Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Νέο χαράτσωμα προ των πυλών


 Η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦOΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου που θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευσή του στις 26 Αυγούστου, προβλέπει ετήσια εισφορά του Δήμου Πάρου 984.000 ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την προβλεπόμενη του 2022 που υπολογίζεται στις 572.000 ευρώ.

Είναι φανερό ότι με αυτή την τακτική η αύξηση των τελών καθαριότητας στο Δήμο μας είναι προ των πυλών!

Επαληθεύεται η θέση και η εκτίμηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι, ο επιβαλλόμενος κυβερνητικός σχεδιασμός μέσω και του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξασφαλίζοντας κέρδη για τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο, φορτώνοντας με καινούργια βάρη τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν το «κάγκελο».

Την ίδια ώρα ο ΧΥΤΑ λόγω υπερκορεσμού βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, η προσωρινή λύση αντιμετώπισης της κατάστασης είναι στις καλένδες, τα εργολαβικά κόστη διαχείρισης ανεβαίνουν .Η δε υποβάθμιση στο περιβάλλοντα χώρο από το «σακουλομάνι» και από τη διαρροή των υγρών αποβλήτων, με κίνδυνο τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, είναι τεράστια.

Οι «διορθωτικές» προτάσεις της δημοτικής πλειοψηφίας που διατυπώθηκαν στο τελευταίο συμβούλιο, αποτελούν το «άλλοθι» της για μια εκ των προτέρων χαμένη μάχη στη γενική συνέλευση του ΦΟΔΣΑ.

Η απαίτηση και η διεκδίκηση σήμερα για τον παριανό λαό και όλους τους νησιώτες πρέπει να είναι μία:

Δημόσιος φορέας, με εθνικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων,   με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων  και της ανακύκλωσης.

Πάρος 25-8-22