Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Σήμερα η ψηφοφορία για την ΠΝΠ που χαρίζει πρόστιμα μεγαλοεπιχειρηματιών - Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ (VIDEO)

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται για δεύτερη μέρα, σήμερα Τετάρτη, η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που κατέθεσε η κυβέρνηση, η οποία χαρίζει πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Η ΠΝΠ έχει δύο άρθρα και έρχεται να καλύψει ανάγκες του κεφαλαίου.
Το πρώτο άρθρο έχει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ"». Στην πραγματικότητα δεν περιέχει κανένα μέτρο για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των εργοστασίων και των εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αλλά
αφήνει το περιθώριο εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων. Το δεύτερο άρθρο διαγράφει έως και 100% τα πρόστιμα, τους τόκους και κάθε είδους προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για παραβάσεις τους, που αφορούν από λαθρεμπόριο μέχρι και πλαστά τιμολόγια!
Στην τοποθέτησή του το μεσημέρι της Τετάρτης ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη ρύθμιση»  αναφερόμενος στο άρθρο 2 της ΠΝΠ που χαρίζει εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα σε μεγάλου φοροφυγάδες.
Τόνισε πως πρόκειται για μεθόδευση καθώς η κυβέρνηση πρώτα απελευθέρωσε με νόμο το όριο του 1ος εκατομμυρίου και στη συνέχεια ήρθε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για όσους έκαναν φορολογικές απάτες και παραβιάσεις και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει ονόματα και στοιχεία. 
Για το άρθρο 1 της ΠΝΠ που αναφέρεται στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης τόνισε ότι η κυβέρνηση αφήνει άθικτο το πλαίσιο που την έφερε σε δυσχερή θέση όπως είναι οι κανονισμοί και οι ποσοστώσεις της ΕΕ μιας και η Ελλάδα από χώρα εξαγωγική έγινε εισαγωγική στη ζάχαρη. (Δείτε εδώ video) 
Οι παρεμβάσεις των κομμουνιστών βουλευτών, την Τρίτη, πρώτη μέρα συζήτησης της ΠΝΠ
«Το να νομοθετεί κανείς με ΠΝΠ, δείχνει αδυναμία και αυταρχισμό. Είναι μέθοδος καταδικαστέα» επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, προσθέτοντας ότι και με τα δύο άρθρα, «ανάγκες του κεφαλαίου έρχεστε να καλύψετε και να ικανοποιήσετε». Εξήγησε ότι το ΚΚΕ επί της αρχής θα ψηφίσει κατά, στο πρώτο άρθρο που αφορά στη Βιομηχανία Ζάχαρης θα ψηφίσει «παρών», και στο δεύτερο άρθρο που αφορά στη διαγραφή προστίμων θα ψηφίσει κατά.
Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στο άρθρο για την «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», που προβλέπει τη διατήρηση του καθεστώτος που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με το οποίο πέρασε τα δάνεια της Βιομηχανίας από την υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παρέδωσε το εργοστάσιο στον εκκαθαριστή τής ΑΤΕ. «Το ζητούμενο είναι η λειτουργία των τριών εργοστασίων» είπε, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι και η σημερινή κυβέρνηση αποδέχεται την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, «που δημιουργεί συντρίμμια μεταξύ των μικρομεσαίων αγροτών προκειμένου να γιγαντώνονται οι μεγάλοι και να γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι».
Επίσης ρώτησε την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για να λειτουργήσουν και να μην κλείσει κανένα από τα τρία εργοστάσια της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης», καθώς και εάν υπάρχει προγραμματισμός για την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας.
Για το δεύτερο άρθρο σημείωσε ότι εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση υπογράμμισε ότι όχι μόνο αφήνει άθικτες τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, αλλά τώρα «τους χαρίζετε τα πρόστιμα που δεν είναι από καθυστερήσεις, αλλά γιατί έκαναν φορολογικές και τελωνειακές παραβιάσεις, δηλαδή συνειδητά, για να βγάλουν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος».
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, ισχυρίστηκε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αναφέρεται σε πρόστιμα, αλλά σε εξωτερικό τόκο που επιβάλλεται μετά τα πρόστιμα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, της απάντησε πως όπως και αν τα βαφτίσει, είτε πρόστιμα είτε τέλος είτε τόκο, η ουσία είναι ότι χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοοφειλέτες. (Δείτε ΕΔΩ το video).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος ακολουθώντας τακτική κοινού συκοφάντη, υποστήριξε ότι το ΚΚΕ θέλει να κλείσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, προκαλώντας την αντίδραση των κομμουνιστών βουλευτών.