Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ξανά στο τραπέζι το ψαλίδισμα συντάξεων και αφορολόγητου

Μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές και στο αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους θα συζητήσουν σήμερα Τετάρτη οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.
Τα μέτρα σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό θα πρέπει να υπηρετούν το μνημονιακό στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2018 και υπό αυτό το πρίσμα έχουν άμεση σχέση με το ύψος του δημοσιονομικού κενού που συζητούν οι δύο πλευρές και κατά συνέπεια το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν. Για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι την 25η Μάρτη έκανε λόγο σήμερα Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη

Ασφαλιστικό

Δεδομένο θεωρείται το νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις και όπως όλα δείχνουν εκείνο που απομένει στο τραπέζι είναι το ύψος των νέων μειώσεων που εκ των πραγμάτων θα μειώσει το συνολικό ποσό των συντάξιμων αποδοχών που εισπράττει το μήνα. Άλλωστε αυτό υποστήριξε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος που δήλωσε πρόσφατα ότι θα προστατευτεί το σύνολο των αποδοχών έως 1.300 από κύρια και επικουρική σύνταξη.
Βέβαιες είναι οι μειώσεις στις συντάξεις που θα λάβουν όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου, ενώ οι νυν συνταξιούχοι θα έχουν μια μικρή μεταβατική περίοδο με την «προσωπική διαφορά» ώσπου να πέσουν στο ύψος της νέας μειωμένης σύνταξης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά αναπλήρωσης από αυτά που προτείνει η κυβέρνηση που
έτσι και αλλιώς οδηγούσαν σε μείωση του συνολικού ποσοστού αναπλήρωσης μέχρι και κατά 50%.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, στηριζόμενο στο νόμο Κουτρουμάνη - Λοβέρδου, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ αμφισβητείται το δικαίωμα στη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης διότι κυβέρνηση και κουαρτέτο συζητούν να δίνεται η «εθνική» σύνταξη έπειτα από 20 χρόνια ασφάλισης ή να δίνεται στη 15ετία ένα επίδομα φτώχειας χαμηλότερο των 380 ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα είναι η εθνική σύνταξη.

Φορολογικό

Πλήγμα στους συνταξιούχους, όπως και στους μισθωτούς θα προκύψει και από τη μείωση του άτυπου αφορολόγητου ορίου που ήδη έχει τεθεί από τους επικεφαλής του κουαρτέτου στις μέχρι τώρα συζητήσεις για το Φορολογικό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τα 9.500 ευρώ ζητήθηκε να πέσει το αφορολόγητο όριο κάτω από τις 8.000 ευρώ και πως η κυβέρνηση δεν θέλει να μειωθεί κάτω από τις 9.000. Ζητούμενο όπως φαίνεται είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι να πληρώσουν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στα μέτρα που συζητούνται είναι η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και αναζητούνται επιπλέον μέτρα για να καλυφθεί το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, που προβλέπει το μνημόνιο.
Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για επιβολή ειδικού τέλους σε τραπεζικές συναλλαγές που ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο δεν αποδέχεται. Επίσης δεν αποδέχεται την πρόταση της κυβέρνησης για έκπτωση φόρου για αδήλωτα εισοδήματα εντός και εκτός της χώρας και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ζητήθηκε έλεγχος της προηγούμενης 15ετίας και επιβολή φόρου έως 45%.