Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Εξοργιστική προσπάθεια εξωραϊσμού των ΗΠΑ από τον Αλ. Τσίπρα

Συμβόλαιο ύψους 2,4 δισ. ευρώ για την αγορά από την Ελλάδα πολεμικού υλικού ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που συνεχάρη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του ξοδεύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την αναβάθμιση της αξιοποίησης της βάσης της Σούδας και γνωστοποίησε ότι θα αξιοποιηθεί το έδαφος της Ελλάδας και ειδικά η Αλεξανδρούπολη για τη μεταφορά και υγροποιημένου
φυσικού αερίου αμερικανικών συμφερόντων. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως υπάρχουν κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ και ήταν εμφανής η προσπάθειά του να εξωραΐσει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ισχυριζόμενος ότι μοιάζει διαβολικός αλλά ό,τι κάνει είναι για καλό!
Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών στο Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και τον κάλεσε να τις συνεχίσει. Μίλησε για εμβάθυνση των σχέσεων στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας, της μεταφοράς Ενέργειας και του Εμπορίου. Έδειξε την ικανοποίηση του για την παραχώρηση της βάσης της Σούδας και την αναβάθμιση του ρόλου της και μίλησε για πώληση πολεμικού υλικού, κυρίως για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, ενώ ανέφερε πως η συμφωνία αυτή θα φτάσει τα 2,4 δισ. δολάρια και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις λίγες κυβερνήσεις που ξοδεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ. Για τα θέματα της οικονομίας δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα και για το κρατικό χρέος αναφέρθηκε σε προσπάθειες για «αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος» της Ελλάδας, 
Έκανε σαφές πως στην ατζέντα κυρίαρχο θέμα ήταν τα Ενεργειακά καθώς στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου όπως ο TAP και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη μεταφορά μέσω Ελλάδας αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι «χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ», πως η βάση της Σούδας «έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία» και ότι «ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί που πρέπει να αναβαθμιστεί». Ούτε λίγο ούτε πολύ εκθείασε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό που έχει ματοκυλίσει λαούς και χώρες, όπως είναι και η Ελλάδα, καθώς σε ερώτηση αν άλλαξε άποψη για τον Ντ. Τραμπ σε σχέση με τα όσα δήλωνε πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι μπορεί «να μοιάζει διαβολικός αλλά ό,τι κάνει είναι για καλό» και πρόσθεσε ότι είναι «συνεχιστής των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας», αθωώνοντας έτσι την εγκληματική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Επανέλαβε ότι «είναι σημαντική η ευκαιρία» για την αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή προς όφελος της ελληνικής αστικής τάξης και επιβεβαίωσε πως πέρα από τους αγωγούς αμερικανικών συμφερόντων θα αξιοποιηθεί και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Δήλωσε πως η Ελλάδα «είναι αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ» και πως «εκπληρώνει τις ΝΑΤΟικές της υποχρεώσεις και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ».
Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας κατέδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την προσέλκυση επενδύσεων αναφερόμενος στο νέο αναπτυξιακό νόμο και στα φορολογικά κίνητρα που προβλέπει για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και στο γεγονός ότι ο ίδιος έχει «συγκροτήσει μια Task Force για τις επενδύσεις», για να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσουν και διαβεβαίωσε προσωπικά τον Ντ. Τραμπ για το Ελληνικό πως «προχωράει και ότι πολύ γρήγορα θα δούμε σε αυτή την περιοχή να εφαρμόζεται ένα πρότζεκτ real estate».