Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με το Κέντρο Υγείας Πάρου κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ και την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Το Κέντρο Υγείας Πάρου λειτούργησε για πρώτη φορά στα
μέσα της δεκαετίας του '80, εποχή που ο μόνιμος πληθυσμός των νησιών που εξυπηρετεί (Πάρος –-Αντίπαρος) ήταν ο μισός περίπου από το σημερινό (1981 8.516 και 2001 14.890 ΕΛΣΤΑΤ). Ο εποχικός πληθυσμός επταπλασιάζεται στην αιχμή της θερινής περιόδου.
Η υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας είναι διαρκής και αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για τη Δημόσια Υγεία πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και στην περίοδο της "κανονικότητας".
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:
- Οι κτιριακές υποδομές του ΚΥ Πάρου παραμένουν οι ίδιες εδώ και 35 χρόνια χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις επισκευών και συντήρησης. Οι όποιες ανάγκες καλύπτονται από φορείς της τοπικής κοινωνίας.
- Οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές είναι ξεπερασμένες από τις ανάγκες και απαιτείται η κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.
- Για πολύ μεγάλο διάστημα υπάρχουν κενά στη στελέχωσή του από μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα μετά και τη λήξη της σύμβασης γιατρού Γενικής Ιατρικής να μη βγαίνουν ούτε οι εφημερίες. Εκτός του γιατρού Γενικής Ιατρικής δεν υπάρχει μικροβιολόγος -και οι σχετικές εξετάσεις διενεργούνται σε ιδιωτικά κέντρα- ακτινολόγος, δεύτερος καρδιολόγος και παιδίατρος, γυναικολόγος και σε λίγο καιρό λήγει και η σύμβαση του ορθοπεδικού.
- Υπάρχει έλλειμμα ή απαιτείται εκσυγχρονισμός ή επισκευή ιατρικών βοηθημάτων και συχνά παρατηρείται έλλειψη απαιτούμενων υλικών. Χαρακτηριστικά το Ακτινολογικό ήταν τρεις μήνες χαλασμένο, επισκευάστηκε, δούλεψε λίγες ημέρες και πάλι είναι χαλασμένο.
- Το διοικητικό προσωπικό είχε τρεις υπαλλήλους και μετά τη συνταξιοδότηση του ενός και την επικείμενη άλλου μένει με ένα μόνο άτομο.
- Το ΚΥ στερείται Διοικούσας Επιτροπής εδώ και ένα χρόνο.
- Το ΕΚΑΒ στερείται του απαιτούμενου προσωπικού με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν βάρδιες όλο το 24ωρο και οι συνθήκες στέγασής του είναι τραγικές. Η δε Αντίπαρος στερείται των υπηρεσιών του γιατί κατά τα λεγόμενα των διοικούντων πρόκειται για άλλο νησί!!! (απόσταση 1,5 ναυτικό μίλι, 3 λεπτά με το F/B).
- Το σύστημα διακομιδών στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Σύρου πρωτόγονο και σκανδαλώδες (χρησιμοποιούνται ιδιωτικά σκάφη έναντι αδρής αμοιβής 4.000 ευρώ περίπου η κάθε μετάβαση).
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός,
- Αν προβλέπουν και πότε νέα κτιριακή υποδομή που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές πληθυσμιακές ανάγκες.
- Αν προβλέπουν την άμεση κάλυψη των κενών ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.
- Αν και πότε θα αντιμετωπιστούν οι επισκευές, οι συντηρήσεις, το έλλειμμα ή εκσυγχρονισμός ιατρικών βοηθημάτων και μηχανημάτων.
- Πώς και πότε θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη διοίκησης του ΚΥ.
- Πότε και πώς θα αντιμετωπιστεί η στελέχωση του ΕΚΑΒ, το κτιριακό του και το πρόβλημα της μεταφοράς τόσο στην Πάρο όσο και στην Αντίπαρο.
- Πώς και πότε με τρόπο αξιόπιστο, γρήγορο και αποτελεσματικό θα υπάρξει ένα σύστημα διακομιδών από αέρα και θάλασσα στο πλαίσιο της αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Υγείας».