Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ματαιώθηκε ο «διάλογος» στη Βουλή για το Αγροτικό - Μ. Συντυχάκης: Παραπλανητικό διάλογο επιδιώκει η κυβέρνηση (VIDEO)

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα το Αγροτικό, καθώς από τους 20 φορείς των αγροτών που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν μόνο το μπλόκο του Ορχομενού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει. Η πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Καφαντάρη ανέφερε ότι «από την επικοινωνία που είχαμε τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά και γι' αυτό προτείνω να αναβληθεί η συνεδρίαση, μιας και δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι από τα μπλόκα». Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας
επανέλαβε ότι η «πρόσκληση για διάλογο παραμένει ανοιχτή».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Επιτροπή τόνισε: «Ένα ερώτημα που τίθεται είναι: Αυτό που λείπει από την ελληνική κοινωνία είναι ο διάλογος; Διάλογος πραγματοποιείται έτσι κι αλλιώς και, μάλιστα, προχτές, την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση, με αφορμή την Επίκαιρη Επερώτηση που έκανε το ΚΚΕ για τα αγροτικά προβλήματα. Υπήρξε η δυνατότητα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν. Και πράγματι ήταν αποκαλυπτική η στάση της κυβέρνησης απέναντι και στα ζητήματα των αγροτών, αλλά και τις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα με την τελευταία απόφαση 63 μπλόκων από όλη την Ελλάδα, που συναντήθηκαν στη Νίκαια και αποφάσισαν να κατέλθουν στην Αθήνα, διαδηλώνοντας με βάση τα αιτήματα τα οποία προτάσσουν, με κύριο αίτημα να μην έρθει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή και μάλιστα την επόμενη μέρα, το Σάββατο, θα σμίξουν οι φωνές και των αγροτών και των εργατών στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτό είναι που φοβάται η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση φοβάται τη φωνή των αγροτών, φοβάται την ενότητα των αγροτών, φοβάται την ενότητα των αγροτών με τους εργάτες, γιατί εδώ και τόσα χρόνια υπάρχει ένα έγκλημα, ένα έγκλημα που λέει ότι οι αγρότες θα πρέπει να εκμηδενιστούν, στην κυριολεξία να εκδιωχθούν από τη γη τους, βασικός στόχος είναι η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, η αλλαγή της χρήσης γης και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιβιώσουν οι μεγαλοαγρότες, οι εμποροβιομήχανοι και τα καρτέλ και όχι βέβαια οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες.
Άλλωστε, αυτό το επιχείρημα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στην κυριολεξία πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών αγροτών, οι οποίοι βέβαια κάτω από αυτές τις συνθήκες αναγκαστικά επέλεξαν να κάνουν και μία άλλη δουλειά, άλλος στην οικοδομή, άλλος να κάνει ένα μαγαζάκι στο χωριό του. Αυτούς λοιπόν έρχεται η κυβέρνηση κατ' εντολή της ΕΕ στα πλαίσια της ΚΑΠ να τους πετάξει στον Καιάδα. Όπως, επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το 80% των επιδοτήσεων τις καρπώνεται μόλις το 20% των αγροτών.
Άρα, λοιπόν, το κάλεσμα για να έρχονταν σήμερα οι αγρότες σε συζήτηση με την κυβέρνηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής είναι ένας διάλογος προσχηματικός, είναι ένας διάλογος παραπλανητικός που έρχεται να υπονομεύσει αυτούς τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Νομίζω ότι υπάρχει εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια ειδικά αρχές του 1990 και μετά, ό,τι έχασε η εργατική τάξη, οι αγρότες, τα έχασαν ακριβώς στο πλαίσιο αυτών των προσχηματικών διαλόγων. Άλλωστε, η ΚΟ του ΚΚΕ έχει βγάλει και σχετική καταγγελία για αυτό το διάλογο-απάτη και καλεί τους αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα του αγώνα να αχρηστεύσουν όλες αυτές τις παγίδες που στρώνει η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες και τους εργάτες. Άλλωστε, η απεργία στις 4 του μήνα και τα μπλόκα των αγροτών νομίζω ότι αναδεικνύουν πως συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα μέχρι να αποσυρθεί αυτό το κυβερνητικό σχέδιο».
Από την πλευρά της ΝΔ ο βουλευτής Ν. Μηταράκης, χωρίς να αμφισβητεί τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, αυτό που είπε ήταν ότι «οι αγρότες δεν εμπιστεύονται για διάλογο την κυβέρνηση».
Την κυβερνητική αφερεγγυότητα πρόβαλε ως αιτία που οι αγρότες δεν προσέρχονται στο διάλογο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Τζελέπης.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ξεπερνώντας τους προηγούμενους, πρότεινε «να καθίσουμε, να κάνουμε ένα διάλογο έστω και χωρίς την παρουσία των αγροτών. Να γίνουν προτάσεις από κάθε κόμμα, από κάθε εισηγητή, ούτως ώστε να μπορούμε, να προτείνουμε κάτι», προκειμένου σε τελική ανάλυση να εκτονωθούν οι αντιδράσεις των αγροτών.
Ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι πρότεινε να πάει αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στα μπλόκα, ενώ από τους ΑΝΕΛ ο Γ. Λαζαρίδης, ρίχνοντας εκ νέου το τυράκι του «διαλόγου» στους αγρότες, είπε ότι «χρειάζονται βελτίωση και το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ