Την αντιλαϊκή «πρόοδο» (σε εργασιακά, συντάξεις, χαράτσια κ.ά.) επιβεβαίωσε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Η επίσημη προαναγγελία, για τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων της
«επόμενης μέρας» δόθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών
της Ευρωζώνης.Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Σημειώνουμε πως η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση, και έχει συμβάλει σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια ώρα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται
περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν κενά στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος, τονίζεται ότι το Γιούρογκρουπ θα αποφασίσει σχετικά με τις πιθανές εκταμιεύσεις των κονδυλίων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της «τρέχουσας συμφωνίας» (δηλαδή του σημερινού μνημονίου) «μόλις οι θεσμοί φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».
Είναι σαφές ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό και με νέα βαριά χαράτσια. Οπως «διευκρίνισε» ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ήδη έχουν εξεταστεί τα ζητήματα του ΦΠΑ, των κρατικών εσόδων και των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι «εκκρεμότητες» αφορούν τα ζητήματα των συντάξεων και της αγοράς εργασίας.
Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, κλείνοντας το μάτι στη συγκυβέρνηση, τόνισε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό θα ήταν μάλιστα ένα σωστό μέτρο, να αφήσουμε δηλαδή τον ελληνικό λαό να αποφασίσει, αν είναι έτοιμος να αποδεχτεί όσα είναι αναγκαία, ή αν υπάρχει άλλος δρόμος».
Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «κάναμε πολλούς συμβιβασμούς αλλά δυστυχώς δεν φτάσαμε ακόμα σε συμφωνία. Το σημερινό Eurogroup έγινε σε καλό κλίμα και διαψεύστηκαν όσα γράφτηκαν για την προηγούμενη συνεδρίαση». Επιπλέον, τόνισε ότι «το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά επείγον, με όρους χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις δύο επόμενες βδομάδες», επιχειρώντας και αυτός να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για την υπογραφή της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει στη Βουλή το Κυβερνητικό Συμβούλιο.
Στο μεταξύ, ήδη από χτες η συγκυβέρνηση έδωσε εντολή για τη σημερινή αποπληρωμή δόσης στην πλευρά του ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ. ευρώ.
«Τρέχουν» οι ιδιωτικοποιήσεις
Στο μεταξύ, με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ΑPM Terminals/Maersk και τον Δανό πρεσβευτή στην Ελλάδα, Μ. Κνούντσεν, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού σχήματος, «παρουσίασαν τα σχέδιά τους αναφορικά με την παραχώρηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δύο αντίστοιχων διαγωνισμών που διενεργούνται αυτό το διάστημα από το ΤΑΙΠΕΔ».Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ αποστέλλει αυτήν τη βδομάδα την «προσφορά» για το 51% του ΟΛΠ, ενώ η συγκυβέρνηση δεσμεύεται πλέον σε βάθος 5ετίας να εκχωρήσει το 67%. Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον ΟΛΘ. Οι όροι ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Ενδιαφερόμενοι «επενδυτές» εμφανίζονται η «Cosco» και η «APM Terminals».
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στο νέο ιδιοκτήτη τους, το γερμανικό μονοπώλιο «Fraport».
Πρόσκληση και στα γαλλικά μονοπώλια
Πρόσκληση προς τις γαλλικές πετρελαϊκές εταιρείες
να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση
υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και Νότια της Κρήτης
απηύθυνε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, μέσω του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα, με τον οποίο συναντήθηκε χτες.Παράλληλα, με παρέμβασή του προς την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο Π. Λαφαζάνης διεκδικεί την ανάληψη έργου και σε όφελος των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. «Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού θα υλοποιηθεί σε ελληνικό έδαφος, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα προτιμήσετε και θα επιλέξετε, κατά κύριο λόγο, ελληνικές εταιρείες τόσο για την κατασκευή του αγωγού και των συναφών έργων, όσο και για την προμήθεια των υλικών που απαιτούνται», αναφέρει σε επιστολή του προς τον J. Attrill, πρόεδρο της εταιρείας TAP AG.
Σενάρια για νόμισμα - πληρωμές
Πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα «Αναπτυξιακή Τράπεζα» που δημιουργούν τα κράτη των BRICS
(Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική), απηύθυνε ο υφυπουργός
Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος αντιπρόσωπος της «Αναπτυξιακής
Τράπεζας», Σεργκέι Στόρτσακ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.Οπως δήλωσε, «όταν η Ελλάδα προσχωρήσει στην Τράπεζα, θα μπορεί να δανεισθεί για μια σειρά σκοπούς ή για την υλοποίηση εθνικών σχεδίων ανάπτυξης». Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, τόνισε ότι θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών. Ως παράδειγμα, ανάφερε τη χρήση του ρωσικού νομίσματος για «ανάπτυξη του τουρισμού» (ως μέσο πληρωμής στην Ελλάδα) και ως επόμενο βήμα, τις πληρωμές για πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.
Σύμφωνα, εξάλλου, με το Μέγαρο Μαξίμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Σ. Στόρτσακ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, «εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση την οποία και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με τους ηγέτες, των κρατών των BRICS στην Αγία Πετρούπολη», σε Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιούνη.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σχετικά με τα «εναλλακτικά» σενάρια πληρωμών μέσω της κυκλοφορίας ενός «παράλληλου» νομίσματος, συμπληρωματικού με το ευρώ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τ. Μάιερ που έχει προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα, συζήτησε την πρότασή του με τον Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, στις 28/4.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. «Αντί με ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα πλήρωνε συντάξεις και μισθούς με την μορφή χρεογράφων. Με αυτό το "Geuro", οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίσουν», σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι λόγω της χαμηλής εμπιστοσύνης, το «νέο νόμισμα» θα έχανε δραματικά την αξία του - οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες εξαγωγές, γιατί το κόστος θα πέσει, εξέλιξη που θα τις κάνει περισσότερο ανταγωνιστικές, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
Κίνδυνοι μετάδοσης
Κινδύνους
μετάδοσης της κρίσης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω των
θυγατρικών των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, διαβλέπει σε έκθεσή του το ΔΝΤ. Οπως σημειώνεται, οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών κατέχουν μερίδιο αγοράς από 14% μέχρι 22% του τραπεζικού συστήματος σε Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία και Ρουμανία.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο χρηματοπιστωτικός τομέας των κρατών αυτών, θα
μπορούσε να επηρεαστεί από φαινόμενα όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το
τραπεζικό σύστημα, η εκροή καταθέσεων και η πίεση στα νομίσματα των
κρατών της περιοχής.Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του Ταμείου, «η εκτίμηση για τις ελληνικές τράπεζες στην περιοχή αυτή είναι ότι έχουν σχετικά καλή ρευστότητα, δεν έχουμε δει κάποια μεγάλη εκροή καταθέσεων». Παράλληλα το ΔΝΤ, έχει καλέσει τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής, να συνεχίσουν να παρακολουθούν «στενά» τις εξελίξεις.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του Μόνιμου Μηχανισμού Εποπτείας των Ευρωπαϊκών τραπεζών (SSM), διενεργεί, τις μέρες αυτές, έρευνα στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.
Απογειώνονται οι οφειλές του Δημοσίου
Στα 4,42 δισ. ευρώ,
κατά 410 εκατ. ευρώ, διογκώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
στο τέλος Μάρτη (από 4,01 δισ. το Φλεβάρη), σύμφωνα με τα στοιχεία του
υπουργείου Οικονομικών.Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν στα 3,74 δισ. ευρώ (από 3,38 δισ.). Σε αυτές προστίθενται και εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες αυξήθηκαν στα 688 εκατ. ευρώ (από 628 εκατ.).