Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Μονομερείς ενέργειες θεωρεί η Κομισιόν τα νομοσχέδια για ανθρωπιστική κρίση και 100 δόσεις

Να παγώσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που ήδη συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως και το νομοσχέδιο που προβλέπει 100 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο, που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, ζητά η Κομισιόν με επιστολή της στην κυβέρνηση.

Την είδηση μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και αναφέρονται σε επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο, εκπροσώπου της Κομισιόν στο ...«Βρυξέλλες Γκρουπ», προς την ελληνική κυβέρνηση όπου ευθέως γίνεται λόγος για «μονομερείς ενέργειες».
Η επιστολή Κοστέλο
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην επιστολή του ο Ντ. Κοστέλο αναφέρει «επισημάνατε το σχέδιό σας να περάσετε από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Ακόμη, καταλάβαμε ότι θα λάβετε και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τις δόσεις, η οποία και αυτή πρόκειται να πάει σύντομα στο Κοινοβούλιο. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι θα πρέπει πρώτα να ακολουθήσετε την κατάλληλη συμβουλευτική πολιτική η οποία θα περιλαμβάνει και τη συμμόρφωση με τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν αρκετά θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν. Εάν πράξετε αλλιώς, θα θεωρηθεί ότι προχωρείτε σε μονομερείς ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με τις δεσμεύσεις στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
«Αστήριχτες αιτιάσεις», λέει η συγκυβέρνηση
Η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει ότι έχει τεθεί θέμα από την Κομισιόν, καθώς από τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μίλησε για «αστήριχτες αιτιάσεις», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς-τρόικα για την προώθηση των νομοσχεδίων.
Λαμβάνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι «η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων που θα γίνουν σήμερα - αύριο αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί. Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της υπουργού Θεανώς Φωτίου αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Αμέσως μετά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε πως «η νομοθετική λειτουργία δεν εκβιάζεται». Νωρίτερα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία στο Γιούρογκρουπ προκειμένου να γίνουν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.