Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Αλληλεγγύη από Κομμουνιστικά Κόμματα και Οργανώσεις

Την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό εκφράζουν μέσω μηνυμάτων που έχουν αποστείλει όλες τις προηγούμενες μέρες προς το ΚΚΕ Κομμουνιστικά Κόμματα και Οργανώσεις.

Το ΚΚ Τουρκίας, με ανακοίνωσή του σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές στη χώρα μας, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Ανεξάρτητα από το τι συνέβη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το υπάρχον καθεστώς αφήνει ανοιχτές πόρτες για τέτοιες τραγωδίες. Για τους λαούς των δύο χωρών μας αποτελεί γνωστό σενάριο οι πυρκαγιές να "αξιοποιούνται" για να μετατραπούν δημόσιες γαίες και περιουσίες που μένουν αναξιοποίητες σε εμπορεύματα για τους καπιταλιστές».

Την αλληλεγγύη του επίσης εξέφρασε το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σε επιστολή του στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εκφράζει αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και αναφέρει ότι «ως ΑΚΕΛ θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από πλευράς μας για να συμβάλουμε στην ανακούφιση των πληγέντων».

Επίσης, η ΕΔΟΝ (Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας) Κύπρου, με μήνυμα στην ΚΝΕ, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στο λαό και τη νεολαία της Ελλάδας και απηύθυνε κάλεσμα στις οργανώσεις της να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Το Παραγουανικό ΚΚ σημειώνει στο μήνυμά του: «Συμπαραστεκόμαστε στον ελληνικό λαό και σας στέλνουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη μπροστά στο κύμα πυρκαγιών που από την περασμένη Δευτέρα καταστρέφουν την Αττική και τις περιοχές γύρω από την Αθήνα, που έχουν ήδη ως αποτέλεσμα περισσότερα από 70 θύματα και πάνω από 190 τραυματίες. Αναγνωρίζουμε και εκτιμάμε βαθιά την προσπάθεια του αδελφού μας ΚΚΕ και της εργατικής τάξης που μαζί με το λαό ήταν και είναι παρόντες στις εργασίες διάσωσης στις δασικές περιοχές, στη συγκέντρωση τροφίμων, ρουχισμού και ό,τι άλλο μπορεί να συνεισφέρει η κομματική οργάνωση. Έχει μεγάλη σημασία να υπογραμμίσουμε ότι το ΚΚΕ είχε ήδη καταγγείλει το μήνα Μάη τις ανεπάρκειες των δομών και των μέτρων αντιπυρικής προστασίας».

Το Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης Σρι Λάνκα αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Το κόμμα μας σας διαβεβαιώνει σε αυτές τις δύσκολες ώρες ότι εμείς και όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι της χώρας μας είμαστε μαζί σας, με τους Έλληνες εργαζόμενους. Ελπίζουμε, όπως απαίτησε το ΚΚΕ, η κυβέρνηση να κινητοποιήσει όλες τις απαραίτητες δυνάμεις για τη στήριξη των πληγέντων. Επίσης εκτιμάμε βαθιά το ΚΚΕ για την άμεση παρέμβασή του στην οργάνωση της βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη, την οργάνωση των διεκδικήσεων των πληγέντων».

Το ΚΚ Μεξικού σημειώνει στο μήνυμά του ανάμεσα σε άλλα: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και καταγγέλλουμε την ανευθυνότητα της κυβέρνησης υπό τον Αλ. Τσίπρα, που δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της τραγωδίας. Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση των στελεχών και μελών του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές».

Σε μήνυμά του, ο Ούβε Κόοπμαν, εκ μέρους του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Ντίσελντορφ - Γκερεσχάιμ του Γερμανικού ΚΚ, αναφέρει: «Η κατάσταση δείχνει ότι η πυροπροστασία δεν είναι πρόβλημα που απασχολεί αποκλειστικά στην Ελλάδα. Και στη Σουηδία, όπου μαίνονται πυρκαγιές, δεν υπάρχουν πυροσβεστικά αεροπλάνα. Εδώ, στη Γερμανία, όπου σε πολλές περιοχές έχει κηρυχθεί η υψηλότερη κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς, υπάρχει έλλειψη αεροπλάνων. Αμφισβητούν μάλιστα ότι είναι και απαραίτητα. Και αν δεν είναι απαραίτητα εδώ, τότε θα μπορούσαν να σταλθούν για βοήθεια στην Ελλάδα. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να σβηστεί μόνο μια πυρκαγιά. Το θέμα είναι να μπει πολιτικά τέρμα στους εμπρηστές που φοράνε τη μάσκα των φίλων του λαού».

Το ΚΚ (Ελβετία) σημειώνει: «Οι κυβερνήσεις που θέτουν ως προτεραιότητα τα προγράμματα λιτότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα κέρδη είναι υπεύθυνες για την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε τέτοιες περιπτώσεις. Με αυτήν την έννοια εκφράζουμε στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ τη βαθιά μας εκτίμηση για τη δέσμευσή τους στα λαϊκά συμφέροντα και μοιραζόμαστε μαζί σας τη λύπη του ελληνικού λαού».

Την αλληλεγγύη του προς τους πληγέντες των πυρκαγιών στην Ανατ. Αττική εξέφρασε το ΚΚ Πακιστάν, σε τηλεφωνική
επικοινωνία που είχε με το ΚΚΕ.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους εξέφρασαν επίσης το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, το Πορτογαλικό ΚΚ, το Κόμμα Εργατών Βελγίου, το Τουντέχ (Ιράν).


Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε επίσης το EMEP Τουρκίας.