Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συλλήψεις στον απόηχο των επιθέσεων

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ζουν οι Γάλλοι, στον απόηχο των συγχρονισμένων επιθέσεων που συγκλόνισαν το Παρίσι, το βράδυ της Παρασκευής.
Οι νεκροί έχουν ανέλθει συνολικά σε 129, και από τους 352 τραυματίες οι 99 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το βράδυ του Σαββάτου. Από τους νεκρούς, οι 89 σκοτώθηκαν στο θέατρο «Μπατακλάν». Οι δράστες έδρασαν σε τρεις ομάδες, σύμφωνα με τη γαλλική εισαγγελία.
Στρατός στους δρόμους και απαγόρευση συγκεντρώσεων
Οι δρόμοι του Παρισιού θύμιζαν το πρωί έρημη πόλη, με εντονότατη την παρουσία αστυνομίας και στρατιωτικών δυνάμεων -μέχρι την Τρίτη, θα έχουν αναπτυχθεί επιπλέον
3.000 ένστολοι. Αυτό όμως δεν έχει αποτρέψει τους Παριζιάνους από τους φόρους τιμής στα θύματα των επιθέσεων: Έξω από το θέατρο «Bataclan» συρρέει από το πρωί κόσμος που αφήνει κεριά και λουλούδια.
Παραμένουν κλειστά σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επιθέσεων -μουσεία, πανεπιστήμια και χώροι που προσελκύουν τουρίστες. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάν Καζνέβ, εξέδωσε διαταγή που επιτρέπει σε τοπικές αρχές σε όλη τη γαλλική επικράτεια να επιβάλουν, ανά πάσα στιγμή, απαγόρευση κυκλοφορίας εάν το κρίνουν απαραίτητο.
Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις κάθε είδους μέχρι την Πέμπτη, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως η επικείμενη Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα θα πραγματοποιηθεί μεν, αλλά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες - Συλλήψεις και ταυτοποιήσεις υπόπτων
Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ταυτοποίησαν έναν από τους δράστες των επιθέσεων. Πρόκειται για έναν 30χρονο Γάλλο υπήκοο, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Γαλλία, στην Κουρκουρόν. Είχε ήδη μπει στο στόχαστρο των υπηρεσιών ασφαλείας ως «ύποπτος ριζοσπαστικοποίησης», όπως επιβεβαίωσε η εισαγγελία, και για διασυνδέσεις του με ισλαμιστικές ομάδες. Είχε επίσης απασχολήσει το νόμο, για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά δεν είχε ποτέ φυλακιστεί.
Παράλληλα, έγινε «αριθμός συλλήψεων» στο Βέλγιο, οι οποίες σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, σχετίζονται με τις έρευνες για το Παρίσι. Τις συλλήψεις επιβεβαίωσε και η γαλλική εισαγγελία, επιβεβαιώνοντας πως ένα από τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις είχε βελγικές πινακίδες. Το αυτοκίνητο ήταν νοικιασμένο από Γάλλο υπήκοο, κάτοικο Βελγίου, ο οποίος και εντοπίστηκε στα σύνορα και συνελήφθη. Οι συλλήψεις από τη βελγική αστυνομία έγιναν στο Μόλενμπεκ, στην περιοχή των Βρυξελλών. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).
Από τη γερμανική πλευρά, η αστυνομία επιβεβαίωσε πως στις 5 Νοέμβρη είχε συλληφθεί ένας Μαυροβούνιος στη Βαυαρία, ο οποίος ενδεχομένως να σχετίζεται με τις επιθέσεις. Ο συλληφθείς, για τον οποίο ανακοινώθηκε μόνο πως επρόκειτο για έναν 51χρονο, είχε στο αυτοκίνητό του οπλισμό -οκτώ καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, ένα ρεβόλβερ, δύο χειροβομβίδες και 200 γραμμάρια ΤΝΤ- που «είχε κρύψει με επαγγελματικό τρόπο».
Ο άνδρας φαίνεται πως βρισκόταν καθ' οδόν για τη Γαλλία, για αυτό και ενημερώθηκαν και οι γαλλικές Αρχές, σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Ο Γερμανός υπουργός, υπογράμμισε πως «δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει διασύνδεση με τις επιθέσεις, έστω κι αν και υπάρχει σχέση με τη Γαλλία».
Η Αθήνα ανακοίνωσε πως είχε περάσει από τη Λέρο ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό ενός από τους καμικάζι στο «Stade de France». Πρόκειται για διαφορετικό δράστη από εκείνον που έχουν ταυτοποιήσει οι γαλλικές Αρχές. Σύμφωνα με τη γαλλική εισαγγελία, πρόκειται για έναν 25χρονο που δεν είχε «παρελθόν» στα γαλλικά αρχεία.
Πολύπλευρες οι προεκτάσεις από το χτύπημα
Το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα έχει αρχίσει να επηρεάζει άμεσα πολλά ζητήματα. Ήδη γίνεται λόγος για αύξηση του επιπέδου ασφάλειας σε πολλές χώρες, κάποιοι αναλυτές μιλάνε για αλλαγή και στον τρόπο αντιμετώπισης του μεγάλου προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και ενίσχυση των συνόρων. Το βέβαιο είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στήριξαν και ενίσχυσαν εγκληματικές οργανώσεις τζιχαντιστών, τύπου «Ισλαμικού Κράτους», για τα διάφορα γεωστρατηγικά σχέδιά τους, και πάλι θα αξιοποιήσουν τα γεγονότα για ενίσχυση της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», που θα είναι η νέα αφετηρία για νέες επεμβάσεις με θύματα τους λαούς.
Το «Εθνικό Μέτωπο» ζητά «επανεξοπλισμό» της χώρας
Να ζητήσει νέα κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων προς όφελος του γαλλικού κεφαλαίου, σπεύδει το Εθνικό Μέτωπο (Front National de France - FN), που σε δήλωση της προέδρου του Μαρίν Λεπέν, ζητά η χώρα να «επανεξοπλιστεί», καταγγέλλοντας ότι εδώ και καιρό «καταρρέει σχεδιασμένα» η «ικανότητα» να αμυνθεί και να προστατευθεί από γνωστές απειλές.
Βρίσκοντας την ευκαιρία να επισημάνει την ανάγκη να... «αναθεωρηθούν» οι διεθνείς συμμαχίες της γαλλικής πλουτοκρατίας, η Λεπέν τονίζει πως «η Γαλλία πρέπει επιτέλους να προσδιορίσει ποιοι είναι οι σύμμαχοι και ποιοι οι εχθροί της» και πώς «όλοι όσοι αντιμάχονται τον ακραίο ισλαμισμό και τις τρομοκρατικές εταιρείες (οργανώσεις) είναι σύμμαχοι της Γαλλίας και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται» (είναι γνωστή η δυσαρέσκεια του FN για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία). Παράλληλα, η Λεπέν σημειώνει ότι καλώς αποφασίστηκε η κύρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο προσωρινός έλεγχος των συνόρων, αλλά «είναι απαραίτητο η Γαλλία να ξανα αποκτήσει τον έλεγχο των εθνικών της συνόρων, αποφασιστικά. Χωρίς σύνορα δεν είναι δυνατή ούτε η προστασία ούτε η ασφάλεια».
Με το βλέμμα στραμμένο στην ικανότητα της ντόπιας αστικής τάξης να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, σε ένα περιβάλλον διεθνούς όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η Λεπέν υπογράμμισε ότι «η Γαλλία έχει γίνει ευάλωτη» και δηλώνει ότι η χώρα «πρέπει να επανεξοπλιστεί, διότι εδώ και πολύ καιρό υφίσταται μια προγραμματισμένη κατάρρευση της ικανότητάς της να προστατευθεί και της άμυνάς της, απέναντι σε απειλές ακόμα προβλέψιμες και αυξανόμενες. Πρέπει να αποκαταστήσει τα στρατιωτικά μέσα, την αστυνομία, τη χωροφυλακή, τις μυστικές υπηρεσίες και τα τελωνεία. Το κράτος πρέπει να μπορέσει ξανά να διασφαλίσει τη βασική του αποστολή, αυτή της προστασίας των Γάλλων».
Τέλος, σημειώνοντας ότι «ο ισλαμικός φονταμενταλισμός πρέπει να εξαρθρωθεί», η πρόεδρος του FN, προτείνει «να απαγορευτούν οι ισλαμιστικές οργανώσεις, να κλείσουν τα ριζοσπαστικά τζαμιά και να απελαθούν οι ξένοι που διδάσκουν το μίσος στο έδαφός μας, όπως και οι παράνομοι που δεν έχουν τίποτα να κάνουν». Συμπληρώνει ακόμα, ότι όσον αφορά εκείνους που έχουν δύο εθνικότητες και συμμετέχουν σε ισλαμιστικά κινήματα, «θα πρέπει να τους αφαιρείται η εθνικότητα και να θεωρούνται απαγορευμένοι στην επικράτεια».