή είναι κυρίαρχη σε ορισμένες χώρες κι από τμήματα της αστικής τάξης. Δεν μιλάμε για το τι λέει ο εργάτης, το λαϊκό κίνημα, ο απλός λαός που υποφέρει από αυτό το καπιταλιστικό οικοδόμημα. Μιλάμε για το ότι και τμήματα της αστικής τάξης, του μεγάλου κεφαλαίου, λόγω των ειδικών συμφερόντων που έχουν, για να υπηρετήσουν καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα, την κερδοφορία τους κλπ., επιλέγουν αυτή την τακτική. Επιλέγουν, για παράδειγμα, την τακτική του προστατευτισμού, της εθνικής αναδίπλωσης, που παρότι η παγκοσμιοποίηση είναι τάση στον σύγχρονο καπιταλισμό διεθνώς, η διεθνοποίηση της οικονομίας, εντούτοις ταυτόχρονα αυτό συνυπάρχει και με το γεγονός ας πούμε ότι το εθνικό πεδίο είναι το σημείο αναπαραγωγής του κεφαλαίου, άρα έχει εθνική βάση το κεφάλαιο και οι αντιθέσεις αυτές και οι ανισομετρίες, όλα αυτά δημιουργούν τέτοιες τάσεις.
Το ΚΚΕ λέει άλλο και αυτό βρίσκεται σε αντίθεση και σε σύγκρουση και με το τμήμα της αστικής πολιτικής που μιλάει για έξοδο από την Ευρωζώνη ή την ΕΕ και με την πολιτική άλλων δυνάμεων, άλλων αριστερών δυνάμεων, που μάλιστα εμφανίζονται «υπερεπαναστατικά» και λένε να βγούμε από το ευρώ, χωρίς να έχουν ουσιαστικά πρόταση. Για να υπάρχει πρόταση φιλολαϊκής διεξόδου, σε όφελος της χώρας και του λαού μας, της εργατικής τάξης, των αγροτών, των επαγγελματιών, των λαϊκών στρωμάτων, αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλη οικονομία, με άλλη κοινωνία. Δηλαδή σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στα χέρια σου, θα πρέπει να τα κοινωνικοποιήσεις, θα πρέπει να κάνεις σχέδιο στην οικονομία και την κοινωνία κεντρικά, επιστημονικά επεξεργασμένο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Σημαίνει ότι πρέπει ταυτόχρονα να αποδεσμευτείς βέβαια από τέτοιες ενώσεις, που δεν σου αφήνουν ελεύθερο πεδίο δράσης, όπως είναι η ΕΕ ή και άλλοι σχηματισμοί που μπορεί να γίνουν, γιατί μπορεί να δούμε κι άλλες νομισματικές ενώσεις. Δεν σημαίνει ότι κι αν αλλάξει η ΕΕ δεν θα φτιαχτούν άλλες. Αλλά το τι θα επιλέξεις σαν χώρα, πρέπει να είναι ο λαός κυρίαρχος και να έχει αυτός πραγματικά την εξουσία.
- Για σας είτε δραχμή είτε ευρώ, εντός ΕΕ, είναι το ίδιο απ’ ό,τι καταλαβαίνω;
- Όχι δεν είναι το ίδιο. Διαφορετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει και προσωρινά κάποια λύση μπορεί να είναι χειρότερη από την άλλη…
- Ποια θα είναι η χειρότερη;
- Μα οποιαδήποτε, είτε το ένα είτε το άλλο… Πρέπει να κατανοηθεί η ουσία.
- Μια στιγμή, κ. Κουτσούμπα, έχει σημασία. Θα ήταν χειρότερη μία λύση δραχμής μέσα στην ΕΕ απ’ ό,τι είναι το ευρώ μέσα στην ΕΕ;
- Μα αν ήταν όλα τα ίδια κι απαράλλαχτα, δεν θα άλλαζε τίποτα κατ' αρχάς. Μπορεί σε κάποιες πλευρές της ζωής των εργαζομένων να ήταν και χειρότερες, έτσι είναι η κατάσταση αυτή. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι το ευρώ είναι χειρότερο και η δραχμή είναι καλύτερη ή το ευρώ είναι καλύτερο και η δραχμή χειρότερη. Είναι αστείο πράγμα. Μιλάμε για αστεία πράγματα. Δηλαδή η επίσημη πολιτική έτσι όπως αναπτύσσεται και από Μέσα Ενημέρωσης, αλλά γενικότερα και από πολιτικά κόμματα και από πολιτικές δυνάμεις, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αποπροσανατολίζουν και το χειρότερο: Να βάζουν το εργατικό κίνημα, την εργατική τάξη και το λαό μας, τα καταπιεσμένα στρώματα κάτω από τη σημαία του μεγάλου κεφαλαίου και των συμμαχιών του.
- Θέλω λίγο να έρθουμε στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο Τραμπ στην αναδιάταξη της διεθνούς σκακιέρας, γιατί όλα αυτά που μου λέτε ή μερικά από αυτά τα λέει και ο πρέσβης που θέλει να στείλει στην Ευρώπη ο Τραμπ. Δηλαδή τι λέει, ότι είναι πιθανή η διάλυση του ευρώ μέσα στο 2018 λέει εκείνος, που λέτε και σεις ότι βλέπετε πιθανή τη διάλυση. Ρωτάω, λοιπόν, ο Τραμπ μπορεί να αναδιατάξει τη διεθνή σκακιέρα και με ποιον τρόπο;
- Εμείς πιστεύουμε ότι ο Τραμπ κι αυτό που εκφράζει σήμερα ο Τραμπ -γιατί δεν αφορά ένα πρόσωπο μόνο φυσικά- είναι τα διαφορετικά συμφέροντα που έχουν τμήματα του αμερικανικού κεφαλαίου, τα οποία βλέπουν να απειλούνται τα κέρδη τους, η πορεία τους. Και βέβαια να απειλούνται και διεθνώς και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ας πούμε η γραμμή Τραμπ είναι ο προστατευτισμός, δηλαδή το να βάλει δασμούς σε εισαγόμενα φτηνά προϊόντα, κυρίως τον ενδιαφέρουν τα κινέζικα ή άλλα που πάνε στην Αμερική, για να ενισχύσει την εγχώρια αγορά, στο εσωτερικό του. Είναι επίσης η πολιτική στο εξωτερικό, επειδή έχει δει την Κίνα να απειλεί τις ΗΠΑ. Σήμερα η Κίνα είναι η δεύτερη δύναμη στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Από τα χρόνια της κρίσης, το 2008, μέχρι σήμερα η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν 10% -αν δεν κάνω λάθος- στην Κίνα αντίστοιχα ήταν 76%, μιλάμε για ένα τεράστιο νούμερο. Βλέπει επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση, το κράτος των ΗΠΑ, έχει μεγάλα χρέη, υπέρογκο κρατικό χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αυτού το χρωστάει στην Κίνα. Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή ο νούμερο 1 πιστωτής των ΗΠΑ, πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια το χρέος που έχουν στην Κίνα. Άρα, λοιπόν, είναι λογικό τμήματα του αμερικανικού κεφαλαίου που εκφράζει ο Τραμπ να θεωρούν ως υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλο αυτή τη στιγμή την Κίνα. Και άρα θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν σε διεθνές επίπεδο για να μπορέσουν να περιορίσουν αυτή τη δυναμική της Κίνας. Έτσι εξηγείται και η στάση του, τουλάχιστον η προεκλογική, θα δούμε τώρα πώς θα εκφραστεί, που λέει ότι θα ενισχύσω τις σχέσεις μου με τη Ρωσία, η οποία βέβαια δεν είναι οικονομική δύναμη τόσο ψηλά όσο η Κίνα, αλλά είναι στρατιωτική δύναμη, δεύτερη δύναμη μετά τις ΗΠΑ είναι η Ρωσία. Και δεν θέλει να πάει παραπέρα η συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία, που στο πλαίσιο των BRICS συνεργάζονται.
- Όλη αυτή η αναδιάταξη δυνάμεων στον κόσμο, συνδυασμένη με την έντονη τουρκική επιθετικότητα που βιώνουμε ξανά τις τελευταίες ημέρες, φοβάστε ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάποια δυσάρεστα αποτελέσματα στο Αιγαίο;
- Ήδη έχουμε προειδοποιήσει αρκετές φορές και μου δίνετε την ευκαιρία να το πω ξανά από την εκπομπή σας. Εμείς δεν επαναπαυόμαστε. Μάλιστα ασκούμε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, που εφησυχάζει τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι «εντάξει, δεν είναι τίποτε, συνηθισμένα επεισόδια» ή στην καλύτερη περίπτωση λέει ότι ο Ερντογάν έχει τα εσωτερικά του προβλήματα και μόνο γι’ αυτό τα κάνει. Φυσικά ο Ερντογάν έχει εσωτερικά προβλήματα και με τους στρατιωτικούς και με τον κρατικό μηχανισμό, τους Γκιουλενιστές ή και άλλους, φυσικά έχει προβλήματα και με τους Κούρδους, φυσικά έχει προβλήματα στη Συρία, στα ανατολικά του σύνορα. Αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να έχει επιθετική πολιτική, γιατί είναι ζωτικός χώρος το Αιγαίο, τα στενά του Βοσπόρου και η Ανατ. Μεσόγειος συνολικά για την τουρκική πολιτική.
- Άρα θεωρείτε ότι αυτή η προκλητικότητα μπορεί να πάει ένα βήμα παραπέρα, δηλαδή να πάρουν κάποιο νησί; Να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο;
- Στο σχεδιασμό τους αυτό έχουν, τώρα με ποιον τρόπο θα οξυνθεί αυτή η κατάσταση το επόμενο διάστημα, αν θα έχουμε ένα απλό θερμό επεισόδιο, όπως παλιότερα στα Ίμια ή θα είναι πιο προωθημένο, αυτό μένει να το δούμε. Και βέβαια ξέρουμε κάθε φορά ότι όταν υπάρχει ένα τέτοιο επεισόδιο με την Τουρκία, από το πιο απλό μέχρι το πιο έντονα πολεμικό στρατιωτικό επεισόδιο, μια σύγκρουση, η τουρκική πολιτική κάτι παίρνει. Να σας θυμίσω ότι μετά τα Ίμια ήταν η πρώτη φορά που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την τουρκική κυβέρνηση και σε επίπεδο ΕΕ ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Μέχρι τότε σε καμιά συμφωνία δεν υπήρχε τέτοια δήλωση, όμως μετά τα Ίμια αυτό έγινε, με κυβέρνηση Σημίτη.
- Τι προτείνετε να κάνει η κυβέρνηση, τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα απέναντι σ’ αυτό που περιγράφετε.
- Η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική κατ’ αρχάς ενημέρωσης του ελληνικού λαού, καθαρής ενημέρωσης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Θα πρέπει να αναπτύξει τη δράση ….
- Δε σας ενημέρωσε ο κ. Τσίπρας γι’ αυτά τα θέματα;
- Όχι, αυτά που λέει και δημόσια, εφησυχάζει: «Δεν είναι τίποτε, δεν θεωρούμε ότι θα γίνει κάτι σοβαρό…».
- Έχετε ζητήσει ενημέρωση και δεν την έχετε δηλαδή;
- Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει και του τα έχουμε θέσει τα ζητήματα έτσι όπως ακριβώς σας τα λέω.
- Θα έπρεπε να γίνει ένα Συμβούλιο υπό τον ΠτΔ ή κάτι τέτοιο;
- Δεν λύνουν τα Συμβούλια ιδιαίτερα τέτοια ζητήματα, προβλήματα. Αντίθετα μπορεί να τα περιπλέξουν ακόμη χειρότερα. Και όταν είχαμε κάνει τη συνάντηση για το Κυπριακό τέθηκαν αυτά τα ζητήματα και του θέσαμε τα ζητήματα για την τουρκική πολιτική και σε σχέση με το Κυπριακό και σε σχέση με το Αιγαίο. Αλλά το ζήτημα είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας είναι αντιφατικές, γιατί η ίδια η τάξη που έχει την εξουσία και στην Ελλάδα και στην Τουρκία έχουν τέτοιες αντιφατικές σχέσεις. Δηλαδή, από τη μια θέλουν τη συνεργασία, θέλουν μια «ειρηνική» επίλυση των διαφορών, έτσι ώστε να μπορούν και να κάνουν εξαγωγές εμπορευμάτων και να γίνονται επενδύσεις, Τούρκοι επιχειρηματίες να επενδύουν στην Ελλάδα και το αντίστροφο, γιατί είναι σημαντικές αγορές, η Ελλάδα είναι η «πύλη της ΕΕ». Και από την άλλη μεριά υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα. Η χώρα μας είναι σε μια γεωστρατηγική θέση, ο άξονας ξεκινά από Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, είναι κρίσιμο πέρασμα όχι μόνο για τον έλεγχο της Τουρκίας ή για το τι θέλει η τουρκική αστική τάξη, η οποία έχει τα συμφέροντά της και εννοώ εκτός από υδρογονάνθρακες, πετρέλαια κ.λπ., τη γεωστρατηγική σημασία της. Εδώ εμπλέκονται κι άλλες μεγάλες δυνάμεις, ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα...
- Λέτε δηλαδή ότι εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις, επιχειρηματικά κέντρα, δυνάμεις του κεφαλαίου, οι οποίες μπορεί να θέλουν μια ελληνοτουρκική σύγκρουση;
- Όχι, είπα ότι κυρίως το ελληνικό κεφάλαιο θέλει να έχει σχέσεις…
- Από την άλλη μεριά μου λέτε όμως ότι υπάρχουν κι απ’ τις δύο πλευρές δυνάμεις οι οποίες μπορεί να επενδύουν στην κρίση.
- Πάντα επενδύουν στην κρίση δυνάμεις που έχουν σχέσεις με μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, διότι η δίοδος αυτή που σας είπα, ο άξονας, έχει να κάνει με το τι θέλουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ, η Γερμανία ιδιαίτερα, η Μεγ. Βρετανία και βεβαίως τι ενδιαφέρον έχει η Κίνα και άλλες δυνάμεις, για να μη σας πω για τις περιφερειακές δυνάμεις, που μέσα σ’ αυτές είναι η Τουρκία, είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος κ.ά.
- Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις στο χώρο της οικονομίας που μπορεί να επενδύουν στην ελληνοτουρκική σύγκρουση, τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά;
- Είναι οι δυνάμεις που έχουν σχέση με ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, σας το περιέγραψα.
- Το ΚΚΕ έχει ένα διαρκές μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή, είναι το Κόμμα το οποίο φροντίζει να υπενθυμίζει συνεχώς τη δολοφονία του Π. Φύσσα, του Λουκμάν, αλλά και όλες τις εγκληματικές δραστηριότητες τις οποίες κατηγορείται το κόμμα της ΧΑ. Θεωρείτε ότι ίσως έχετε μείνει λίγο μόνοι σας σ’ αυτό το μέτωπο ή όχι. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η σύγκρουση με τη ΧΑ, στο βαθμό που την κάνετε, έχει μόνο λίγο εσάς ή όχι.
- Το ΚΚΕ είναι συνεπές και στον αγώνα του ενάντια στο φασισμό, ναζισμό και την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ, τα άλλα κόμματα δεν είναι συνεπή. Και αυτό δεν το βλέπουμε μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά σε όλα τα ζητήματα.
- Υπάρχει κωλυσιεργία απ’ τη μεριά της πολιτείας στην απονομή της δικαιοσύνης στο θέμα της ΧΑ;
- Φυσικά και υπάρχει.
- Γιατί είχατε ρίξει ευθύνες στον κ. Παρασκευόπουλο.
- Δεν είναι θέμα υπουργών, διότι οι υπουργοί έχουν την έγκριση της κυβέρνησης για το τι κάνουν. Η ευθύνη βρίσκεται κατευθείαν στον κ. πρωθυπουργό και το κυβερνητικό σχήμα, δεν είναι στον εκάστοτε υπουργό. Νομίζουμε ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις από τότε που ξεκίνησε το ζήτημα, είναι τρία χρόνια και κάτι μήνες, τον πρώτο χρόνο ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έχουν τις ευθύνες γι’ αυτόν τον πρώτο χρόνο, υπήρχε μια κωλυσιεργία παρότι έγιναν τότε κάποιες ενέργειες και στη συνέχεια για τα επόμενα δύο χρόνια έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και έτσι θα πρέπει να επιμεριστούν και οι ευθύνες, για όσο χρόνο κυβερνούν. Δύο χρόνια ήταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ένα χρόνο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, άρα τα 2/3 της ευθύνης τα έχει η σημερινή κυβέρνηση.
- Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, μπορεί να παρέμβει στη δικαιοσύνη για να κάνει τι εν προκειμένω τώρα.
- Μπορεί να επιταχύνει διαδικασίες, μπορεί να λύσει ζητήματα, γιατί η κωλυσιεργία ήταν πότε για άλυτα ζητήματα των δικαστικών, που ζητούσαν συγκεκριμένα πράγματα και είχαν δίκιο και δεν τα έλυνε η ελληνική κυβέρνηση, υπήρχε ζήτημα με τις αίθουσες, μια σειρά άλλες διαδικασίες από την Αστυνομία, την εισαγγελία, τα υπουργεία, που έμπλεκε όλο αυτό στο κρατικό σύστημα κλπ. και υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες και κωλυσιεργίες. Άρα υπάρχουν ευθύνες. Πρέπει να το βάλεις σε προτεραιότητα, αν το θεωρείς πραγματικά σοβαρό, ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει μια τέτοια δύναμη που εγκληματεί, που έχει τεράστιες ευθύνες, σκοτώνει κόσμο ωμά και τον Π. Φύσσα και άλλους, μετανάστες, συνδικαλιστές, κομμουνιστές και έχει τάγματα εφόδου, διότι αυτά αποδείχτηκαν και τώρα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Έχει ευθύνη συνολικά αυτό το κόμμα και είναι μια τέτοια οργάνωση. Παίρνεις δραστικά μέτρα για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Εδώ τώρα επιλύονται άλλα ζητήματα αμέσως όταν θέλουν, άρα μην το συζητάμε, υπάρχει τακτική ανοχής.
- Σας απασχολεί το γεγονός ότι αυτή η σύγκρουση που δεν γίνεται στο Κοινοβούλιο, πολλές φορές γίνεται κάτω στην κοινωνία; Με αφορμή τα προσφυγόπουλα στα σχολεία ότι έχει ξεκινήσει πια μια σύγκρουση κοινωνική. Υπάρχουν γονείς που εκφράζουν ακραίες θέσεις, που πολλές φορές είναι ταυτόσημες με τις θέσεις της ΧΑ και απ’ την άλλη μεριά υπάρχετε εσείς και άλλοι που εκφράζετε τις αντίθετες θέσεις. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η ΧΑ εξακολουθεί να έχει ένα 8% στις δημοσκοπήσεις, να είναι ένα κόμμα πια που έχει εδραιωθεί και πώς το εξηγείτε αυτό;
- Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών, των εκπαιδευτικών και των παιδιών των σχολείων όπου πήγαν προσφυγόπουλα -αυτά τα παιδιά τα ξεριζωμένα απ’ τις πατρίδες τους και τα σπίτια τους, λόγω του πολέμου, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και να μάθουν πέντε γράμματα, όπως είναι καθήκον και υποχρέωση κάθε πολιτείας να κάνει για όλα τα παιδιά, άσχετα τι χρώμα έχουν, τι θρήσκευμα, τι γλώσσα μιλάνε- η πλειοψηφία λοιπόν υποδέχεται τα προσφυγόπουλα. Αυτοί που αντιδρούν είναι μια μειοψηφία, έγινε σε συγκεκριμένα σχολεία και μάλιστα εντοπίζεται αυτό το πρόβλημα -το οποίο αναδείχτηκε από τα ΜΜΕ- σε σχολεία που έχει δράση η ΧΑ, που έχουν δράση φασιστικές οργανώσεις κυρίως μέσα στους γονείς ή σε κάποιους, ευτυχώς λίγους, δασκάλους ή καθηγητές. Μόνο εκεί υπάρχει το πρόβλημα.
- Είστε από τους πολιτικούς που δεν έχουν ούτε facebook ούτε twitter και με έχει εντυπωσιάσει λίγο αυτό.
- Για να έχω followers;
- Εντάξει, μετά από αυτή την απάντηση, respect, δεν λέω τίποτε άλλο.
Υπάρχει ένα εκλογικό όριο που θέτετε και λέτε ότι από κει και πάνω έχουμε πετύχει ένα στόχο; Γιατί βλέπω ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν αρχίσει και σας δίνουν μεγαλύτερα νούμερα απ’ αυτά που πήρατε στην κάλπη. Η τελευταία δημοσκόπηση σας δίνει πρόθεση ψήφου με την αναγωγή 8%.
- Όσο πιο ψηλά γίνεται. Εμείς πιστεύουμε ότι το εκλογικό ποσοστό που παίρνει κάθε κόμμα είναι η αποτύπωση, τη συγκεκριμένη στιγμή, της συνειδητοποίησης ή της επιλογής που κάνει ο λαός μας. Ιδιαίτερα για το ΚΚΕ, δείχνει μια ριζοσπαστικοποίηση, δείχνει το επίπεδο.
- Ισχύει ότι όσο πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβαίνετε εσείς ή όχι; Δηλαδή, η εικόνα που έχουμε εμείς είναι ότι είναι λογικό ότι όσο πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβαίνουν κάποιες δυνάμεις εξ αριστερών, άρα και το ΚΚΕ. Ισχύει αυτή η ανάλυση;
- Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα με το τι ψηφίζουν, ιδιαίτερα όμως απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία που ψήφισε και επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τον εαυτό του αριστερό, έχει μια τέτοια ιδεολογία, είχε μια τέτοια πορεία τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί απ’ αυτούς είχαν συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ και το είχαν ενισχύσει φτάνοντάς το σε διπλάσια ποσοστά απ’ αυτά που πήρε όταν ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ζητάμε όλος αυτός ο κόσμος όχι μόνο να ψηφίσει, αλλά να συμπορευτεί, άσχετα με τις επιμέρους διαφωνίες του ή επιφυλάξεις για πλευρές της ιδεολογίας μας, τώρα με το ΚΚΕ. Δεν είναι λύση ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι λύση άλλα κόμματα, που απλώς λειτουργούν ουσιαστικά στο να βάζουν εμπόδια σε μια πραγματική ριζοσπαστικοποίηση και σε μια μεγάλη άνοδο του ΚΚΕ και πρέπει όλος αυτός ο κόσμος να συσπειρωθεί και να έρθει μαζί μας.
- Συνέδριο πότε έχετε;
- Από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου.