Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ο χαιρετισμός του Κ. Ροκονίδα στα εγκαίνια του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΡΟΥ

 

Το ζήτημα της ειδικής αγωγής είναι ένα σοβαρό κοινωνικό, πολιτικό και μαζί εκπαιδευτικό πρόβλημα, το οποίο σήμερα οξύνεται.

Ένα ζήτημα συνδεδεμένο κατά κύριο λόγο με τις ανάγκες των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ακόμα και αναπηρίες, που έρχεται να

υπογραμμίσει τα συνολικά οξυμένα προβλήματα που βιώνουν διαχρονικά τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που να μην περιγράφει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Είναι επίσης γεγονός ότι από το 2008 μέχρι σήμερα, στην ειδική αγωγή έχουμε απανωτές νομοθετικές παρεμβάσεις από όλες τις κυβερνήσεις.

Εκεί όμως που υπάρχει η διαφορά, είναι στον εντοπισμό της αιτίας των προβλημάτων. Γιατί ανάλογα με την αιτία προσδιορίζεται και η λύση, δηλαδή ο σχεδιασμός και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως:

·        η αξιοποίηση όλων δυνατοτήτων που δίνει σήμερα η επιστήμη,

·        η αξιοποίηση του αναγκαίου αριθμού των ειδικών και των ειδικοτήτων που εμπλέκονται σε αυτό τον τομέα,

·        η ανάπτυξη δικτύου και μονάδων πρόνοιας και ειδικής αγωγής,

ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες.

Στο νησί μας πριν από περίπου 20 χρόνια ιδρύθηκε το Α΄ Εθελοντικό Πρότυπο Κέντρο Α.Μ.Ε.Α.Ι. Κυκλάδων , αποτέλεσμα της προσπάθειας και ανιδιοτελούς εργασίας που προσέφεραν ανώνυμοι εθελοντές και με τη στήριξη της τότε Δημοτικής Αρχής. Κέντρο που διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε να φιλοξενεί άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως και με νοητική στέρηση.

Σήμερα μετά από αρκετά χρόνια, δυσκολίες και προβλήματα κύρια για τη στέγαση του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ , βρισκόμαστε σήμερα εδώ , για να διαπιστώσουμε ότι έγινε μια αρχή χωρίς να σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος . Δεν θα υπήρχε φυσικά αυτός ο χώρος αν δεν υπήρχε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος των Καμαρών, ο οποίος με περισσή φροντίδα συντηρούσε κτίριο και περιβάλλοντα χώρο εδώ και πολλά χρόνια.

Η μόρφωση χωρίς αποκλεισμούς κάθε είδους, είναι δικαίωμα όλων. Η σημερινή ημέρα είναι δικαίωση όσων πιστεύουν σε αυτό, αγωνίζονται για την υλοποίηση του και παλεύουν καθημερινά για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα για εκείνα με ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Εμείς την αφιερώνουμε αυτή τη μέρα στα ίδια τα παιδιά, στους γονείς τους για την αποδοχή, στους εκπαιδευτικούς γιατί χωρίς αυτούς δεν θα ήταν τίποτα κατορθωτό, και για μας αυτή είναι η αξιολόγησή τους. Η δουλειά που έγινε φέτος σε αυτό το σχολείο, σε συνδυασμό με την απαραίτητη ενημέρωση που πρέπει να υπάρχει από μέρους της πολιτείας, θα αποτελέσει το κίνητρο για να ξεπεράσουν και άλλες οικογένειες το φόβο του κοινωνικού στιγματισμού, της απομόνωσης με όφελος τα βήματα των παιδιών τους προς την κοινωνική ένταξη και αποδοχή.

Εκμεταλλευόμαστε κυρία Υπουργέ της παρουσίας σας,

Για να θέσουμε όχι μόνο τα προβλήματα του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ, αλλά συνολικά της εκπαίδευσης στο νησί μας, ένα νησί με αύξηση του πληθυσμού κατά 30% περίπου σε μια δεκαετία, με ένα Γυμνάσιο που στεγάζεται σε προκάτ με τριπλάσιο από τον προβλεπόμενο μαθητικό πληθυσμό, με ένα δημοτικό που ασφυκτιά από την έλλειψη των απαραίτητων χώρων εδώ και χρόνια, με 4 Νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς σε μισθωμένα ακατάλληλα κτίρια, με ελάχιστο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια είναι η κάλυψη των μόνιμων αναγκών με αναπληρωτές.

Σε όλους εσάς μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, που δίνετε ζωή σε αυτό το χώρο, που παράγετε πολιτισμό, μόρφωση και πανανθρώπινες αξίες, που συντελείτε στο να σπάσουν τα τείχη με τα όσα εμπόδια του κοινωνικού αποκλεισμού, υποκλινόμαστε σεμνά και υποσχόμαστε να είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα προς τα μπρός.

Καλή συνέχεια και καλά κουράγια!

Πάρος 1-6-21