Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Στα σκαριά πακέτο «προληπτικών» μέτρων 3,6 δισ. ευρώ

Προς τη δημιουργία ενός «μηχανισμού εξισορρόπησης αποκλίσεων» ο οποίος θα επιβάλει αυτόματα τα αντιλαϊκά μέτρα, σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Eurogroup.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν την Παρασκευή, έθεσαν ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο
της αξιολόγησης, την υιοθέτηση ενός πακέτου «προληπτικών» μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. 
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δέχθηκε την πρόταση και οι θεσμοί δεσμεύθηκαν να δουλέψουν εντατικά τις επόμενες λίγες μέρες για να προσδιορίσουν αυτά τα μέτρα. Πρόσθεσε ότι το πώς θα γίνει αυτό, αν δηλαδή θα είναι ένας μηχανισμός ή συγκεκριμένα μέτρα ξεχωριστά, θα αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης των επόμενων ημερών. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη για να κλείσει η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι νομικά αδύνατο να νομοθετηθούν συγκεκριμένα «προληπτικά» μέτρα. «Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με τους εταίρους της «για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης». Όπως είπε, «υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό».
Με νεότερες δηλώσεις του, ο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανήλθε στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση» για την υιοθέτηση τέταρτου μνημονίου. Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ότι είναι νομικά αδύνατο για την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα σημείωσε ότι οι θεσμοί πρόκειται να εργαστούν μαζί με τις ελληνικές αρχές ξεκινώντας από σήμερα ή αύριο για να σχεδιάσουν αυτά τα προληπτικά μέτρα.
«Είπα ότι χρειάζεται να είναι αξιόπιστα, εκ των προτέρων αξιόπιστα και να τεθούν σε ισχύ με ένα είδος μηχανισμού ενεργοποίησης που θα είναι αντικειμενικός» είπε. «Ασφαλώς, αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραβλέψουμε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο (το μηχανισμό), που να λειτουργεί με αξιοπιστία, αυτοματισμό, αντικειμενικότητα και φυσικά να είναι νομικά εφικτός» συμπλήρωσε.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι το πακέτο με τα «προληπτικά» μέτρα δεν αφορά νομοθέτηση μέτρων αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχόν αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία ο οποίος, αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.
Αυτό που περιγράφει η κυβέρνηση οδηγεί στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιβάλει αυτόματα τα μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων, άρα μονιμοποιείται και «θωρακίζεται» η επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων. Πάντως ήδη έχει νομοθετηθεί ένας παρόμοιος μηχανισμός, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που λειτουργεί ως «αυτόματος κόφτης» δαπανών σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση από τους στόχους.