Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Τη μετατροπή του Ευρωστρατού σε μόνιμο σώμα προτείνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ

Τη μετατροπή του Ευρωστρατού, σε μόνιμο, διακριτό σώμα, ως στρατού της ΕΕ, στα πρότυπα της Europol, προτείνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με πρόσχημα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στόχο την ενίσχυση της επεμβατικής δράσης της ΕΕ, προς όφελος των μονοπωλίων.
«Με το δικό της στρατό, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιδρά πιο αξιόπιστα όταν απειλείται η ειρήνη σε ένα κράτος-μέλος ή σε ένα γειτονικό κράτος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonndag».

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ σπεύδει να θέσει το πλαίσιο δράσης του Ευρωστρατού, διευκρινίζοντας πως η ΕΕ δεν θα έστελνε το στρατό της στο πεδίο «αμέσως», ούτε επιδιώκει να υποσκάψει τις αμυντικές δομές του NATO, αλλά ουσιαστικά να τις συμπληρώσει.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει επίσης πως η δημιουργία ενός Ευρωστρατού θα αποκαθιστούσε το κύρος της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε πιο αποτελεσματική διάθεση των χρημάτων που δαπανώνται για τους χωριστούς αμυντικούς προϋπολογισμούς των 28 κρατών-μελών. «Μια τέτοια δύναμη θα μας βοηθούσε να σχεδιάσουμε μια ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας (...) Η εικόνα της Ευρώπης έχει υποστεί δραματικά πλήγματα και σε όρους εξωτερικής πολιτικής δεν φαίνεται να μας παίρνουν σοβαρά», σχολίασε.
Η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν ουσιαστικά συνιστά την πρόταση για τη μετατροπή του Ευρωστρατού (ο οποίος ήδη δρα σε αποστολές από τη Γιουγκοσλαβία έως το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική) σε μόνιμο σώμα, με μόνιμη «διακριτή» δομή και προσωπικό. Μέχρι τώρα η δύναμη του Ευρωστρατού συγκροτούνταν, ύστερα από απόφαση της Συνόδου Κορυφής, από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες «προσφέρουν» δυνάμεις ανάλογα με τη φύση της «αποστολής».
Πάντως, η πρόταση Γιούνκερ φαίνεται πως έτυχε θετικών αντιδράσεων στη Γερμανία, έστω με επιφυλάξεις. «Στο μέλλον μας ως Ευρωπαίοι είναι μια ημέρα ένας ευρωπαϊκός στρατός», ανακοίνωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας όμως πως αυτό δεν θα γίνει «βραχυπρόθεσμα». Ο Ευρωστρατός «είναι ένα ευρωπαϊκό όραμα που η ώρα του έχει έρθει», δήλωσε από την πλευρά του στη «Welt am Sonndag» ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής.