Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Νέα επεισόδια στο σκηνικό έντασης

Νέα επεισόδια προστίθενται από το πρωί στο σκηνικό έντασης που στήνεται στην κυπριακή ΑΟΖ, με επίκεντρο τη μοιρασιά του φυσικού πλούτου της περιοχής, ανάμεσα σε ενεργειακούς κολοσσούς, καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα. 
Ένα περίπου 24ωρο πριν το πλοίο - γεωτρύπανο West Capella ξεκινήσει και επισήμως για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας «Total - ENI» τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, η τουρκική φρεγάτα Ίμβρος
φέρεται σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά μέσα να προσέγγισε την περιοχή, και να δέχτηκε προειδοποίηση από την κυπριακή ακτοφυλακή να μην εισέλθει «στην αποκλειστική οικονομική ζώνη». 
Ταυτόχρονα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros φέρεται να άλλαξε για μια ακόμα φορά την πορεία του και να πλέει νότια (από δυτικά χτες βράδυ) ανοιχτά της Πάφου, κατευθυνόμενο προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ που έχει παραδοθεί στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία των μονοπωλίων «Total - ΕΝΙ», χωρίς όπως λέγεται να έχει δώσει «στίγμα προθέσεων». Να σημειωθεί ότι η Τουρκία θεωρεί ότι τα οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. 
Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ είπε ότι η Κύπρος παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τουρκίας, πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η γεώτρηση συνεχίζονται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς και ότι απαιτείται «ψυχραιμία και σοβαρότητα».
Υπενθυμίζεται, πως με δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Μπ. Αλμπαϊράκ, από το βήμα της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Πετρέλαιο που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, προανήγγειλε ότι μετά τις τουρκικές «εργασίες» (έρευνες) στην περιοχή της Αμμόχωστου, «επόμενο βήμα μας είναι η Μόρφου». Ταυτόχρονα με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ διεμήνυε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά».   
Απαντώντας σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, μεταξύ άλλων σημείωσε πως στη «Βουλή των Αντιπροσώπων» εξετάζεται νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, «προς όφελος όλων των Κυπρίων», συμπληρώνοντας πως η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου, θα πρέπει να ενδιαφέρει και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Σύμφωνα δε με το κυπριακό ΥΠΕΞ «οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστη και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές».
Η «πολιτική της κανονιοφόρου», βέβαια, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από όλα τα καπιταλιστικά κράτη και τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει στην περιοχή γύρω από τη γεώτρηση, όπως και συνολικά στη ΝΑ Μεσόγειο, δεκάδες πολεμικά μέσα για να προστατέψουν τα συμφέροντα των Ενεργειακών κολοσσών. Θυμίζουμε ότι στην περιοχή πλέουν το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο USS Washigton, γαλλικές φρεγάτες και στρατιωτικά μέσα από το Ισραήλ, η ελληνική κανονιοφόρος «Νικηφόρος», ενώ διακριτή παρουσία έχει και η Ρωσία. 
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)