O επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, σ’ αυτή τη συζήτηση - συνέντευξη δίνει απαντήσεις στα ερωτήματά μας αλλά και διασαφηνίζει θέματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποπροσανατολιστικά ή ακόμα σαν μοχλοί πίεσης και χειραγώγησης των ψηφοφόρων.
κε. Ροκονίδα, φτάνουμε τελικά στη κάλπη με δύο μόνο
συνδυασμούς. Οι παριανοί θα επιλέξουν εύκολα την αυριανή τοπική διοίκηση του δήμου.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» παρουσιάζει πρωτόγνωρη δυναμική στην πορεία προς την κάλπη. Έχουν συστρατευθεί μαζί σας πολλά γνωστά ονόματα της Παριανής κοινωνίας διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων. Πως εξηγείτε αυτή την εξέλιξη;
Κ.Ρ.: «Η σημερινή εκλογική πραγματικότητα στην Πάρο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Θα μείνω σε τέσσερεις από αυτούς:
Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική του συνόλου των δυνάμεων που στήριζαν και στηρίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας και το αδιέξοδο των αλλεπάλληλων κρίσεων του, που διαχρονικά όλοι τους ξεπουπουλιάζοντας την ελπίδα, έχουν καλλιεργήσει στο λαό μας την απαισιοδοξία, τον ατομισμό, την απέχθεια και την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πολιτικά μας πράγματα τοπικά και γενικά, έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση τα κινήματα διεκδίκησης σε κάθε χώρο.
Σ’ αυτή την πραγματικότητα στο νησί μας, συνέβαλε τα μέγιστα με την πενταετή αδιέξοδη, αναποτελεσματική και συμβιβαστική πολιτική της πρακτική η απερχόμενη δημοτική αρχή του Μ. Κωβαίου, η οποία έχει καταγραφεί με αρνητικό πρόσημο από το παριανό λαό.
Επίσης, μετά την αδυναμία συγκρότησης ψηφοδελτίου του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου και του κενού που δημιουργείται, έχουν δημιουργηθεί στο νησί μας καινούργια εκλογικά δεδομένα, μια νέα εκλογική πραγματικότητα με δύο μόνο συνδυασμούς.
Στη εκτίμηση που έχουν διαμορφώσει οι παριανές και οι παριανοί από τη διαχρονική παρουσία, τη συνέπεια θέσεων και τον ξεκάθαρο λόγο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που έχει μόνιμο προσανατολισμό στην υπεράσπιση αυτών που λέμε λαϊκά συμφέροντα.
Εμείς δε διεκδικούμε τη διοίκηση του δήμου από φιλοδοξία, αλλά από την αναγκαιότητα να χειραφετηθεί η πλειοψηφία του παριανού λαού, να πιστέψει στο δίκιο και τη δύναμη της, να ανεβάσει τις απαιτήσεις της στο ύψος των σημερινών αναγκών της. Θέλουμε να διεκδικήσουμε, να παλέψουμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του παριανού πολίτη και μαζί με όλους εκείνους που συστρατεύτηκαν να κάνουμε την πραγματική διαφορά.
Προφανώς αυτό είναι ένα «στοίχημα» απέναντι στη πολιτική που είναι δέσμια αντιλαϊκών επιλογών και στηρίζεται στη λογική της συναλλαγής, τη ρουσφετολογία, την κοροϊδία και το ψέμα.
Τα μηνύματα που έρχονται από κάθε γωνιά του νησιού είναι αισιόδοξα. Υπάρχει ένα τεράστιο ρεύμα στήριξης και συμπαράστασης προς τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε αντίθεση με την αγανάκτηση των πολιτών για την απερχόμενη δημοτική αρχή του Μ. Κωβαίου. Τώρα οι αναφορές του Μ. Κωβαίου στα εκλογικά ποσοστά που θα επιθυμούσε, εκφράζουν όνειρα εκτός εποχής αφού είναι «θερινής νυκτός».
Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά των δύο παρατάξεων; Γιατί να επιλέξουν την «Λαϊκή Συσπείρωση»;
Κ.Ρ.: «Εμείς βάζουμε μπροστά τις ανάγκες του παριανού λαού για μια καλύτερη ζωή που την αξίζει και τα προβλήματα του τόπου μας που έχουν να κάνουν με αυτό.
Δεν κρύβουμε ότι το πλαίσιο που λειτουργεί ο κάθε δήμος είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών διαχρονικά κυβερνητικών πολιτικών, που εξειδικεύουν τοπικά τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Λέμε ξεκάθαρα ότι έχουμε την ικανότητα καλύτερης αντιμετώπισης της καθημερινότητας στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Λέμε ξεκάθαρα ότι θα αντισταθούμε στην κυρίαρχη πολιτική, όποιο και αν είναι το «πάντρεμα» μετά τις βουλευτικές εκλογές, και στα εμπόδια που θα συναντήσουμε για τη λύση προβλημάτων που μας ταλανίζουν χρόνια.
Δεν κρύβουμε ότι θα χρειαστούμε και υπολογίζουμε στις πλάτες του παριανού λαού σε αυτή μας τη προσπάθεια. Δεν φτάνει μόνο ένας δήμαρχος και ένα δημοτικό συμβούλιο για να αλλάξουν τα πράγματα. Ο παριανός λαός πρέπει να βγει στο προσκήνιο, να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν όπως έκανε στη περίπτωση της υγείας.
Το αγκάλιασμα και η αποδοχή μας από τη μεγάλη πλειοψηφία της παριανής κοινωνίας ξέρουμε ότι είναι αποτέλεσμα των συνθηκών που διαμορφώθηκαν σε αυτές τις εκλογές αλλά και αποτέλεσμα της εικοσιπεντάχρονης σχεδόν παρουσίας μας στη πολιτική ζωή του νησιού, ότι δεν μασάμε τα λόγια μας και δεν κάνουμε πίσω όταν βρεθούμε στα δύσκολα.
Ποια μπορεί να είναι η ομοιότητα με τη παράταξη του Μ. Κωβαίου «επιμένουμε στην πράξη» όταν η ίδια η πράξη ακυρώνει την ονομασία της παράταξης και προκαλεί τους παριανούς πολίτες με αυτό που βιώνουν σαν πραγματικότητα; Τι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς με τις μεγαλοστομίες και την προσπάθεια εντυπωσιασμού με φυλλάδια που στηρίζονται σε ψεύτικα στοιχεία;
Οι δημόσιες σχέσεις, η επικοινωνιακή τακτική κενού περιεχομένου, η δέσμευση υποψηφίων και ψηφοφόρων στη βάση της συναλλαγής και του ρουσφετιού, στη βάση του ψέματος και της ελπίδας χωρίς αντίκρισμα, η υποκριτική «ανεξαρτησία» όταν ο μηχανισμός της ΝΔ είναι στη διάθεσή του, η στήριξή του στα μεγάλα συμφέροντα που υποθηκεύουν το μέλλον του παριανού λαού, είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά του Μ. Κωβαίου.
Όλα αυτά για να κρύψει την υποταγή του στις πολιτικές που δεν λύνουν τα προβλήματα, αντίθετα καθημερινά δυσκολεύουν τη ζωή των παριανών που είναι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, νεολαίοι και γυναίκες».
Σας κατηγορούν ότι σας στηρίζει το ΚΚΕ…
Κ.Ρ.: «Ποιος στηρίζει ποιόν είναι γνωστό στην τοπική μας κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι προσεγγίζουν υποψήφιους και ψηφοφόρους μας με το «επιχείρημα: «θα πας με τον κομμουνιστή ή θα πάτε με τους κομμουνιστές;». Θεωρούν ότι με αυτόν τον πρωτόγονο, διχαστικό, εμφυλιοπολεμικό λόγο θα εγείρουν συντηρητικά αντανακλαστικά της παριανής κοινωνίας για να εμποδίσουν τη μεγάλη αποδοχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο λεγόμενος «πολιτικός τους πολιτισμός» στη πράξη πάει περίπατο και δείχνει το πανικό μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν την τοπική εξουσία.
Άλλοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους. Εμείς το λέμε καθαρά. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ο συνδυασμός της κοινής δράσης των ριζοσπαστικών κοινωνικών δυνάμεων στο νησί μας. Δεν κρύψαμε ποτέ ότι είναι ο συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ και μετέχουν στο ψηφοδέλτιο της αγωνιστές, άνθρωποι και από άλλους πολιτικούς χώρους που προβληματίζονται από την πορεία των εξελίξεων στο νησί και τη χώρα μας, εναντιώνονται στη αντιλαϊκή πολιτική και προσβλέπουν σε μια άλλη διαχείριση των πραγμάτων του νησιού μας προς όφελος της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Εμείς σαν «Λαϊκή Συσπείρωση» λέμε ότι δήμος, περιφέρεια, κυβέρνηση και ΕΕ συνδέονται με ένα νήμα. Η ΕΕ δίνει τις κατευθύνσεις των αντιλαϊκών πολιτικών που βιώνουμε, οι κυβερνήσεις τις εξειδικεύουν και διοχετεύουν αυτή την πολιτική στις περιφέρειες και τους δήμους που λειτουργούν στον κάθε τόπο σαν εντεταλμένα κυβερνητικά όργανα. Η βάση αυτής της πολιτικής είναι η ίδια ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα κάθε φορά και τις επί μέρους διαφοροποιήσεις των κομμάτων του αστικού πολιτικού μας συστήματος. Στο επίκεντρο της δικής μας προσέγγισης βρίσκεται αυτή η πολιτική και πως την αντιπαλεύουμε, γιατί αυτή είναι που «γεννά», τα προβλήματα για τη κοινωνία των πολλών και την ευημερία των λίγων και οικονομικά ισχυρών και τους κάνει ισχυρότερους σε βάρος των πολλών.
Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι και η ψήφος πρέπει να είναι ενιαία. «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο και την περιφέρεια, ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές όποτε γίνουν. Αυτή είναι η δική μας θέση και προσπαθούμε να πείσουμε γι αυτήν. Δε σημαίνει όμως ότι όλοι όσοι είναι στο ψηφοδέλτιο ή θα μας ψηφίσουν την ενστερνίζονται. Άλλοι συμφωνούν σε όλα μαζί μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Άλλους τους εμπνέουμε σαν πρόσωπα και μας έχουν εμπιστοσύνη, άλλους γιατί μας έζησαν σαν αντιπολίτευση και επικροτούν τη πολιτική, τη στάση και τις θέσεις μας».
Κατηγορείσθε ότι ήσασταν όλη την πενταετία άρνηση στην άρνηση, ακολουθείτε «την πολιτική του τίποτα», δεν καταθέσατε προτάσεις, δεν ψηφίσατε οικονομικούς προϋπολογισμούς παρά μόνο περιοριστήκατε στην κριτική και ακλουθήσατε το… όλα ή τίποτα. Τι έχετε να απαντήσετε;
Κ.Ρ.: «Ας τα πάρουμε ένα- ένα.
Πρώτον. Δυστυχώς για τον Μ. Κωβαίο οι επικοινωνιολόγοι του επειδή δεν κατοικούν στην Πάρο του προτείνουν χαρακτηρισμούς που προκαλούν τη γνώση και τη μνήμη του παριανού λαού. Όταν είσαι «τίποτα» δεν επιβιώνεις σαν εκπρόσωπος του λαού 25 χρόνια τώρα, δεν επιβιώνεις σαν συνδυασμός με ανερχόμενη δύναμη κάθε φορά εδώ και 10 χρόνια.
Δεύτερον. Η αλήθεια είναι ότι ψηφίζαμε σταθερά «παρών» στα τεχνικά προγράμματα και τους προϋπολογισμούς, γιατί κατά την άποψη μας δε στόχευαν στην αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών, δεν έλυναν πραγματικά προβλήματα και υλοποιούσαν τη πολιτική για την οποία η πλειοψηφία των παριανών είναι στα «κάγκελα». Άρα η στάση μας απέναντι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, επιβεβαιώνεται από τους ίδιους τους πολίτες.
Τρίτον. Κάπου τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα σχετικά με το ρόλο της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Ο θεσμικός ρόλος της συμπολίτευσης είναι να εισηγείται και να υλοποιεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει, να κρίνει, να επικρίνει και να αντιπροτείνει και όχι να παράγει έργο που είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής. Όλα τα χρόνια δεν κάναμε τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.
Τέταρτον. Παρά τους περιορισμούς του ρόλου μας, ήμασταν παρόντες όποτε το νησί μας αντιμετώπισε κινδύνους (πχ. πλημμύρες, πυρκαγιές), ήμασταν παρόντες στις κινητοποιήσεις για την υγεία, κατά της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στο νησί μας, αξιοποιήσαμε τον θεσμό των ερωτήσεων κάνοντας ερωτήσεις για μια σειρά τρέχοντα ζητήματα, όπως πορεία δημοτικών έργων, αυθαιρεσίες κλπ, προτείναμε εκτός ημερήσιας διάταξης τρέχοντα θέματα, ζητούσαμε με επιμονή να έρθουν θέματα στο δημοτικό συμβούλιο, όπως η σχολική στέγη, η έλλειψη προσωπικού, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, το κυκλοφοριακό και σχετικές ρυθμίσεις, η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων,τα έργα αποχέτευσης σε Αλυκή – Αγκαιριά, Κώστο, Λεύκες, οι παρεμβάσεις στη χερσαία λιμενική ζώνη και πολλά άλλα. Αναγκαστήκαμε ακόμα με το σύνολο των συμβούλων εκτός πλειοψηφίας να φέρουμε το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο δημοτικό συμβούλιο παρά την άρνηση τους.
Τέλος, να αναφερθώ σε μια σειρά προτάσεις σχετικά με τα αιολικά πάρκα, τη κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την υπογειοποίηση των κάδων κλπ. Να προσθέσω ακόμα ότι από εμάς είχε απλόχερα τη βοήθεια και τη στήριξη ο δήμαρχος για ζητήματα που συμφωνούσαμε στην αντιμετώπισή τους και τη γνώμη μας όποτε τη ζήτησε.
Μάλλον λοιπόν, η εμμονή τους να μας αναφέρουν σαν «ιδεολόγους του τίποτα» προσβάλει τους ίδιους. Εμείς δε θα ακολουθήσουμε τη λογική τους. Θα επιμείνουμε στην πολιτική αντιπαράθεση που αναδεικνύει την ουσία των προβλημάτων, γιατί οι εκλογές περνάνε αλλά τα τραύματα στη κοινωνία μένουν. Άλλο η αντιπαράθεση και άλλο ο διχασμός. Εξάλλου για μας το θετικό αποτέλεσμα από αυτές τις εκλογές είναι ήδη καταγεγραμμένο. Οι δεκάδες συμπολίτες μας που συστρατεύτηκαν μαζί μας και οι εκατοντάδες που δηλώνουν την στήριξη στην προσπάθειά μας είναι η αισιόδοξη νότα αυτού του αγώνα. Αν τώρα γίνουμε δημοτική πλειοψηφία είναι επιθυμητό όχι όμως φιλοδοξία προσώπων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Το νησί σήμερα έχει να αντιμετωπίσει το σοβαρό και επικίνδυνο θέμα των σκουπιδιών που λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα. Ποια είναι η θέση σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα. Γιατί δεν ψηφίσατε την υπογειοποίηση των κάδων, όπως σας καταγγέλλει ο κ. Κωβαίος;
Κ.Ρ.: «Ποιός έχει την ευθύνη ότι πέντε χρόνια δε σχεδίασε και δεν προγραμμάτισε το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ, που θεωρητικά το πρώτο έχει εξαντληθεί από πέρσι;
Ποιός έχει την ευθύνη που δε φρόντισε για τη διαχείριση ογκωδών άχρηστων υλικών (πχ. στρώματα) και την απομάκρυνση τους από το νησί;
Ποιος ευθύνεται που σήμερα η Πάρος σε κάθε σημείο έχει συσσωρευμένους όγκους σκουπιδιών;
Σύμφωνα με τον κύριο Κωβαίο εμείς (!) γιατί μια αφίσα μας την πήρε η βροχή και ο αέρας, ο οποίος με προβοκατόρικο τρόπο προσπαθεί να βάλει τους εργαζόμενους στη καθαριότητα απέναντι μας.
Ποιός αντί να χαράζει τακτική και στρατηγική σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ξόδευε σε φιέστες χρήμα χωρίς αποτέλεσμα;
Επιγραμματικά εμείς στοχεύουμε:
Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη γνώση του υπάρχοντος προσωπικού ώστε να διαμορφώσουμε με τη βοήθειά του το σχεδιασμό στο τομέα της καθαριότητας με δεδομένη τη πολιτική της συρρίκνωσης του προσωπικού αυτά τα χρόνια.
Να προωθήσουμε μελέτη για την ύπαρξη σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, με στόχο εξοικονόμηση χρόνου, προσωπικού, καυσίμων, κόστους συντήρησης οχημάτων και αποδοτικότερη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας.
Να μελετήσουμε τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση του στόλου με κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Να έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη μελέτη του δεύτερου κυττάρου του ΧΥΤΑ σε συνδυασμό με τη συντηρητική αξιοποίηση του πρώτου.
Να προγραμματίσουμε να αποκτήσει ο δήμος τον αναγκαίο χώρο για τη συντήρηση, τη στάθμευση των οχημάτων του και την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες.
Σε όλες τις παραπάνω προτάσεις μας που διαχρονικά έχουμε διατυπώσει, θα μπορούσε κανείς να συμπληρώσει:
Πρόγραμμα ένταξης στην ανακύκλωση επιχειρήσεων κύρια εστίασης.
Εφαρμογή και τροποποίηση του κανονισμού καθαριότητας.
Συνεργασία με φορείς και σχολεία για καθαρότερο περιβάλλον
Τέλος είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω τον Μ. Κωβαίο γιατί ψεύδεται, στοιχείο που πια τον χαρακτηρίζει όταν είναι πολιτικά «στριμωγμένος». Εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια σε κάθε σχετική συζήτηση προβάλουμε το θέμα της υπογειοποίησης των κάδων. Τον προκαλώ να αποδείξει ότι δεν ψηφίσαμε μελέτη ή προμήθεια τέτοιων κάδων».
Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, παρουσιάστηκε το master plan για το λιμάνι της Παροικιάς. Ποια είναι η θέση της παράταξης για αυτό το θέμα αλλά και με το κυκλοφοριακό που συνδέεται άμεσα;
Κ.Ρ.: «Όπως ακριβώς το είπατε. Παρουσιάστηκε με πολύμηνη καθυστέρηση και προεκλογικά για να πείσει ο Μ. Κωβαίος τους δημότες ότι η Παροικιά είναι πρωτεύουσα των Κυκλάδων! Έλεος!
Πρέπει να τονίσουμε ότι η μελέτη αυτή δεν είναι πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, όπως θέλει να εμφανίζεται, αλλά επιβάλλεται από το γεγονός ότι η Πάρος είναι λιμένας εθνικής σημασίας.
Να πούμε ότι οι προτεινόμενες λύσεις στηρίζονται στη διαπλάτυνση του παραλιακού μετώπου του Άγ. Νικολάου, δηλαδή εντός χαρακτηρισμένου αρχαιολογικού χώρου στο οποίο δεν μπορείς να κουνήσεις πέτρα.
Επίσης, δεν συνδέεται η εισήγηση με την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, το οποίο είναι τεράστιο θέμα που ταλαιπωρεί κατοίκους και επισκέπτες. Η αδράνεια των δημοτικών αρχών για πολλά χρόνια σε σχέση με αυτό, έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Χρειάζονται άμεσα μέτρα όπως παρεμβάσεις στη διασταύρωση πρώην Γκίκα για τη όδευση των οχημάτων προς το αεροδρόμιο, τοποθέτηση σηματοδότη κ.λπ. και φυσικά άμεση μελέτη μιας οδού παράκαμψης της Παροικιάς οχημάτων που δεν κατευθύνονται σ’ αυτήν, παράκαμψη του παραλιακού των Λιβαδιών, μελέτη τρόπων αποφυγής χρήσης του ΙΧ εντός της πόλης κλπ».
Η εφημερίδα μας στο πλαίσιο ισόνομης παρουσίας των υποψηφίων και της αντικειμενικής ενημέρωσης των Παριανών παρουσίασε τις απόψεις και του κ. Κωβαίου, και τώρα τις δικές σας. Εξυπηρετεί ή αποπροσανατολίζει όπως πιστεύουν αρκετοί η διοργάνωση ενός δημόσιου διαλόγου με τον κ. Κωβαίο ώστε να υπάρξει ζωντανά η αντιπαράθεση απόψεων;
Κ.Ρ.: «Δεν είναι αρκετοί αυτοί που προσπαθούν να αποφύγουν τον δημόσιο διάλογο. Είναι λίγοι και τους βολεύει φαίνεται να κινούνται ως ψιθυριστές μακριά από το ποια είναι η πολιτική που απαντά στις ανάγκες των παριανών και την ποιότητα της ζωής τους, τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Σε ένα διάλογο είσαι αναγκασμένος να απολογηθείς για την πλασματική εικόνα που προσπαθείς να πλασάρεις, να δικαιολογήσεις τα ψεύτικα στοιχεία που χρησιμοποιείς, να πεις για ποια ανάπτυξη μιλάς και σε ποιους απευθύνεται. Να λογοδοτήσεις για το πραγματικό σου έργο και να απαντήσεις γιατί κάτω από χειρότερες από σένα συνθήκες οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμαρχοι, εναντιώθηκαν σε αντιλαϊκές πολιτικές στήριξαν τα λαϊκά συμφέροντα, απέσπασαν λύσεις και κατακτήσεις, έδωσαν κουράγιο και ανάσες στους πολλούς.
Εμείς καλέσαμε πολλές φορές σε δημόσιο διάλογο τον κύριο Κωβαίο, αλλά από μέρους του δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Εκεί θα είχαμε την ευκαιρία να μας πει τι εννοεί ότι θα μας κάνει ευρωπαϊκό προορισμό. Να μας εξηγήσει ποιά Ευρώπη οραματίζεται για μας και τα παιδιά μας. Αυτή που «καταπολεμά» την ανεργία με την ημιαπασχόληση, αυτή που αφαιρεί τα κοινωνικά δικαιώματα στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια; Αυτή που κατακρεουργεί μισθούς και συντάξεις ή αυτή που καταργεί το 8ωρο και πάει το όριο συνταξιοδότησης στα 70;
Θα μπορούσε επίσης να μας εξηγήσει σε ποιο όνειρο του είδε ότι έκανε την Παροικιά πρωτεύουσα των Κυκλάδων! Και πολλά άλλα που αποτελούν αμείλικτα ερωτήματα του παριανού λαού.
Εμείς πάντως εξακολουθούμε να περιμένουμε…».