Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Στον «κόφτη» μισθοί και συντάξεις, «φοροαπαλλαγή έως 20% ετησίως» στο κεφάλαιο

Πανηγυρικούς τόνους φροντίζει να δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κάθε παρέμβασή του με προφανή σκοπό να συσκοτίσει ότι η πιθανολογούμενη συμφωνία στο Eurogroup στις 24 Μάη εμπεριέχει νέα αντιλαϊκά μέτρα και τον «αυτόματο κόφτη» δαπανών που περιλαμβάνει τη μείωση μισθών και συντάξεων. 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews» ισχυρίζεται ότι «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος
και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή» που όμως σε καμία περίπτωση δεν φέρνει ούτε άρση των αντιλαϊκών νόμων ούτε εκπλήρωση των σημαντικών απωλειών της λαϊκής οικογένειας.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, (Αύγουστος 2018) θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια», αν και το μνημονιακό πλέγμα που έχει ήδη νομοθετηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ συνιστά μνημόνιο διαρκείας.

Στον «κόφτη» μισθοί και συντάξεις

Επιβεβαιώνει ότι ο «αυτόματος κόφτης» θα περιλαμβάνει τη μείωση δαπανών σε μισθούς και συντάξεις καθώς σε σχετική ερώτηση δεν το διαψεύδει απλά δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο». Υποστηρίζει ότι «μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος» και προσπαθεί να αβλύνει τις εντυπώσεις για τον «κόφτη» λέγοντας ότι «ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για το 2019, αφού μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες» παρουσιάζοντας το δικό του «sucess story».
Ωστόσο, ο «αυτόματος κόφτης» είναι ένα μνημόνιο διαρκείας που θα αξιοποιείται και ως εκβιασμός σε βάρος του λαού για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής προκειμένου να μη χρειαστεί η ενεργοποίησή του. Επιπλέον το αν, πότε και σε τι βαθμό θα ενεργοποιείται εξαρτάται από την ελληνική οικονομία που επηρεάζεται άμεσα από τις αρνητικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

«Φοροαπαλλαγή έως 20% ετησίως» στο κεφάλαιο

Για τις ιδιωτικοποιήσεις διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστούν, όπως έγινε με τα αεροδρόμια και τον ΟΛΠ με αλλαγή στους όρους λέγοντας «με την ίδια λογική θα συνεχίσουμε». Αναφέρει τα νέα προνόμια που θα περιλαμβάνει ο αναπτυξιακός νόμος για τους επιχειρηματικούς ομίλους που είναι «σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια, φοροαπαλλαγή έως 20% ετησίως, 10 εκατ. για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων». Επιπλέον, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι τα «capital controls» δεν θα ισχύουν για τις νέες καταθέσεις λέγοντας «ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».
Τέλος, ο πρωθυπουργός βάζει στην ημερήσια διάταξη τον ανασχηματισμό και πως θα ενταχθούν και πολιτικά πρόσωπα από τη σοσιαλδημοκρατία αναφέροντας, «υπάρχουν πρόσωπα που δεν ανήκουν στον ιστορικό χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς που έχουν συμβάλει με τη στάση τους και τις απόψεις τους στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε από τον Ιανουάριο του 2015. Άνθρωποι από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του κέντρου».