Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Αλ. Τσίπρας: «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία»

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» δήλωσε από το συνέδριο του «Εconomist» ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι θα περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αύξηση του ΦΠΑ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα και στο Ασφαλιστικό με το πρόσχημα της καμένης γης και των άδειων ταμείων.
«Φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε μια σειρά ζητήματα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και επιβεβαίωσε ότι αυξάνεται ο ΦΠΑ, κάνοντας λόγο για «οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ» και για «ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» για την είσπραξη όλων των μνημονικών χαρατσιών που διατηρούνται.
Επανέλαβε επίσης ότι παραμένουν στο τραπέζι τόσο το Ασφαλιστικό όσο και τα Εργασιακά. Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά ανέφερε ότι κάποιες δυνάμεις θέτουν θέμα
αλλαγών στην αγορά εργασίας και υποστήριξε ότι «δεν μπορούν να γίνουν δεκτές». Ωστόσο, για το Ασφαλιστικό δεν απέκλεισε τη λήψη μέτρων, λέγοντας πως «τις επόμενες μέρες πρέπει να εργαστούμε για την αναγκαία συναντίληψη για τα πραγματικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος». Επανέλαβε ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε μείωση μισθών και συντάξεων», που ήταν η φράση που εμφάνισε σαν κόκκινη γραμμή και η προηγούμενη συγκυβέρνηση.
«Η συμφωνία πρέπει να κλείσει», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε 4 σημεία τα οποία επιδιώκει η κυβέρνηση να περιλαμβάνει. Το πρώτο είναι «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και το 2016», δεύτερο «να μην περιλαμβάνει δέσμευση για μείωση μισθών και συντάξεων», τρίτο «αναδιάρθρωση του χρέους» και τέταρτο «ισχυρό πακέτο δημόσιων επενδύσεων ιδίως σε υποδομές και νέα τεχνολογία». Με τα σημεία αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει και να μοιραστεί η πίτα μεταξύ δανειστών και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και να αποπληρώνονται τα χρέη, αλλά και να ρέει ζεστό χρήμα για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας μέσω των δημόσιων επενδύσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ορατό πως η κυβέρνηση επικοινωνιακά θα βάλει σε πρώτη γραμμή το επιχείρημα της καμένης γης και των άδειων ταμείων, λέγοντας ότι παραλάβαμε μια χώρα σε «πλήρη αδυναμία λειτουργίας», σε «αδυναμία να καταβάλει μισθούς και συντάξεις ένα μήνα μετά τις εκλογές», κατηγορώντας για αυτό την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε και το επιχείρημα «κρατήσαμε όρθια τη χώρα», που ήταν βασικό επιχείρημα της φρασεολογίας όλων των κυβερνήσεων που έλαβαν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα στην κρίση.
Εμφανίστηκε πάντως και απολογητικός για το γεγονός ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε και μετέθεσε πολλά από τα όσα έλεγε προεκλογικά, ενώ για το γεγονός αυτό ασκείται και εσωκομματική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να δείξει ότι υλοποιεί το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ψίχουλα για ελάχιστους του νόμου για την «ανθρωπιστική κρίση» και στο νόμο για τις 100 δόσεις που επί της ουσίας ζητά από τις λαϊκές οικογένειες να πληρώσουν σε δόσεις τα βάρη της μνημονιακής φοροεπιδρομής.
Φυσικά, ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφέρει τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, σιώπησε για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000, όπως επίσης και για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ που υποτίθεται πως θα ήταν ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης.