Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τρίτος «προστατευόμενος» μάρτυρας

Με την κατάθεση του τρίτου «προστατευόμενου» μάρτυρα, από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι στρατολογήθηκε στη Χρυσή Αυγή το 2006, σε ηλικία 16 χρόνων, από τον Κίμωνα Παπαδόπουλο (μετέπειτα υποψήφιο βουλευτή και μετακλητό υπάλληλο της Βουλής), που η μητέρα του διατηρούσε φροντιστήριο όπου πήγαινε ο μάρτυρας.
Οπως είπε, στα τότε κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Σωκράτους, πρωτοήρθε σ' επαφή με Κασιδιάρη, Γερμενή, Λαγό, Δεβελέκο. Εκεί τους έκαναν ιδεολογικά
μαθήματα για τον ναζισμό και τον Χίτλερ ο Μιχαλολιάκος, ο Παππάς, ο Κασιδιάρης, ο Δεβελέκος. Μάλιστα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι συνέτασσαν και δελτίο εγκληματικότητας αλλοδαπών π.χ. ότι ένας Πακιστανός έκλεψε το κινητό μιας κοπέλας. «Γαλουχηθήκαμε με το ότι οι μετανάστες είναι κακοί, έρχονται, κλέβουν, βιάζουν...», είπε. Μίλησε για το πρόγραμμα «Κένταυρος» όπου γινόταν κατήχηση και χειραγώγηση από τον Κασιδιάρη: «Μας έλεγε για τον Χίτλερ για την περίφημη σπορά των νικημένων, είχαμε και ένα σύνθημα "Ρούντολφ Ες τον τάφο σου μην κλαις, εμείς θα αναστήσουμε και πάλι τα ες ες"», είπε.
Ο μάρτυρας κατέταξε τη Χρυσή Αυγή ως εθνικοσοσιαλιστική, σημειώνοντας ότι «όλα τα υπόλοιπα από το 2012 και μετά (σ.σ. η άρνηση του ναζισμού στον δημόσιο λόγο) ήταν απλά πυροτεχνήματα (...) Αφού μπήκαμε στη Βουλή έπρεπε να ανέβουμε σε ποσοστά γι' αυτό υπήρχε η άρνηση ότι είμαστε ναζί».
Αναφέρθηκε σε επιθέσεις πριν ενηλικιωθεί, με Ζέρβα και Γερμενή σε μετανάστες στη Μενάνδρου, με σιδερογροθιές: «Χτυπάγαμε και φεύγαμε, συνέβη πάνω από 20 φορές από το 2006-2009...». Κατέθεσε για σχετική επίθεση που έκανε με σιδερογροθιά στο πρόσωπο Πακιστανού στο Μεταξουργείο. Μαζί τους στην ομάδα ήταν και ο Κασιδιάρης, που του έδωσε και εύσημα...
Είπε ότι εκείνη την περίοδο εκπαιδεύονταν από τον Γερμενή ατομικά, είτε σε γυμναστήριο, είτε έξω και μάθαιναν πώς να χτυπάνε, ενώ μετά την ενηλικίωση το 2011, έκαναν προσομοίωση χτυπημάτων με μαχαίρι, μάθαιναν τεχνικές άμυνας - επίθεσης περίπου ίδιες με τα ΜΑΤ. Κατονόμασε ως εκπαιδευτές τους: Γερμενή, Πατέλη, Ζέρβα, Δεβελέκο, Κασιδιάρη και τον αστυνομικό Χαλάστρα, που ερχόταν με το υπηρεσιακό του όπλο. Τόνισε πως είχαν και πιστόλια του Κασιδιάρη και του Πατέλη κι ο ίδιος είχε ρίξει μ' ένα κολτ 45άρι: «Μου μαθαίναν πώς να πετυχαίνω κατευθείαν στην καρδιά». Η εκπαίδευση γινόταν στο Χαϊδάρι κοντά στο σκοπευτήριο, «όπου ακούγονταν ριπές από το κέντρο κι έτσι οι δικές μας δεν τραβούσαν την προσοχή». Αναφέρθηκε και στον Ρουπακιά που «ήρθε στην αρχή ως εκπαιδευόμενος και μετά έγινε εκπαιδευτής».
Ανέφερε μια σειρά επιθέσεις, μετά την ενηλικίωσή του, σε μετανάστες, σημειώνοντας ότι εντολή έδινε ο Πατέλης στη Νίκαια, αλλά «τίποτα δεν γινόταν χωρίς να το ξέρει στη συγκεκριμένη περιοχή ο Λαγός, ο Κασιδιάρης και αν δεν έπαιρναν το ΟΚ από πάνω. Με το από πάνω εννοώ τον Μιχαλολιάκο».
Σχετικά με τις επιθέσεις κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία Καντάρη ανέφερε: «Μας είχε πει ο Κασιδιάρης και ήταν παρόντες Λαγός, Δεβελεκος και Παναγιώταρος "πάμε να τους γα..., να τους σκοτώσουμε". Φύγαμε τουλάχιστον 30 άτομα από τα γραφεία... Χυθήκαμε στους δρόμους και όποιον βρίσκαμε τον χτυπάγαμε... Είχαμε σιδερογροθιές, γκλομπ, παραλάιζερ. Τις εντολές έδινε ο Γερμενής», κατέθεσε. Και αυτός ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είχαν προστασία από την Αστυνομία, κάνοντας λόγο για ανθυπαστυνόμο που έδινε είτε πληροφορίες, είτε κάποια κάλυψη στον Πατέλη.
Ο μάρτυρας είπε ότι αυτό που τον έκανε ν' αντιδράσει ήταν η εικόνα της μητέρας του Παύλου Φύσσα, που έχασε το παιδί της. Μάλιστα, τόνισε ότι ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης και ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένοι. Κατέθεσε, επίσης, ότι ο Ρουπακιάς ήξερε φυσιογνωμικά τον Φύσσα, από φωτογραφίες του και βίντεο στο διαδίκτυο.

Καταδικάστηκε ο ψυχίατρος

Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο ψυχίατρος Κωνσταντίνος Παρασχάκης, που έδινε ψευδή πιστοποιητικά σε στελέχη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να έχουν δικαίωμα οπλοκατοχής. Το δικαστήριο αναγνώρισε η ποινή να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Υπενθυμίζεται ότι και πρωτόδικα, ο γιατρός του ΨΝΑ με θέση διευθυντή σε μονάδα, είχε επίσης κριθεί ένοχος και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 15 μηνών. Ο Παρασχάκης κατηγορήθηκε για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, ήταν στέλεχος της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας το 2010 και υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου το 2012.