Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι αντιδρώντας στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Στην Αθήνα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και οι Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο
Μοναστηράκι. Ακολούθησε δυναμική πορεία μέσω της Ερμού ως το Σύνταγμα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Αθήνας
Οι απεργοί με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και της ΟΓΕ στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Ο Νίκος Τζώρτζης πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στον Πειραιά χαιρετίζοντας την απεργιακή κινητοποίηση κάλεσε σε ένταση του αγώνα και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία του κλάδου του Τουρισμού στις 20 Ιούλη. 
Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με τους Γιάννη Πρωτούλη και Θοδωρή Χιώνη, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή. Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
Νωρίτερα μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησαν εξορμήσεις έξω από διάφορα πολυκαταστήματα διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. 
Εξόρμηση πραγματοποίησε και το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό και Ξενοδοχεία σε ένδειξη αλληλεγγύης αλλά και μπροστά στην απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη.

Συγκέντρωση στο Μοναστηράκι

«Χτυπιέται μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης που κατακτήθηκε με αγώνες και δεν θα τη χαρίσουμε σε καμία πολυεθνική σε κανέναν επιχειρηματικό όμιλο» τόνισε στην ομιλία της η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Σημείωσε ότι «είναι μέρα που μας ανήκει. Είναι μέρα ξεκούρασης, μέρα αναπλήρωσης της εργατικής δύναμης, μέρα που αφιερώνουμε στην οικογένεια μας, στην κοινωνική ζωή και δράση μας. Η κατάργηση της δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο άλλα όλους τους εργαζόμενους σε όποιον κλάδο και αν εργάζονται».
Η Ντ. Γκογκάκη τόνισε ότι «είναι προκλητική η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας γίνεται για το "κοινό συμφέρον"! Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη μας για ξεκούραση, σταθερή δουλεία, σταθερό ωράριο εργασίας, με τους μισθούς και τα δικαιώματα μας». Κάλεσε σε ένταση του αγώνα, της οργάνωσης, σε συμπόρευση με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, που έχουν συμφέρον να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζόμενων στον κλάδο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. «Παλεύουμε από κοινού για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αίτημα που ούτε να το ακούσουν δε θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι ηγεσίες σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, η ΟΙΥΕ που έχει κοινό βηματισμό μαζί τους» επεσήμανε. Διαβάστε όλη την ομιλία ΕΔΩ.
Νωρίτερα, ο Γιώργος Ντάλιος πρόεδρος των ΕΒΕ Καισαριανής και μέλος της Διοίκησης της ΟΒΣΑ σημείωσε ότι «με τη σημερινή απεργία και συγκέντρωση αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι στέλνουμε μήνυμα αντίστασης στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και αγωνιζόμαστε για τη νομοθετική κατοχύρωση της. Η κατάργηση της Κυριακής Αργίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αποτελεί σημαντικό διαρθρωτικό μέτρο της ΕΕ, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση συγκέντρωσης της αγοράς. Σκοπό έχει να αυξήσει το μερίδιο της αγοράς και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων καθώς αυτές θα εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων την ώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι θα κλείνουμε τα μαγαζιά μας μην αντέχοντας τόσο βιολογικά όσο και οικονομικά να εργαζόμαστε 7 μέρες την εβδομάδα». (Διαβάστε την ομιλία ΕΔΩ)
Την αλληλεγγύη τους στην απεργία των εργαζομένων στο εμπόριο εξέφρασε εκ μέρους του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου. «Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό ξέρουμε καλά τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή. Τι σημαίνει ωράρια λάστιχο, σπαστά, 7ημερη δουλειά χωρίς ανάπαυση» τόνισε. Ο Γ. Στεφανάκης αναφέρθηκε και στην απεργία του κλάδου του Επισιτισμού - Τουρισμού στις 20 Ιούλη ενάντια στις συνθήκες γαλέρας και υπογράμμισε ότι «ένα από τα βασικά όπλα του εργατικού κινήματος είναι η αλληλεγγύη. Γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, απέναντι στην εξουσία τους». 
Δείτε εδώ βίντεο με τους χαιρετισμούς