Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Για την ακτοπλοΐα

Με αίτημα μας στις 2 Αυγούστου, ζητήσαμε να συζητηθεί το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών πράγμα που έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 11-8-20. Ανάμεσα στα άλλα:


  • Αναφερθήκαμε στην απουσία της Δημοτικής Αρχής από κάθε πρωτοβουλία να διεκδικήσει λύσεις που θα εξασφάλιζαν από τη μια τη δημόσια υγεία και από την άλλη τη χωρίς προβλήματα μετακίνηση νησιωτών και επισκεπτών.



  • Αναδείξαμε τον «γόρδιο δεσμό» που κάνει τον Δήμαρχο Μ. Κωβαίο να μη μπορεί να ξεφύγει από τον σφικτό του εναγκαλισμό με την κυβερνητική πολιτική. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωνε τα νέα μέτρα που αφορούν και το
νησί μας, εκείνος ανακοίνωνε τις δικές του «αλήθειες».

Αποδείχτηκε ότι δεν θέλει να «σπάσει αυγά» υπερασπιζόμενος τον τόπο του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε το θέμα, φοβούμενος την «άνωθεν» επίπληξη.

Άνθρωποι που θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά μας δεν μπορούν να έρθουν και ακυρώνουν κρατήσεις και ερχομό, νησιώτες που πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα δεν έχουν τρόπο να επιστρέψουν και όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν μετά το Δεκαπενταύγουστο θα δεινοπαθήσουν. Την ίδια ώρα:

· Οι εφοπλιστές τηρούν κατά γράμμα τη συμφωνία τους για το μοίρασμα γραμμών και δρομολογίων στη περίοδο της πανδημίας.

· Το Κράτος επιδοτεί με 30.000 ευρώ ανά εκτελούμενο δρομολόγιο αυτή την «ομερτά» των ακτοπλόων εφοπλιστών.

· Αντί να δρομολογηθούν για την εξυπηρέτηση του κοινού πλοία που είναι δεμένα, οι εφοπλιστές ζήτησαν αύξηση των πρωτοκόλλων , αίτημα που η ηγεσία του Υπουργείου υιοθέτησε χωρίς δεύτερη σκέψη στο 80% ή το 85% κατά περίπτωση.

· Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα να ζητήσει δρομολόγηση επιπλέον πλοίων με τα παλιά ή και μικρότερα πρωτόκολλα, για λόγους δημόσιου συμφέροντος γιατί αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

· Πολλοί ναυτεργάτες παραμένουν άνεργοι , περιμένοντας να ζήσουν από τα ψίχουλα της αναστολής εργασίας.

· Πολλοί εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό παραμένουν άνεργοι ή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή αναστολής.

· Οι αυτοαπασχολούμενοι στο νησί μας βλέπουν τις ελπίδες για περιορισμό της ζημιάς και επιβίωση τον ερχόμενο χειμώνα να εξανεμίζονται.

· Οι κυβερνητικές αποφάσεις που κάνουν «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μόλις σε λίγες μέρες έδειξαν τις επιπτώσεις τους και επιβάρυναν παραπέρα τη δημόσια υγεία .


Παρά την αντίθετη άποψη του Δημάρχου το Δημοτικό Συμβούλιο δέχτηκε τις προτάσεις μας κατά πλειοψηφία και με την απόφαση,
έστω και την τελευταία στιγμή ζητάμε:


Ø Ενίσχυση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων με επιπλέον πλοία.

Ø Ενίσχυση των αστυνομικών και λιμενικών αρχών ώστε οι έλεγχοι να έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα. Πίσω από την ατομική ευθύνη του καθενός δεν μπορεί να κρύβονται οι κυβερνητικές ευθύνες.

Ø Μείωση της τιμής των εισιτηρίων που σε καμιά περίπτωση δεν είναι σε αντιστοιχία με ανάλογες χιλιομετρικές αποστάσεις επί της στεριάς.

Ø Επαναφορά στα νησιά μας των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.


Πάρος 13-8-20