Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Σήμερα η συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο - Μεγαλώνει η αντιλαϊκή λίστα

Mε «ατού» το πρωτογενές πλεόνασμα που προέκυψε το 2015 από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Αύριο θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eurostat και
αναμένεται να αποτυπώνουν υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. Η κυβέρνηση επικαλείται αυτά τα στοιχεία, που αποτυπώνουν το μέγεθος της βαρβαρότητας που έχει υποστεί ο λαός, για να ξορκίσει τα «προληπτικά» μέτρα των 3 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας μετέφερε τη θέση της συγκυβέρνησης ότι «οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης».
Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί πρόσθετα μέτρα». Πάντως ορισμένα από αυτά τα μέτρα αναμένεται να περάσουν από την εφεδρεία στην πρώτη γραμμή της αντιλαϊκής επίθεσης.
«Oι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε τελική φάση για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, επιδίωξη μας είναι η συμφωνία αυτή να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup» της Παρασκευής δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Από σήμερα αναμένεται να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις και η εκπρόσωπος του ΔΤΝ, Ντ. Βελκουλέσκου.

Προχωράνε οι συζητήσεις

Στις χθεσινές συναντήσεις του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης έγινε συζήτηση σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Ταμείο θα λειτουργεί στη λογική εταιρείας συμμετοχών (holding), που θα περιλαμβάνει τέσσερις «θυγατρικές» εταιρείες: Το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τις συμμετοχές του ελληνικού κράτους στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που ελέγχει 80.000 ακίνητα. Μια νέα «θυγατρική», η οποία θα αποκτήσει όλες τις συμμετοχές του Δημοσίου σε άλλες επιχειρήσεις, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.ά.
Στα αντιλαϊκά παζάρια παραμένει το ύψος των κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου Ταμείου, με κρίσιμο ζήτημα τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα των ελληνικών υδρογονανθράκων. Στο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των δανειστών του ελληνικού κράτους, ενώ η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των «εταίρων».
Από τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις δεν θα γλιτώσει ούτε ο χώρος της παιδείας. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, με το ευρωπαϊκό σκέλος των «θεσμών», όπου διαπιστώθηκε «πρόοδος», σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες.
Οι αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία θα προσδιοριστούν από ειδικές εκθέσεις που θα συντάξει ο ΟΟΣΑ σε δύο φάσεις, τον ερχόμενο Ιούνη και στη συνέχεια τον Ιούλη του 2017.