Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Προκαλεί η κυβέρνηση με τα «μέτρα - ευχολόγια» για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών

Με μια βόλτα με το ελικόπτερο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πάνω από την καμένη γη στην Ανατολική Αττική, για να «διαπιστώσει» τις καταστροφές και με μια ανακοίνωση που περιέχει σκοπίμως αόριστα και γενικόλογα «μέτρα» αποκατάστασης, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα...
Χωρίς έστω ψήγμα αυτοκριτικής για την έκταση, αλλά και τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών, τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης και δασοπυρόσβεσης, ο πρωθυπουργός, επτά υπουργοί και η περιφερειάρχης Αττικής, «συσκέφθηκαν» - σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου - για να καταλήξουν
σε αυτά τα «μέτρα», αλλά και για να κομπάσουν προκλητικά ότι «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος»! Επίσης, για να επικαλεστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη σειρά της «το στρατηγό άνεμο», αφού όπως σημειώνει, «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε παρά τις εκατοντάδες πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας (Αττική, Ζάκυνθο, Ηλεία, Κύθηρα, κ.ά.) και τους ισχυρούς ανέμους, που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση».
Με τα «μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για πλήρεις αποζημιώσεις και ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων, αποκαταστάσεις των ζημιών και μέτρων προστασίας, αλλά αντίθετα γνωστοποιεί ότι θα επιταχύνει και «θα ολοκληρώσει το έργο των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας», μέσω του οποίου επιδιώκει ξεκαθάρισμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος και χρήσεων γης, ως απαραίτητο όρο για την υλοποίηση κερδοφόρων επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Τα «μέτρα»

  • Η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα γίνει «άμεση καταγραφή ζημιών» και ότι «ήδη από 14 Αυγούστου, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών». Αποφεύγει να πει ότι οι πληγέντες δεν θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη γι' αυτήν τη διαδικασία, όπως γίνεται μέχρι τώρα.
  • Αναφέρει «αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί βλάβες» και «αποζημίωση των ιδιοκτητών παραγωγικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές». Όχι μόνο δεν δεσμεύεται για 100% αποζημιώσεις από το κράτος, αλλά δεν διευκρινίζει το ύψος της αποζημίωσης, αλλά και το χρονοδιάγραμμα καταβολής. Λέξη για αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις στους αγρότες. Οι πυρκαγιές δεν κατέστρεψαν μόνο δάση στην Αττική, αλλά και αγροτικές εκτάσεις στη Ζάκυνθο, την Ηλεία, την Πρέβεζα και αλλού.  
  • Αναφέρει «φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές». Δηλαδή όσοι έχασαν τα σπίτια τους και έχουν πάθει ζημιές στις καλλιέργειές τους, θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά ΕΝΦΙΑ από 1η Σεπέμβρη γι' αυτά, όπως και όλα τα άλλα χαράτσια της Εφορίας, αλλά με... διευκολύνσεις.   
  •  Αναφέρει «άμεσα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά έργα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα». Αν πάρουμε υπόψη την εμπειρία από την Θάσο πέρυσι, θα φτάσει ο Οκτώβρης και αυτού του τύπου τα έργα θα είναι ακόμα στο στάδιο των μελετών, τότε καλό χειμώνα...  
  • Αναφέρει «άμεση οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων (με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων)», «ενίσχυση της δασικής πολιτικής με προώθηση και ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας» και «κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων, μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών». Ενώ θα έπρεπε να δεσμευτεί ρητά και κατηγορηματικά για άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση και καμιά αλλαγή χρήσης, η κυβέρνηση στην ουσία ομολογεί ότι θα αξιοποιήσει την καταστροφική λαίλαπα για να προωθήσει την επιχειρηματικότητα στα δασικά οικοσυστήματα μέσω των δασικών χαρτών που αποχαρακτηρίζουν εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατήσεις της κρατικής δασικής περιουσίας.
  • Αναφέρει «εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις», δηλαδή την αυτονόητη υποχρέωση.
  • Αναφέρει ότι «θα υπάρξει μέριμνα για προσωρινή στέγαση και επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία, για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε», αλλά στην Βρύσα Μυτιλήνης οι σεισμποπαθείς ακόμη περιμένουν να αρχίσει η διαδικασία επιδότησης ενοικίου, αν και έχουν περάσει δύο μήνες από τον καταστροφικό σεισμό...