εξαίρετους μουσικούς του και τους τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Μίλτο Πασχαλίδη, μας ταξίδεψαν μουσικά σε μια συγκλονιστική και συγκινητική συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Μάρτη στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου στην Αθήνα.
Ήταν η πρώτη από τις τρεις συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου, που είναι αφιερωμένες στο ΚΚΕ. Οι επόμενες συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα, την Παρασκευή 23 Μάρτη, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» στις 20.00 και στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 1η Απρίλη, στο «Παλαί Ντε Σπορ» στις 19.00.
Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Η συναυλία ξεκίνησε με το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι», σε ποιητική απόδοση του Γ. Ρίτσου, το οποίο ερμήνευσε ο Κώστας Θωμαΐδης. Τα τραγούδια «Προανάκρουσμα», «Μ' όλη μου τη φωνή», «Το ποίημα του Οκτώβρη», «Ξελάσπωσε το μέλλον», ερμήνευσε πρώτη η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, από τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη. Το έργο αυτό παρουσιάζεται ξανά ολόκληρο στην Ελλάδα, μετά από 42 χρόνια. Ολόκληρο το έργο σημαίνει ότι ακούγονται και τα σύγχρονα - ατονικά μέρη του έργου, που η κατάληξή τους κάθε φορά είναι και κάποιο από τα τραγούδια που μελοποίησε ο συνθέτης («Ντικ», «Αλέξης», «Γερόντοι», «Φεγγάρι», «Χρέος», «Χρόνος»). Και σε αυτό το έργο, η πρώτη ερμηνεύτρια ήταν η Μαρία Δημητριάδη, ενώ συμμετείχε και ο Σάκης Μπουλάς.
Τα ποιήματα αυτά τα έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος το 1949, στο Δ' Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων στη Μακρόνησο. Εκεί που συγκρούστηκαν δύο κόσμοι: Ο εφιάλτης και η φρίκη αυτού του βάρβαρου συστήματος με το ηρωικό μεγαλείο, την ηθική ανάταση των βασανισμένων, των κομμουνιστών. Μέσα από αυτό το έργο, ο αναγνώστης, ο ακροατής μπορεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, να κατανοήσει τις λέξεις: «Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Μακρονήσου». Εκεί που, όπως λέει ο ποιητής, μάχονταν μεταξύ τους «από τη μια μεριά η θέληση να κρατηθείς όρθιος, να κρατηθείς γερός, μέσα δηλαδή να μη λυγίσεις κι από την άλλη μεριά έχεις να αντιμετωπίσεις τον πόνο, το φόβο...». Εκεί που αναγνώρισαν και οι ίδιοι πόσο μεγάλες μπορεί να είναι οι αντοχές αυτού που γνωρίζει γιατί παλεύει. «Δεν το πιστεύαμε ποτέ να 'χει τόση αντοχή η καρδιά μας»...
Στο Β' μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκαν επιλογές πολιτικών τραγουδιών απ' όλη τη μουσική διαδρομή του Θ. Μικρούτσικου σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Άλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη, Κώστα Λάχα και Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή. Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης ανέλαβαν την ερμηνεία των εξαιρετικών αυτών τραγουδιών.
Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν παίχτηκε «Το ρόδι» με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη όπως το είχε εκτελέσει στο 7ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το 1981. Συνοδεύτηκε από ένα βίντεο που έδειξε εικόνες από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ και κατέληξε στο σήμερα, με τα κόκκινα λάβαρα υψωμένα από τις σύγχρονες διαδηλώσεις, τις πορείες και τους αγώνες.
Το τραγούδι «Πάντα γελαστοί» ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης το αφιέρωσαν στη σύζυγο του αείμνηστου Δ. Μητροπάνου, Βένια που ήταν παρούσα στη συναυλία. Στο συγκεκριμένο τραγούδι η συγκίνηση και η συμμετοχή του κόσμου ήταν ανεπανάληπτη και ο Θάνος Μικρούτσικος διηύθυνε όχι μόνο το συγκρότημά του αλλά και το κοινό που τραγουδούσε σύσσωμο.
Αναλυτικά, ακούστηκαν:
1. «Ρόδι» (στίχοι Δ. Ραβάνης - Ρεντής. Ανέκδοτο τραγούδι, που είχε δημιουργηθεί ειδικά για παράσταση - αφιέρωμα στο ΚΚΕ, στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ερμηνευμένο από την Μ. Δημητριάδη).
2. «Ανεμολόγιο» (στίχοι Κ. Τριπολίτης).
3. «Μικρόκοσμος» (ποίηση Ν. Χικμέτ, απόδοση Γ. Ρίτσος).
4. «Αυτούς τους έχω βαρεθεί» (ποίηση Β. Μπίρμαν, απόδοση Δ. Κούρτοβικ).
5. «Ο Τυμβωρύχος» (στίχοι Κ. Λάχα).
6. «Άννα μην κλαις» (ποίηση Μπ. Μπρεχτ, απόδοση Μ. Πλωρίτης)
7. Η μπαλάντα του έμπορα (ποίηση Μπ. Μπρεχτ, απόδοση Μ. Πλωρίτης).
8. «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου» (ποίηση Μπ. Μπρεχτ, απόδοση Μ. Πλωρίτης).
9. «Θα 'ρθουν μέρες» (στίχοι Οδ. Ιωάννου).
10. «Ο Φασισμός» (στίχοι Φ. Λάδης).
11. «Έτσι πρέπει να γίνει - Έτσι θα γίνει» (ποίηση Β. Μπίρμαν, απόδοση Δ. Κούρτοβικ).
12. «Πάντα γελαστοί» (στίχοι Άλκης Αλκαίος).
13. «Ερωτικό» (στίχοι Άλκης Αλκαίος).
14. «Ρόζα» (στίχοι Άλκης Αλκαίος).
Έπαιξαν οι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σοπράνο και άλτο σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρες), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Δημήτρης Ντουτσούλης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργος Κατσίκας (ντραμς), Νίκος Σακελλαράκης (τρομπέτα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).
Διηύθυνε και έπαιζε πιάνο ο Θάνος Μικρούτσικος.
Οπτικό υλικό: Κώστας Σταματόπουλος, Σωτήρης Γκέκας.
Τεχνικοί Ήχου: Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης.
Φωτιστής: Ανδρέας Κούρτης.