Δεν πέρασε πολύς καιρός από την εκδήλωση κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο Δημοτικό Σχολείο των Καμαρών, που προειδοποιούσαμε για τη σχεδιαζόμενη πολιτική της ΝΔ για τις ΑΠΕ. Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα που εστιάζαμε στις επενδυτικές «μπίζνες» με τα απορρίμματα σε βάρος του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, της υγείας των ανθρώπων.
Σαν τους κλέφτες στο σκοτάδι, έφεραν μέσα στην πανδημία το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας…» στην αρμόδια επιτροπή
της Βουλής, για να συζητηθούν 130 άρθρα, ( από 66 που είχε στην αρχική του δημοσίευση), σε λίγες μόνο ώρες. Πολλά από αυτά εντάχθηκαν χωρίς διαβούλευση γιατί η κυβέρνηση φοβήθηκε την κατακραυγή για τα «δωράκια» στους λεγόμενους «επενδυτές». Τελικά το ψήφισαν με διαδικασίες «fast track» και το προώθησαν στην ολομέλεια της Βουλής για διήμερη συζήτηση 4-5 Μάη.
Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια έθετε μέχρι σήμερα η υφιστάμενη αδειοδοτική διαδικασία στην επιχειρηματική δράση και ειδικότερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων, διαμορφώνοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Επιγραμματικά:
· Προωθεί την επέκταση των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων παντού. Tο νομοσχέδιο «απλοποιεί» επικίνδυνα τη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις γενικότερα, καταργεί την άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και την αντικαθιστά με μια απλή «βεβαίωση παραγωγού». Επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες αξιολόγησης να πραγματοποιούν διαδικασίες ελέγχου!!!
· «Διευκολύνει» την υλοποίηση έργων διαχείρισης αποβλήτων «απλοποιώντας» τις διαδικασίες και αφαιρώντας αρμοδιότητες της Τοπικής Διοίκησης στην έγκριση των σχεδίων διαχείρισης.
· Διαιωνίζει την αυθαίρετη δόμηση εντός δασών και δασικών εκτάσεων, αφού «τακτοποιεί» τις κατοικίες που έχουν χτιστεί, για χρονικό διάστημα 30 ετών.
· Προωθείται η αναμόρφωση όλων των δασικών χαρτών, ακόμα και όσων έχουν κυρωθεί ή αναρτηθεί μέχρι σήμερα, βάσει διοικητικών πράξεων που είχαν εκδοθεί πριν από το 1975 και με τις οποίες άλλαξε ο χαρακτήρας τους από δασικό σε αγροτικό.
· Επιχειρείται συνολική παρέμβαση και στις Προστατευόμενες Περιοχές, όπου καταργούνται οι υφιστάμενοι φορείς διαχείρισης και αντικαθίστανται από τον «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής»
· Καταργεί ουσιαστικά τις περιοχές «Natura» εισάγοντας 4 ζώνες «κλιμακούμενης προστασίας», βάσει των οποίων θα καθοριστούν και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός των Προστατευόμενων Περιοχών
· Τέλος με το άρθρο 93 («Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά»), πραγματοποιείται παρέμβαση για πολλοστή φορά στο θέμα των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ειδικά για τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου. Καταργούνται οι νησιωτικοί ΦΟΔΣΑ και δημιουργούνται αντίστοιχοι Περιφερειακοί, ως Ανώνυμες Εταιρείες υπό την πολιτική Διοίκηση των οικείων Περιφερειαρχών.
Είναι τόσο αποφασισμένοι να προωθήσουν τις χοντρές «μπίζνες» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη διαχείριση των απορριμμάτων, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, που δεν διστάζουν να καταφεύγουν και στο ψέμα, αν χρειαστεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου Α. Καμπουράκης «εκλεκτός» της ΝΔ, «εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία», σε επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη επικαλείται για το άρθρο 93 την σύμφωνη γνώμη όλων των Δημάρχων του Ν. Αιγαίου, όταν πάνω 20 Δήμαρχοι τον διαψεύδουν.
· Τον καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την πράξη του αυτή, απαιτώντας να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου για την απόσυρση του νομοσχεδίου.
· Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να απαιτήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολο του, να διεκδικήσει την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του νησιού μας και να προασπίσει την υγεία του παριανού λαού.
· Καλούμε τον παριανό λαό να μην αποδεχτεί τετελεσμένα γεγονότα και να αγωνιστεί για να υπερασπίσει τα δίκια του.
· Μένουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί.
Πάρος 3-5-20