Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις του ΚΚΕ
προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με παρεμβάσεις στη Βουλή στις 23 Μάη,
στις 7 και τις 15 Ιούνη για να παρθούν μέτρα για την πρόληψη των
πυρκαγιών. Ομως, η κυβέρνηση καθησύχαζε...
«Η
χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που ελάχιστες χώρες
τον διαθέτουν (...) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη
στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η
φωτιά σβήνεται με ένα, δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου
εναέριου μέσου».
* * *
Η παραπάνω φράση δεν είναι ένα κακόγουστο αστείο...
Είναι μία φράση που προκαλεί οργή και αγανάκτηση
Γιατί είναι τα λόγια του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, στις 7 Ιούνη 2018. Ενάμιση
μήνα πριν ο πύρινος όλεθρος σκορπίσει το θάνατο στην Ανατολική Αττική.
Είναι η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης και του αρμόδιου οργάνου της στην έκκληση που έκανε εκείνη τη μέρα το ΚΚΕ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα: «Σχέδιο πολιτικής προστασίας στις Περιφέρειες».
Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ρωτά: «Εχουν γίνει νέοι δασικοί δρόμοι για να μπορέσουμε να προλάβουμε καμένες δασικές εκτάσεις αυτήν την περίοδο;», «Εχουν γίνει νέες αντιπυρικές ζώνες και πόσες είναι αυτές;», «Υπάρχει μέριμνα από την Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα για την επιδιόρθωση υδατοδεξαμενών;».
Κι όμως, γνώριζαν...
Η κυβέρνηση δεν πιάστηκε απροετοίμαστη. Δεν πιάστηκε εξαπίνης, ανεξάρτητα ποια ήταν η αιτία της δυνατής πυρκαγιάς (εμπρησμός, καιρικές συνθήκες κ.λπ.). Αυτά τα χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες. Ευθύνες που, βέβαια, βαραίνουν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι έχουν αφήσει απροστάτευτες την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία του λαού από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς. Οσο κι αν η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί της μηχανισμοί προσπαθούν να πείσουν ότι ήταν αδύνατο να αποτρέψουν την καταστροφή, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Κι όμως, γνώριζαν τους κινδύνους! Το ΚΚΕ προχώρησε σε κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις στη Βουλή πριν από δύο ολόκληρους μήνες ακριβώς γι' αυτό το θέμα. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ειδική εκδήλωση του Κόμματος για την Πυρασφάλεια και τη Δασοπροστασία που έγινε στις 10 Μάη. Δύο βδομάδες μετά, στις 23 Μάη, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούσε να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην Αττική.
Τα ζητήματα που αναδεικνύει η Ερώτηση του ΚΚΕ
Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ περιέγραφε στο κείμενο της Ερώτησης:1. Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μία σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λπ. Η αγωνία αυτή δεν είναι αβάσιμη, ήδη οι δύο πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και τη Νάξο την επιβεβαιώνουν. Πηγάζει όμως και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, ως συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της από το 1998, που άρχισε να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.
2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη επί των ημερών της, όμως για τις τρεις τελευταίες αντιπυρικές περιόδους, από τα ίδια τα στοιχεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκριτικά με τα συνολικά στοιχεία της περιόδου 2000 - 2017, προκύπτει ότι: Καταστράφηκαν 410.992 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, το 10% περίπου από το σύνολο των 4.164.701 στρεμμάτων καμένων εκτάσεων της τελευταίας 18ετίας. Ποσοστό που στην πραγματικότητα γίνεται πολύ μεγαλύτερο αν πάρουμε υπόψη ότι τα 2.365.898 στρέμματα, το 57% δηλαδή των καμένων εκτάσεων αυτής της περιόδου, καταστράφηκαν σε δύο έτη, 2000 και 2007. Εκδηλώθηκαν 28.729 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό 15,5% από το σύνολο των 184.006 αγροτοδασικών πυρκαγιών αυτής της περιόδου. Καταδεικνύεται ότι ο δασικός πλούτος της χώρας, όσο θα αποτελεί επενδυτικό πεδίο για τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνεχίσει να μένει απροστάτευτος.
3. Οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών είναι της τάξης του 0,035%. Ενώ ο μέσος όρος της μείωσης των δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τους προϋπολογισμούς των ετών 2015, 2016, 2017, 2018 της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με τον τελευταίο προϋπολογισμό προ οικονομικής κρίσης του 2009, διαμορφώνεται στα 121.193.043 ευρώ και είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των μειώσεων της τελευταίας 10ετίας, που είναι 118.878.723 ευρώ.
4. Συνέπεια αυτών των μειώσεων είναι η παντελής απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές και η δυσχερής λειτουργικότητα του ΠΣ στον κατασταλτικό τομέα, αφού διατηρείται ένας επιβαρυμένος στόλος πυροσβεστικών οχημάτων, με το 55% περίπου να είναι πέραν της 20ετίας, χωρίς ουσιαστικές προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, με εργαζόμενους τριών ταχυτήτων και με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.
Τέλος, το ΚΚΕ ρωτούσε τότε την κυβέρνηση «τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο και γενικότερα για τη θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας».
Η απάντηση της κυβέρνησης
Στις 15 Ιούνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μεταβιβάζει στη Βουλή γραπτή απάντηση στους προβληματισμούς που έχει εκφράσει το ΚΚΕ και αναφέρει: «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και συνεκτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών όσο και για την πλήρη ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, μέσω της ενίσχυσής του με αξιόμαχο πυροσβεστικό προσωπικό και τα απαιτούμενα μέσα».
Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 7 Ιούνη, όπως αναφέραμε παραπάνω, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής γίνεται συνεδρίαση με θέμα: «Σχέδιο πολιτικής προστασίας στις Περιφέρειες». Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ρωτά: «Εχουν γίνει νέοι δασικοί δρόμοι για να μπορέσουμε να προλάβουμε καμένες δασικές εκτάσεις αυτή την περίοδο;», «Εχουν γίνει νέες αντιπυρικές ζώνες και πόσες είναι αυτές;», «Υπάρχει μέριμνα από την Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα για την επιδιόρθωση υδατοδεξαμενών;».
Και αναδεικνύει τα προβλήματα με τον πεπαλαιωμένο στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και την τεράστια μείωση των κονδυλίων για την προστασία των δασών, καθώς αντιστοιχούν μόλις στο 0,035% του κρατικού προϋπολογισμού. Και αναρωτιέται: «Πώς μπορείτε, λοιπόν, με τέτοια μειωμένα κονδύλια να ανταποκριθείτε σε αυτό το μεγάλο έργο, που πρέπει να επιτελεστεί, προκειμένου να υπάρχει η ασφάλεια των πολιτών και της ζωής τους, αλλά και της περιουσίας τους;».
«Στην Αττική όλα είναι τέλεια...»
Και εδώ έρχεται το αποκορύφωμα. Στην απάντησή του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, λέει:
«Η χώρα μας διαθέτει ένα δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (...) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».
Ομως, το θέμα δεν σταματά εδώ. Καθώς αυτές οι απαντήσεις επέτειναν τις ανησυχίες, το ΚΚΕ επανήλθε. Μετατρέπει την Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 23 Μάη και αναφέραμε παραπάνω, σε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια στις 21 Ιούνη.
Στη συζήτηση ο Χρ. Κατσώτης ρωτά ξανά με επιμονή: «Τι μέτρα θα πάρετε ως κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο;». Και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας, απαντά: «Το Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει τελείως όψη, δυνατότητες»...
Ολα αυτά, για την Αττική, η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία τα λένε στις 7 Ιούνη!
Δηλαδή, ενάμιση μήνα πριν από την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι και την καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέτα...