Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Συμφωνία για παροχή νέων λιμανιών και αεροδρομίων σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι πολεμικές προετοιμασίες για την επέμβαση στη Συρία, συνεδρίασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ, («High Level Consultative Commitee», HLCC) με αρμοδιότητα τα θέματα «αμυντικής συνεργασίας». Ως «απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας», η συνεδρίαση κατέληξε σε συμφωνία για κατασκευή προβλήτας και λιμενικών εκαταστάσεων για το ΝΑΤΟ, αλλά και μιας ακόμη αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μετατρέποντας  ακόμα παραπάνω την
χώρα σε ευρωατλαντικό ορμητήριο, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών και αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγήθηκαν ο βοηθός υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα Τζόναθαν Κοέν. Στην επίσκεψή τους στο υπουργείο Άμυνας συνοδεύονταν από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, τον Αμερικανό Ακόλουθο Άμυνας και άλλα στελέχη.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, ενώ παραβρέθηκε και ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκε η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην ελληνοαμερικανική συνεργασία που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».
Σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Πρεσβεία αναφέρει ότι: «Εκφράσαμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή μας σχέση μέσω της φιλοξενίας της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, μιας πλατφόρμας κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για την άμυνα και ασφάλεια στην περιοχή».
Επίσης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ ευχαρίστησαν την ελληνική κυβέρνηση  «καθώς συνεχίζει να εκπληρώνει τη δέσμευσή της προς το ΝΑΤΟ και επενδύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα ετησίως».
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα όπως η επέκταση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών με έμφαση στους τομείς των Ειδικών Δυνάμεων και της αεροναυτικής συνεργασίας προς επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου, η στάθμευση αμερικανικών drones με προτιμητέα - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - βάση τους τη Λάρισα (όπου λέγεται ότι έχουν εγκατασταθεί ήδη τα πρώτα 2 τέτοια αεροσκάφη), η παραχώρηση στρατιωτικού υλικού από τους Αμερικανούς, η αναβάθμιση των ελληνικών F16.